Ubuntu na VPS - příčina pomalosti

Ubuntu na VPS - příčina pomalosti
« kdy: 04. 08. 2014, 09:50:39 »
Zdravím,

mám VPS a na něm "Ubuntu 10.04.4 LTS". Tam mám nainstalované nějaké servery (Apache, MySQL, vsftpd atp.). Dřív všechno šlapalo v pohodě, ale poslední dobou mám problémy s rychlostí a protože jsem Ubuntu noob, tak nevím jak zjistit, kde je příčina.

Když koukám do Muninu, tak mě přijde všechno v pohodě (ne že bych se v tom nějak moc vyznal), když koukám na htop, tak tam taky nevidím problém. Když koukám v MySQL "show processlist", tak taky nic.
Přitom když chci načíst nějaký web co jede na tom serveru, tak to někdy trvá dlouho (třeba 30 sekund - asi i víc) a jindy to zase reaguje okamžitě.

Napadlo mě, jestli to není tím VPS - CPU jede na pár % a paměti mám cca 40% volné. Vím, že mě na VPS může poskytovatel rezervovat RAM a CPU, ale nemůže být problém v disku? Že obsluhuje jiné VPS a tím nemůže obsloužit moje? Jak mám postupovat abych našel příčinu problému? Díky.

Na VPS je toto:
- 2GHz CPU (1 jádro)
- 2GB RAM (asi 60% zaplněno)
- 10GB HDD (asi 70% GB zaplněno)

Pozn.: Jednou jsem zkoušel načíst prázdnou statickou HTML stránku a trvalo to asi 25 sekund. Takže to podle mě nemůže být v MySQL atp. Leda Apache nebo to nestíhá CPU, což podle grafů nevypadá.

Přikládám screen z Munina...

Re:Ubuntu na VPS - příčina pomalosti
« Odpověď #1 kdy: 04. 08. 2014, 09:54:27 »
Aj! Sorry za ten obrázek. Ale nevidím možnost editace abych místo něj dal jen odkaz :/

« Odpověď #2 kdy: 04. 08. 2014, 10:49:11 »
Ty grafy mají moc malý rozlišení na to, aby tam člověk mohl něco podivnýho vidět.

Každopádně jestli je ta prodleva tak dlouhá (desítky sekund), tak bych v tom moc neviděl výkonnostní problém, ale spíš problém s DNS. Schválně si zkus k serveru přistupovat jenom podle IP (na stejnou statickou stránku jako jsi to zkoušel předtím), jestli se to taky projeví nebo ne.

Problémů s DNS může být spoustu. Takovej nejklasičtější je, že máš pro server AAAA záznam, na svým komplu máš nastavenou IPv6 adresu, ale se serverem se po šestce nespojíš (ať už z jakýhokoli důvodu).

« Odpověď #3 kdy: 04. 08. 2014, 12:25:53 »
OK, ale pokud by to bylo DNSkem, tak netrvalo by to dlouho pořád? Ikdyž asi ne, pokud by byl třeba nějak kolísavě přetížen.
Ale teď to zrovna "bohužel" šlape dobře, takže to nemám jak porovnat, ale jak se to začne zase loudat, tak to zkusím.
Díky za tip - toto mě nenapadlo :)

A nemáte někdo nápad, jak otestovat tu odezvu disku? Nebo není nějaký nástroj, který monitoruje celý systém a bylo by tam vidět, kde je (nejen při webových požadavcích) úzké hrdlo?
Jde o to, že kdyby to bylo nízkou výkoností serveru, tak OK, pořádím lepší, ale nerad bych pořídil lepší a byl tam kde jsem :)

« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2014, 12:41:51 »
OK, ale pokud by to bylo DNSkem, tak netrvalo by to dlouho pořád?
Jsou různý situace, kdy špatně nastavený DNSko způsobuje čekání na timeout, což by prodlevám v řádech sekund odpovídalo. (U desítek už je to dost na hraně, ale asi by mohlo být)

Ikdyž asi ne, pokud by byl třeba nějak kolísavě přetížen.
Ne, to není způsobený jeho přetížením, ale špatným nastavením - buď se snaží spojit s DNS serverem, který neexistuje, nebo dostane IPv6 adresu, zkouší se tam připojit, dojde k timoutu, pak teprve zkusí čtyřku apod.

A nemáte někdo nápad, jak otestovat tu odezvu disku?
"Odezva disku" je dost mlhavý pojem. Testování propustnosti disku je docela magie - záleží, co čteš odkud, po jakých blocích, jestli náhodně nebo sekvenčně... To všechno má na výsledek obrovský vliv, hlavně u rotačních disků.

Na jednoduchý testování stačí něco ve stylu "dd if=/dev/zero of=testfile bs=1M count=1000". Na podrobnější pak jsou specializovaný softy, třeba http://www.coker.com.au/bonnie++/

Nebo není nějaký nástroj, který monitoruje celý systém a bylo by tam vidět, kde je (nejen při webových požadavcích) úzké hrdlo?
Jde o to, že kdyby to bylo nízkou výkoností serveru, tak OK, pořádím lepší, ale nerad bych pořídil lepší a byl tam kde jsem :)
Tak jednoduše to bohužel nejde. Činnost serveru od lowlevel úrovně zápisu jednotlivých bloků na disk až po nějaký servírování webu je dost komplexní záležitost. Vesměs všechno, co se dá vytěžit, ti dá ten Munin, spíš jde o to, jestli to budeš umět interpretovat, to je hodně o zkušenosti, znalosti toho konkrétního OS a i tak je to dost černá magie... A u virtuálu je to už úplně úlet... Nečekej žádnej nástroj, kterej bys spustil a on by i vyplivl "hele, nějak ti nestíhá disk".

daysleeper

« Odpověď #5 kdy: 04. 08. 2014, 23:52:42 »
Měl jsem podobný problém, ale projevoval se hlavně u zápisu na disk, a taky vždy po celé hodině. Jinak se nedal vysledovat žádný trend. Různými testy a komunikací s provozovatelem serverhostingu jsem nakonec došel k závěru, že na sdíleném disku je prostě třeba počítat s tím, že pokud ho bude chtít používat najednou více uživatelů, může být fronta velká. Ty celé hodiny se zřejmě týkaly nastavených crontabů. Je ale pravda, že tak velká zpoždění, jaká popisuješ, jsem u svého hostingu nezaznamenal, takže může i záležet na technických parametrech serveru, počtu uživatelů a využití disku.