Ale tahat navíc externí HDD a mít vše na něm je zase pruda, navíc věci jako nutnost dvakrát instalovat a konfigurovat software a systém tím neodpadají. Pokud nedělám něco extrémně náročného, na co potřebuji natolik výkonný počítač, že jako 12,5" či 13,3" lehký notebook to nelze pořídit nebo by to bylo nesmyslně drahé, tak mít jeden počítač slušně výkonný a slušně přenosný mi přijde jako praktičtější i ekonomičtější varianta než počítače dva.
Tři roky sem praktikoval jako domácí 15.4" notebook jako desktop replacement a příležitostný převoz, pokud sem třeba byl dva týdny na chalupě a jeden z prvních 10" Atomových netbooků na denní tahání a víkendy na chalupě. A přestalo mě to časem bavit, krom toho, že těch 10" je prostě málo (displej i zmenčená klávesnice) mi vadilo i to, že sem na tom netbooku spoustu věcí neměl a a stahovat to přes mobilní data byl problém objemově i rychlostně, takže až ten velký přestal stačit, tak sem koupil 12,5" se standardním 35W procesorem. Je to stále velmi přenosné a přitom dost výkonné na běžné činnosti co může člověk chtít dělat na domácím počítači.
dneska bych chtěl větší rozlišení než 1366x768 a kvůli tomu i větší úhlopříčky, tj. asi těch 13,3", bohužel takových moc není a když, tak za absurdní ceny.