Tazatel chce 5 GHz síť. Je třeba si uvědomit, že ten signál proti wifině na 2,4 GHz se chová mnohem jinak. Bude menší dosah ve volném prostoru, bude víc pohlcován zdmi/překážkami, jinak fungují odrazy, takže pokud mám větší byt, co pokryji jedním APčkem v pásmu 2,4 GHz, tak si v 5 GHz nevystačím a musím mít 3, abych dosáhl stejně účinného pokrytí pro mobilní krabičky. A pokud to chce na dvě patra, tak už ne tuplem s jedním AP uprostřed (pokud to teda není plně otevřený loft). Další věc je citlivost na signál - pro rychlejší modulace bude i vyžadován větší odstup signálu od šumu, takže se i může stát, že při té AC modulaci v 5 GHz na tom bude efektivně hůře, než v Nku na 2,4 GHz.
Ohledně rušení od dalšíh dost záleží na místě. Pokud bydlím někde u střechy a na stejně vysokém baráku vedle bude ISPík, tak se snadno může stát, že mi okny bude valit také slušné rušení od jeho 5 GHz zařízení, které jsou víc než populární. A navíc komplikované o to, že zde se často používají i jiné systémy, než dle 802.11 specifikace, takže nemusím vůbec zjistit, že tam někdo vysílá a ruší mi to, pokud nebudu mít něco se spaktrálním analyzátorem. I když teoreticky, pokud se v 5 GHz pásmu uskromním na kanály určené jen pro vnitřní použití, tak by zvenku od ISPíků rušení nemělo jít (ha, ha, ha) - a já bych takovou wifinu zase měl mít umístěnou tak, aby neměla okny výhled na otevřenou oblohu.