Router do dvoupatrového domu

JakyRouter

Router do dvoupatrového domu
« kdy: 10. 08. 2015, 20:30:21 »
Zdravím,

chtěl bych požádat o pomoc při výběru routeru do rodiného domu. Mů problém je v tom že tu mám hodně sousedů co jedou na wifi 2.4 a proto jsem musel přejit na 5GHz. Tím se problém vyřešil tak na půl. Můj router TP-Link AC 1200 dosáhne jen na pár metrů a v druhém patře domu už signál není natož tak na zahradě (strop je ze železobetonu).

Chtěl bych vědět zda existuje nějaky z routeru co by tento problém dokazal vyřešit bez nutnosti dalšího routeru do dalšího patro.

Děkuji
« Poslední změna: 10. 08. 2015, 23:06:35 od Petr Krčmář »

source

Re:Jaky router do domu
« Odpověď #1 kdy: 10. 08. 2015, 21:08:23 »
Řešení existuje ve stylu tvých sousedů. Koupíš mega anténu, dáš vyzařování na max ČTÚ a kalíš. Kdyby každý snížil výkon na kritické minimum, problémy by nebyly.
Samozřejmě ti předchozí způsob nedoporučím. Oproti tomu kup kabel (klidně klubko 100, nebo 305m - Cat5e cca 1000 CZK) a natáhni po baráku Gigabit ethernet. Je to sice práce, ale nakonec budeš líbat monitor, že jsi to udělal.
Druhé řešení je koupit dvě AP -jedno dolů a druhé do patra. Ale jak píšu, furt budeš řešit nějaké problémy a vypadají ti vlasy.
Já mám wifi jen pro mobily a občas notebook, ale jinak vše, co má jet rychlostí přes 10 Mbit/s jede na kabelu.

JakyRouter

« Odpověď #2 kdy: 10. 08. 2015, 21:17:31 »
Do baraku me vede 60/10Mbps takze spokojenost s internetem. Problem je ze vlastnim nekolik zarizeni, ktere funguji jenom na wifi viz. macbook.

Chci se zeptat zda by nepomohla obluda jako je http://www.czc.cz/netgear-nighthawk-x6-wireless-router/166620/produkt misto toho TP-Linku nebo jedine reseni je AP?

« Odpověď #3 kdy: 10. 08. 2015, 21:28:14 »
Pokud není v patře dostatečný signál nyní, nesnažil bych se to propálit stropem. Bude to zlobit, vypadávat, prodlouží se ping, bude kolísat rychlost, zvedne se packet loss. Nic, o co byste stál. Pomoct může změna umístění hlavního APčka - dát ho někam do centra, pokud to je vzhledem k dispozici domu možné. Nebo dát druhé APčko do patra, nastavit stejné SSID a přístupové údaje (ale jiný kanál) - zařízení by se pak mělo samo asociovat k silnějšímu APčku a při přecházení mezi zónama teoreticky i bez výpadku spojení (zkušenější mohou doplnit, jak to přesně funguje).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10. 08. 2015, 21:48:50 »
Kdyz mate srop ze zelezobetonu, tak tam muzete cpat co chcete a bude to vzdy stat za hovno, akorat nekdy vetsi a nekdy mensi. Ja mam v baraku dva ADSL routery. V prizemi jeden funguje jako router, ve druhem patre druhy, ktery dela akorat AP. Mezi tim kabel.

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10. 08. 2015, 22:02:34 »
Já strčil router na schodiště, odkud zvládá pokrývat v podstatě celý dům, jen s pár malými hluchými místy někde v rohu. Ale funguje to jen díky dispozici místností. Mít jinak zdi, asi bych musel mít dvě AP.
Takže rozhodně doporučuji trochu experimentovat s umístěním a brát v potaz, že signál se bude šířit hlavně odrazem.

M.

Re:Router do dvoupatrového domu
« Odpověď #6 kdy: 11. 08. 2015, 08:45:26 »
Tazatel chce 5 GHz síť. Je třeba si uvědomit, že ten signál proti wifině na 2,4 GHz se chová mnohem jinak. Bude menší dosah ve volném prostoru, bude víc pohlcován zdmi/překážkami, jinak fungují odrazy, takže pokud mám větší byt, co pokryji jedním APčkem v pásmu 2,4 GHz, tak si v 5 GHz nevystačím a musím mít 3, abych dosáhl stejně účinného pokrytí pro mobilní krabičky. A pokud to chce na dvě patra, tak už ne tuplem s jedním AP uprostřed (pokud to teda není plně otevřený loft). Další věc je citlivost na signál - pro rychlejší modulace bude i vyžadován větší odstup signálu od šumu, takže se i může stát, že při té AC modulaci v 5 GHz na tom bude efektivně hůře, než v Nku na 2,4 GHz.
Ohledně rušení od dalšíh dost záleží na místě. Pokud bydlím někde u střechy a na stejně vysokém baráku vedle bude ISPík, tak se snadno může stát, že mi okny bude valit také slušné rušení od jeho 5 GHz zařízení, které jsou víc než populární. A navíc komplikované o to, že zde se často používají i jiné systémy, než dle 802.11 specifikace, takže nemusím vůbec zjistit, že tam někdo vysílá a ruší mi to, pokud nebudu mít něco se spaktrálním analyzátorem. I když teoreticky, pokud se v 5 GHz pásmu uskromním na kanály určené jen pro vnitřní použití, tak by zvenku od ISPíků rušení nemělo jít (ha, ha, ha) - a já bych takovou wifinu zase měl mít umístěnou tak, aby neměla okny výhled na otevřenou oblohu.

ToJeJedno

« Odpověď #7 kdy: 11. 08. 2015, 11:20:41 »
dobry den, ja som to vyriesil 2 powerline krabickami

http://www.zyxel.com/sk/sk/products_services/home-powerline_and_coax_adapters.shtml?t=c

zo zaciatku som sa obaval latencie ale na World of Tanks :) mi to spravilo rozdiel len cca 2ms.

Unknown

« Odpověď #8 kdy: 14. 08. 2015, 14:13:23 »
Chtěl bych vědět zda existuje nějaky z routeru co by tento problém dokazal vyřešit bez nutnosti dalšího routeru do dalšího patro.

To neni dobry napad... Hezky to vysvetlili zde, posledni bod

http://www.protonet.cz/faq

Ondro

« Odpověď #9 kdy: 14. 08. 2015, 15:07:30 »
Tiez som toho nazoru, ze jednym routrom to nevyriesis.  Urcite nie na 5GHz.

Byvas v dome a mas problem so susedmi na wifi 2.4GHz? To sa mi prilis nezda. V bytovke si to viem predstavit( vlastne nemusim si to predstavovat) ale v dome si to neviem predstavit. Kolko je tam tych wifi sieti? Nenajdes tam nejaky volny kanal okolo ktoreho by boli wifini so slabym signalom?
To co vsetci susedia maju AP na hranici vasho pozemku a zhavia to na plny vykon?
Ak je to pasmo naozaj zaplnene, neda sa dohodnut s nejakym susedom aby ubral na vykone alebo zmenil polohu AP  alebo aby si zmenil kanal na vhodnejsi?

Ked tak pozeram, ze jednym AP chces pokryt dom a zahradu. To nieje dobre ani pri 2.4GHz a preto to tak s wifi vyzera. Ak by som chcel wifi aj na zahrade, tak by som jednoznacne daval separatne AP idealne so sektorovou antenou a prislusne snizenym vykonom aby som mojou wifi nezamoroval cele okolie.
Wifi sa da pekne nastavit, len je potrebne tomu trochu rozumiet alebo si to dat urobit. Hlavne nesetrit, jedno AP navyse nikoho nezruinuje.

pecka

« Odpověď #10 kdy: 15. 08. 2015, 00:57:52 »

samozrejme skarohlidi na to budou plivat a mit spoustu kecu,
ale tenhle router proste nema chybu a vyresi vsecko :

http://www.cnet.com/uk/products/asus-ac2400-rt-ac87u-dual-band-wireless-gigabit-router/

« Odpověď #11 kdy: 15. 08. 2015, 19:45:20 »
V baraku neni problem, aby se ti hlasilo cca 5 wifin sousedu. Aspon ve meste, kdyz se divas sousedum skoro do voken, tak to problem neni.

Tomxoxoxo

« Odpověď #12 kdy: 15. 08. 2015, 20:06:34 »
u rodicu na sidlisti bezne okolo 88 wifin (viditelnych)  :-*

@pecka: co ten Asus, ma ve standardu backdor, jako vetsina Asus routeru?