Mailserver nepřijímá poštu

TomasP

Re:Mailserver nepřijímá poštu
« Odpověď #30 kdy: 27. 04. 2014, 00:00:06 »
Kolemjdoucí: jsem rád, že jsem tě pobavil... Ano uznávám neumím všechno, ale základ tuším - co jsou MX záznamy, jak nastavit SPF, reverzní záznamy,... zhruba tuším jak funguje MUA/MTA/MDA, nejpoužívanější protokoly (IMAP/POP3 a jejich secure verze....) A ano dohledat mail umím zatím jen v Exchange, v linuxu je to pro mě zatím novinka, ale vím v jakých logách hledat a statusy už jsou stejné jak u MS reseni jen je těch informací prostě kupa... Telnet posílání mailů fakt neumím, zjistím si jím leda tak zda vůbec SMTP poslouchá, poslat mail jsem zkoušel jen při prvotním testování a dle návodu, nyní již mám GUI :-D a pokud sis všiml, mailserver na Linuxu teď dělám poprvé a celkově s linuxem mám minimum zkušeností a nebojím se to přiznat, ale myslím si že má teoretická základna není nejhorší a nakonec se to povede.

« Odpověď #31 kdy: 27. 04. 2014, 06:42:39 »
ale základ tuším - co jsou MX záznamy, jak nastavit SPF, reverzní záznamy,...
Tohle je spíš dns než vlastní mailserver.

zhruba tuším jak funguje MUA/MTA/MDA
To právě může být málo. Exchange je řešení na úrovni té Zimbry - nainstaluju, nastavím základní věci a ono to nějak automagicky funguje.

Oproti tomu postfix má fakt obrovské možnosti konfigurace, takže člověk musí vědět, co dělá (i když i defaultní konfigurace je sane, takže i když člověk nastaví víceméně jenom doménu, tak to taky fungovat bude).

A ano dohledat mail umím zatím jen v Exchange, v linuxu je to pro mě zatím novinka
Pod postfixem máš mail tam, kam jsi řekl, že se má ukládat :)

Telnet posílání mailů fakt neumím
Tak to je zrovna jedna z věcí, kterýma bys měl začít. Určitě si to vyzkoušej. Viz např. http://www.e-smtp.cz/testovani-smtp/

nyní již mám GUI :-D
GUI je zlo - zvlášť pro začátečníka (pokud tím teda myslíš nějaký konfigurační GUI).

a pokud sis všiml, mailserver na Linuxu teď dělám poprvé a celkově s linuxem mám minimum zkušeností a nebojím se to přiznat, ale myslím si že má teoretická základna není nejhorší a nakonec se to povede.
Jo, pokora tě ctí, není to tady ani zdaleka samozřejmost. Jenom by ses mohl naučit trochu líp ptát (úvodní dotaz je fakt hodně špatnej). Sorry, že to řeknu na rovinu, ale jestli jsi nikdy nezkoušel poslat mail telnetem a "zhruba tušíš", jak fungují základní mailové protokoly, tak se tvoje teoretická základna  blíží nule. Vůbec tě nechci odradit, jenom konstatuju stav :)

Nobody:

« Odpověď #32 kdy: 07. 05. 2014, 20:08:40 »
Tak jsem našel asi nejlepší diagram jak to všechno funguje, kde mi došly i ty poslední detaily, které jsem nevěděl.
http://www.xenlens.com/debian-wheezy-mail-server-postfix-dovecot-sasl-mysql-postfixadmin-roundcube-spamassassin-clamav-greylist-nginx-php5/

Včetně "téměř" funkčního návodu jak vše nastavit.... jinak díky všem za rady, chyba byla opět mezi monitorem a židlí... Udělal jsem chybu amatéra, šel podle návodů a splácal jich tolik, že jsem měl z konfigů takový maglajz, už ani nešlo odstranit/nainstalovat postfix :-D .... Udělal jsem si backup Apache/MySQL a čistou instalaci a vše nastavil od nuly s tím, že jsem nad tím víc přemýšlel, protože jsem věděl co a kam a proč (aspon to co zatím potřebuji) a vše šlape suprově.

« Odpověď #33 kdy: 08. 05. 2014, 09:58:03 »
Tak jsem našel asi nejlepší diagram jak to všechno funguje, kde mi došly i ty poslední detaily, které jsem nevěděl.
http://www.xenlens.com/debian-wheezy-mail-server-postfix-dovecot-sasl-mysql-postfixadmin-roundcube-spamassassin-clamav-greylist-nginx-php5/
Dobrej.

Včetně "téměř" funkčního návodu jak vše nastavit.... jinak díky všem za rady, chyba byla opět mezi monitorem a židlí... Udělal jsem chybu amatéra, šel podle návodů a splácal jich tolik, že jsem měl z konfigů takový maglajz, už ani nešlo odstranit/nainstalovat postfix :-D .... Udělal jsem si backup Apache/MySQL a čistou instalaci a vše nastavil od nuly s tím, že jsem nad tím víc přemýšlel, protože jsem věděl co a kam a proč (aspon to co zatím potřebuji) a vše šlape suprově.
Super! Tak to ma byt :)