Posílání souborů po lokální síti

Juhele_cz

Posílání souborů po lokální síti
« kdy: 17. 03. 2014, 13:55:21 »
čauky,
řeším následující úlohu - doma mám wifinu, na které mi sedí několik počítačů - většina s 32bit Kubuntu a jeden s Win 7 Pro 64 bit.

Celkem často se mi stává, že na něčem pracujeme a potřebujeme si vyměňovat informace a soubory. Běhat pořád sem a tam s flash disky je otrava, NAS nemáme a ani nechystáme a honit to přes net (Dropbox apod.) je s ohledem na línější net taky mizérie.

Nedalo by se to nějak rozumně pořešit jinak? Zkoušel jsem LAN Messenger který jinak používáme na woknech v práci pro komunikaci i posílání souborů a funguje v pohodě. Nejde mi ale zprovoznit pod linuxem a přes Wine nejede posílání souborů na Wifině - na drátu mi to kupodivu jede v pohodě.

Víte někdo o nějakém jednoduchém řešení? Někteří z potenciálních uživatelů jsou BFU :-D

díky

PS: zatím jdu testnout NitroShare
« Poslední změna: 17. 03. 2014, 14:01:21 od Petr Krčmář »

Komo

Re:čím si v rámci lokální wifi posílat soubory?
« Odpověď #1 kdy: 17. 03. 2014, 14:02:13 »
A co je zle na sambe pripadne lokalnom FTPcku?

A mozno by za skusku stal aj bittorrent sync ...

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
Re:čím si v rámci lokální wifi posílat soubory?
« Odpověď #2 kdy: 17. 03. 2014, 14:02:22 »
Dá se použít např. HTTP file server http://www.rejetto.com/hfs/?f=intro , případně FileZilla FTP server pro Windows. V linuxu jsou tyto věci integrální součást systému, stačí nainstalovat z balíčků.

Pokud Ti nevadí trochu konfigurace, co třeba Samba a Windows doména?

Re:Posílání souborů po lokální síti
« Odpověď #3 kdy: 17. 03. 2014, 14:03:14 »
Nevím, jestli to bude úplně to, co chceš slyšet, ale já pro čtení používám jednoduchý HTTP server WebFSd a pro zápis si pouštím pythonovské FTP:

Kód: [Vybrat]
$ python -m pyftpdlib -p 2121 -w
Z druhé strany to umí používat i BFU.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 17. 03. 2014, 14:03:37 »
Udělejte si každý sdílení adresář a nasdílejte ho s ostatními a házejte to přímo do adresářů. Nejjednoduší a nejrychlejší.

Petr

« Odpověď #5 kdy: 17. 03. 2014, 14:15:55 »
scp nevyhovuje ? ssh je i pro windows.

Kolemjdoucí

« Odpověď #6 kdy: 17. 03. 2014, 14:20:34 »
Udělejte si každý sdílení adresář a nasdílejte ho s ostatními a házejte to přímo do adresářů. Nejjednoduší a nejrychlejší.

Nebo si udělejte nějaký centrální sdílený adresář - ať už na těch Windows (jednoduše naklikatelné) nebo na Linuxu (přes Sambu). Pokud budete mít chuť, můžete si pohrát i s přístupovými právy. Tak to podle mých zkušeností řeší drtivá většina malých sítí. Malý NAS (určitě alespoň s 2 disky kvůli redundanci) taky není od věci, až vás začne štvát že vám ten počítač se sdílenými daty pořád někdo vypíná. ;-)

Juhele_cz

« Odpověď #7 kdy: 17. 03. 2014, 14:27:20 »
až vás začne štvát že vám ten počítač se sdílenými daty pořád někdo vypíná. ;-)

Mno, ono nám spíš jde o něco ala lokální mailování příloh - potřebuju jednomu uživateli dodat soubor - dokument, video atd. a nechci běhat s flash diskem. On se v tom pohrabe a za chvíli mi zas dodá svoji verzi. Kecání a detaily pořešíme přes Jabber, ale honit ty soubory přes net moc nejde. Takže vcelku nejde o přístup k většímu počtu souborů dlouhodobě - na to mám externí 2,5ku disk (NAS jsme nakonec zamítli).

Asi to udělám přes tu Sambu a nějakou složku. Provozování přes konzoli by mi fakt neprošlo  :P

JSOB

« Odpověď #8 kdy: 17. 03. 2014, 14:35:42 »
Resil bych to nejakym levnym NAS serverem. Zaroven tim muzes poresit zalohovani a dalsi veci. Vetsina NASek umi i dalsi sluzby, ktere na nich zvladne nakonfigurovat i lajk. Treba firemni WIKI, VPN server, spravu projektu nebo neco podobneho. Za malo penez je to pro malou firmu hodne muziky.

Juhele_cz

« Odpověď #9 kdy: 17. 03. 2014, 14:38:54 »
@JSOB:
mno, tohle je na takové to domácí žvýkání :-) A NAS jsme před časem vyloučili, že nemá smysl protože na občasný přístup k archivu fotek nebo filmotéce si donesu externí disk.

Tohle je fakt jen pro rychlé poslání souboru z jednoho počítače na druhý, než na nějaké regulérní pracovní sdílení a velké nasazení.

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 17. 03. 2014, 15:12:32 »
A proč jsi zavrhl to ssh/sftp? To je přesně to, co chceš - můžeš někomu na počítač nakopírovat soubor. (a ne, nemusíš mu samozřejmě dávat přístup k shellu, stačí vytvořit omezeného uživatele)

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #11 kdy: 17. 03. 2014, 15:22:20 »
Kecání a detaily pořešíme přes Jabber, ale honit ty soubory přes net moc nejde.

Jabber klienti si umí posílat soubory mezi sebou – nejde to přes centrální server někde v Internetu, navíc i ten server si můžeš rozchodit u sebe v síti a pod vlastní doménou. Nahodil bych IPv6, jestli nemáš, povolil na firewallech desktopů (pokud je máš) jeden port pro přenos souborů a mělo by to v pohodě chodit.

Další možnost je e-mailový server – opět data nebudou opouštět vaši síť, stačí si nastavit větší limit velikosti zpráv a můžeš takhle posílat i docela velké soubory. Nevýhoda je, že se to pak lidem kupí ve schránkách a musíš to – často zbytečně – zálohovat. Chce to prostě lidi naučit, že když ten e-mail využili pro přenos souboru, uložili si ho na disk, tak tu zprávu mají smazat a nearchivovat ji ve schránce (to se netýká běžných e-mailů s přílohou, kde si člověk chce udržovat historii a v té schránce to nechává). Tohle u jabberu odpadá, protože tam si soubor uložíš na disk a nikde jinde se neskladuje.

Juhele_cz

« Odpověď #12 kdy: 17. 03. 2014, 15:26:19 »
A proč jsi zavrhl to ssh/sftp?

Nezavrhl,
akorát mi to vůbec nic neříká a v životě jsem s tím nedělal (narozdíl od letmé zkušenosti se Sambou). Takže pokud to jde udělat jednoduše aby to mohl používat i BFU, tak proč ne... Ono je v pohodě napsat jabberem "hele dej to zas do "sdileni", ja se podivam a napisu ti az tam dam novou verzi" než něco provozovat v konzoli  ;D Ale třeba se mylím a je na to nějaké klikátko  ::)

@Franta:
vida, to jsem netušil. Juknu na to.

JSOB

« Odpověď #13 kdy: 17. 03. 2014, 16:07:50 »
Jen mi prosim vysvetli jaky je rozdil pouzit NAS na "takove to domaci zvykani" doma  a dat ho v male firme s takrka stejnym poctem klientu.  ;) Sel bych i do jednodiskoveho Zyxelu 310 a jak jsem psal vyse muzes pokryt i vice potreb.
A pozor externi disky padaj z rukou. :-) Ja USB disky moc rad nemam. Ale tvoje vec.
Jinak na obyc. posilani pouzij treba Skype pokud veris treti strane.  :)

michal

« Odpověď #14 kdy: 17. 03. 2014, 17:09:40 »
ja mam dobre zkusensti s WebDav serverem. jedna se o rozsireni protokolu http a pouziva se na praci ze soubory a adresari. Umoznuje sifrovany prenos prihlasovacih udaju (jmeno heslo) i sifrovani prenaseneho obsahu.

je to moderni, ciste reseni, snadno se instaluje a je siroce podporovano.