Spotřeba Debian vs ostatní

tomas

Spotřeba Debian vs ostatní
« kdy: 06. 03. 2014, 13:37:12 »
Ahoj všem,

dlouho dobu jsem používal na NB Ubuntu nebo Debian, v poslední době jsem začal zkoušet jiná distra a celkem se mě líbí Majaro nebo Sabayon,ale na všech distro nezaložených na Debianu narážím na daleko nižžší výdrž baterie než na Debian based.

Příklad :  Win 7  na bat. cca 3 hod. ;  Ubuntu, Debian,Mint DE  cca 2.5hod ;  Manjaro,Sabayon,OpenSuse - 2 hod. jsou úplné max.
             další věc je, že na non debian dist. se NB výrazněji zahřívá.

Zkoušel jsem různé prostředí (většinou XFCE LXDE nebo openbox )  různé nastavení šetření - laptop modem, cpufreq utils. atd, trošku to pomůže,ale jen v řádu minut.

Čim by to mohlo být? Používá Debian Ubuntu nějaký jiný kernel, nebo nějaké speciální ovladače ?
Kvůli te výdrži a zahřívání se vždycky vrátim k Debianu :-)

« Poslední změna: 06. 03. 2014, 13:58:17 od Petr Krčmář »

Mirage

Re:Spotřeba Debian vs ostaní
« Odpověď #1 kdy: 06. 03. 2014, 13:45:03 »
Zdá se, že tvůj NB ví, co je dobré ;D

Moje doporučení: Používej dál debian based distro, když ne přímo debian, tak nějakou tu bubuntu distribuci.
Ale ano, řešitelné to je, jenže jsi se neobtěžoval napsa, co to máš za stroj, jestli s AMD nebo Intelem, tak se nebudu obtěžovat s tím, radit ti, na co se máš podívat.

asdfasdf

« Odpověď #2 kdy: 06. 03. 2014, 13:50:57 »
Skus programom powertop zistit co najviac zerie

tomas

« Odpověď #3 kdy: 06. 03. 2014, 13:55:21 »
Power to zkusím, zrovna to studuju na netu.

HW:  HP Elitebook 8760W, 4GB ram,   Core i5 ,  AMD FirePro M5950, Hitachi 500GB

« Odpověď #4 kdy: 06. 03. 2014, 17:55:06 »
Power to zkusím, zrovna to studuju na netu.

HW:  HP Elitebook 8760W, 4GB ram,   Core i5 ,  AMD FirePro M5950, Hitachi 500GB
A otázečka, jak je to staré a kdy to bylo naposledy v servisu na čištění od prachu ? Ty HP jsou docela háklivá na prach a přehřívání. Pasty vydrží jen 1,5 roku pak přestanou fungovat. Ale to je jen taková poznámka.

Spíše se domnívám, že hold je to HP spíše Ubuntu/Debian friendly, protože přeci jen se občas s nějakým Ubuntu předinstalovaným dá HP koupit.

A co ventilátor ? Jak ten jede ?
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Spotřeba Debian vs ostatní
« Odpověď #5 kdy: 06. 03. 2014, 18:04:34 »
Je v tom AMD grafika... FirePro sice asi není herní (nebo jo? opravte mě), ale pořád bude vyžadovat správný ovladače, aby nežrala a netopila. Je to všeobecně problém se všema ATI/AMD kartama v noteboocích. Že to v Debianu jede v pohodě znaemená, že je tam ta karta obstaraná správně...

Může to být i v něčem jinym, ale já tipuju tu kartu.

Jestli můžeš, omrkni všechny teploty, který můžeš (CPU, HDD, možná i grafika) a porovnej v jiných distribucích. Samozřejmsotí by mělo bejt mrknutí do top nebo htop, jestli tam není nějaká mrcha, která by brala 100% CPU.

tomas

« Odpověď #6 kdy: 06. 03. 2014, 21:19:56 »
asi to nějak bude souviset s tou grafikou, protože to přehřívání jde z výdechu grafické karty,ale asi to nebude ovladačema - všechno zkouším s proprietarnima ovladačema od amd a předpokládám že ty jsou pro všechny distra stejné.
Nebo že by byly pro debian nějak optimalizované ?
zkoušel jsem i  se svobodnýma,ale to topí ještě 2x víc.

prachem ani větráčkama to nebude, zkoušel jsem to v rozsahu několika dní na stejném hw

« Odpověď #7 kdy: 07. 03. 2014, 11:40:53 »
asi to nějak bude souviset s tou grafikou, protože to přehřívání jde z výdechu grafické karty,............ zkráceno.
To má ten laptop dva ventilátory ? nebo klasický jeden společný pro CPU a GPU ?

prachem ani větráčkama to nebude, zkoušel jsem to v rozsahu několika dní na stejném hw
Nepřu se, ale včerejší v podstatě obdobný problém.
Laptop na WXP teploty ~ 56°C na W7 >70°C ... ovladače k GPU nainstalovány, rozdíl XP=32bit a W7=64bit

Po otevření a odstranění prachu = sice jen rok a půl starý laptop, koupený bez OS, ale zasraný jak jetel
a výměně chladících past

na WXP teploty  ~ 40°C na W7 ~ 42°C

Ale píši to sem jen pro informaci. Nevím zda to je podobný problém.

Nicméně moje letitá zkušenost je, že jakýkoliv laptop s jakýmkoliv OS (distribucí) je potřeba každý rok minimálně jednou odprašit, a alespoň jednou za 2 roky vyměnit chladící pasty.

Může být v jiné než debian distribuci třeba chyba v řízení ventilátoru = tzn. hodnoty °C kdy se má sepnout.
Posunutí hranice může pak mít tyto problémy, že to fouká více horké.

Jaké má ten ventilátor otáčky v obou distribucích ?
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

fredy

« Odpověď #8 kdy: 08. 03. 2014, 19:54:49 »
Mam notebok HP, grafika amd/ati hd 4250 od kernelu 2.6.38 a výše všechny distra hučí,topí že jsem radši dal nazpět win 7 a je klid,bohužel. Na starem ubuntu 10.04 s kernelem 2.6.32 to bylo tiší než win 7 tep.48 cel.Každých pulrok se vychrlí nová distra a na staršim pc máš problémy. ;)

samalama

« Odpověď #9 kdy: 09. 03. 2014, 01:23:22 »
Používá Debian Ubuntu nějaký jiný kernel, nebo nějaké speciální ovladače ?

tak urcite...

Tomas

« Odpověď #10 kdy: 09. 03. 2014, 21:37:22 »
tak problem bude asi v kombinaci konkretni verze kernelu a ovladacu ATI.

zkousel jsem ted posledni sabayon  kernel 3.12  + ati ovladace a s xfce  krasnych 2 hod a 40 min  gnome pres 2 hod a vetraky jsou taky v klidu