Příčina totálního záseku OS

vyvojar

Příčina totálního záseku OS
« kdy: 03. 01. 2014, 13:25:42 »
Nevíte, co může způsobovat to, že se OS (hlavně teda windows) někdy totálně zasekne a nereaguje prostě absolutně na nic? Třeba na OS X i když se něco totálně zasekne, tak prostě vynucení ukončení vždycky funguje, protože jádro všechno spravuje a může si ukončit a uvolnit zdroje čehokoliv kdykoliv. Na windows naproti tomu někdy totální zásek a nic nefunguje. Co se v té době v tom jádře dějě, že na nic nereaguje (nebo spíš co by se mohlo). Nějak si nedokážu představit, jak je to možný, že se nic neděje, protože ten procesor přece musí něco dělat, i kdyby jenom cyklil v nějaký smyčce nopů.
« Poslední změna: 05. 01. 2014, 20:34:37 od Petr Krčmář »

David123

Re:Příčina totálního záseku OS.
« Odpověď #1 kdy: 03. 01. 2014, 13:54:53 »
V linuxu je možnost pomocí sysrq uvolnit držení klávesnice X serverem a přepnout se na jiný terminál a provést restart X serveru. To ve windows nikde nepůjde... a hádej proč :)

David123

« Odpověď #2 kdy: 03. 01. 2014, 13:55:27 »
Jinak pokud ti jde o příčinu, zkus prohledat logy :)

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 01. 2014, 14:01:21 »
Provozuji na svem postarsim desktopu Win7 64b a celkem casto (kazdy tyden parkrat) dojde k tomuto "totalnimu zatuhu". Taky to nechapu, proc to neskonci na BSOD? Trochu podezrivam disk, ale podle SMARTU je v poradku. Prolezal jsem logy, ale nemam s tim moc zkusenosti, nic jsem neobjevil. Na caste zatuhy pri vypinani jsem si uz take zvykl...

PS: S Debianem na jeste starsim PC nemam zadne takoveto zahadne problemy - pokud neco nejede, proste projdu logy, pogooglim a neco najdu.

wendy

« Odpověď #4 kdy: 03. 01. 2014, 14:04:47 »
tipoval bych chybu hardwaru, vadný zdroj, zákl. deska, graf. karta, paměť, netočící se ventilátor ...
zkus na tom live distribuci linuxu a jestli ta pojede, tak je možná chyba ve windows

trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 03. 01. 2014, 14:07:10 »
casto byva pricinou zamrzani taky HW, MAC mivaji lepsi HW nez stredni PC

bud je to kvuli nedostatecnemu chlazeni (ucpani chladice prachem nebo vyschnuti teplovodive pasty) nebo treba chyby pameti

zkus memtest86

Lada

« Odpověď #6 kdy: 03. 01. 2014, 14:08:39 »
Me tohle delal disk (teda sata kabel). Chvili se to projevovalo chvilkovym zatuhem UI a zaseknutim zvuku. Pak to na par tydnu preslo a nakonec se to zacalo projevovat totalnimi zatuhy - vsechno zustalo videt na monitoru ale nic se nehejbalo a neslo delat nez na tvrdo restartovat a kdyz se to zacalo projevovat nekolikrat denne, tak sem vsechno odpojil a zacal postupne pridavat 1 kus HW denne, a skoncil sem u toho, ze to dela disk, stacilo vymenit sata kabl a uz zase par mesicu dobry..

trubicoid2

« Odpověď #7 kdy: 03. 01. 2014, 14:10:41 »
spatnej kabl by mel byt videt v SMART jako hodne UDMA chyb

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 03. 01. 2014, 14:15:59 »
Po osobních zkušenostech bych jako první vyměnil RAM (pokud máš po ruce jinej kus). Osobní zkušenosti říkají, že ani memtest nemusí najít problém a přesto po výměně RAM je klid.

trubicoid2

« Odpověď #9 kdy: 03. 01. 2014, 14:38:07 »
jo, mne taky pameti prochazely testem, ale pri kontrole RAID1 se porad nahodne obevovalo par nestejnych bloku

ted je ale memtest paralelni a mel by najit vic chybek

Ramtech

« Odpověď #10 kdy: 03. 01. 2014, 15:26:17 »
Mne to robila RAM-ka pridal som pár desatín voltov a bolo po probléme

Neznající totální zásek

« Odpověď #11 kdy: 03. 01. 2014, 15:36:22 »
Já tedy teď rychle nevím jak to bylo v minulosti a jak je to u "moderních" systémů. Ale Visty, které z Windows používám nejčastěji a mám čas se v nich šťourat (narozdíl od WinXP mají již novou správu paměti) ještě kompletně (tak jak popisujete) nevytuhly nikdy. Vždy mám nějakou možnost shodit aplikaci nebo shell a pak definovaně počítač vypnout. Pokud ztratím zcela kontrolu tak jen proto že došlo k BSOD, ale to jde vždy o chybu HW nebo ovladače.

Jediná možnost která mne napadá je, že spadne shell a není aktuálně spuštěn žádný správce úloh, nebo něco podobného co umožní znovu spustit shell, nebo ukončit systém, spustit jinou úlohu,... Takže zkuste mít na pozadí spuštěný správce úloh, pak vás může překvapit jen zamrznutí/znefunkčnění klávesnice, případně vyřazení zobrazování (takže opět chyba HW nebo ovladače).

P.S.
Správně nastavené vypínací tlačítko a spol. může stále být funkční a odeslat správný příkaz, který se korektně vykoná, i když systém zdánlivě nereaguje.