Dobrý den,
na novém notebooku byly předinstalované Windows 8 v UEFI módu. Chtěl jsem si vedle nich nainstalovat Linux Mint a tak jsem si stáhl jeho iso a hodil ho pomocí Unetbootin na čistou FAT32 flashku. Když jsem restartoval počítač, tak ale systém z flashky nenaběhl, i když bylo v biosu nastaveno Enable USB boot na True. Přepnul jsem tedy BIOS do Legacy módu a tak se flashka chytla. Pomocí gParted jsem zmenšil velikost oddílu s Windowsama. Pak jsem spustil instalátor, při výběru rozdělení jsem vybral volbu Něco jiného a do volného prostoru jsem vytvořil oddíl pro linux a swap. Když jsem ale dal pokračovat, tak mi to psalo, že potřebuji nějaký oddíl o velikosti nejméně 1 MB s volbou Reserved for BIOS. Jelikož jsem s UEFI neměl zkušenosti (a stále mi to hlava moc nebere), tak jsem ještě před hlavní oddíl pro linux vytvořil 10 MB oddíl s tím příznakem (teď už vím, že jsem ten příznak měl dát tomu oddílu co měl asi 200 MB a ve windows se hlásil jako efi). Instalace proběhla vpořádku, Linux normálně bootoval. Update-grub nejspíše poznal Windows 8, a tak mi při startu počítače vyskakuje volba jestli chci Linux Mint nebo Windows 8. Když ale zvolím Windows 8, tak se objeví chybová hláška, která pochází od Windowsu a ve které stojí, že nemůže najít nějaký soubor.
Tak jsem v BIOSU změnil mód z5 na UEFI a teď zase nabíhají jen Windows. Nainstaloval jsem do nich EasyBCD a přidal v nich položku Linux (GRUB2, auto locate and load). Při startu se objeví windowsí volba systému, zvolím linux, ale objeví se zase chyba, že to nemůže nalézt soubor (tentokrát \NST\AutoNeoGrub0.mbr).
Chtěl bych tedy od vás poradit, jak docílit toho, že budu mít při startu systému volbu Windows/Linux a nebudu muset pokaždé lést do BIOSU, abych změnil mód z UEFI na Legacy a naopak. Byl bych rád, kdyby to šlo bez přeinstalace Windowsu nebo Linuxu. Linux bych ještě přeinstaloval, ale to je krajní možnost. Windows nebudu přeinstalovávat v žádném případě.
Předem děkuji
Martin P.