OpenWRT - root autologin

Vadimo

OpenWRT - root autologin
« kdy: 14. 11. 2013, 07:22:16 »
Zdravím. U dlhšie sa trápim ako dosiahnut toho, aby po nabootovaní sa automaticky prihlásil užívatel root. Ja po nabootvaní potrebujem spustit svoj vlastný script. V /etc/profile mám príkaz na jeho spustenie (ash /root/autorun.sh). No a tento sa mi spustí len vtedy, ked sa prihlási root. Takže vždy ked zapnem OpenWRT, musím sa cez ssh prihlásiť, aby naskočil script.
Taktiež som skúšal to zapísať do /etc/rc.local ale tu sa mi moj autorun.sh nespustil. Ja si myslím, že je to tým, že to musí spuštať priamo root. Čo tam mám ale iné príkazy (ifconfig a iwconfig), tie sa tam spustia.
Riešením by bolo ako som písal na zaciatku, hned po nabootovaní prihlasiť root-a. Pravdepodobne by to chcelo zápis do /etc/inittab, ale neviem ako by mal vyzerat. Ak by mi vedel niekto helfnúť, bol by som rád. Dík.

Wily

Re:OpenWRT - root autologin
« Odpověď #1 kdy: 14. 11. 2013, 09:11:13 »
To neni zrovna bezpečný řešení. Otázka je co tam máš za příkazy, že to potřebuje roota. Ale obecně je to celkem nebezpečný to o co se snažíš.

mkmm

« Odpověď #2 kdy: 14. 11. 2013, 09:43:35 »
Autologin roota nedelej, rc.local by mel stacit. Dej si do nej ten svuj skript, presmeruj mu oba vystupy nekam do docasneho souboru a az system nabehne, podivej se, co hlasi. Mozna bude treba uvadet cele cesty k prikazum i souborum, nebo pridat prikaz cd, mozna jsou ve skriptu promenne, ktere v okamziku spousteni jeste nejsou definovane. Na autologin se pouziva mingetty v inittabu (nevim, jestli je v openwrt), ale jak pise Wily, neni to bezpecne, hlavne v routru.

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 14. 11. 2013, 09:45:01 »
Příšernej nápad.  ::) :o

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 14. 11. 2013, 13:05:45 »
K těm, co píšou, že to není bezpečné -- minimálně ještě před rokem byl na OpenWRT autologin na roota zapnutý defaultně - a myslím, že dosud je. Na konzoli stačilo zmáčknout enter a otevřela se rootovská konzole.

A jinak - proč že to není bezpečné? Jde vám o fyzický útok? Po síti to pochopitelně zneužitelné není…

A k původnímu dotazu: podle mě máš blbě $PATH nebo tak něco, proto ti skript z rc.local nefunguje.

Vadimo

« Odpověď #5 kdy: 14. 11. 2013, 14:07:24 »
Zatial dakujem, skusim pouzit v rc.local všade priame cesty. Co sa týka bezpečnosti, je z routra len male PC, vypol som aj wifi (nestabilne) a je to napojené len na lokalnu siet. Pripojil som ku tomu USB kluc ako rootfs. A to hlavné, minulý týžden mi prišlo po pol roku Jalapeno :D. A ono sa občas sekne a vtedy je lepšie spravit reboot.
A ten moj skript funguje asi takto: zisti ci je spustený miner a screen(byobu), ak nie tak to nahodí. A v /etc/profile to mam vlastne preto ked sa pripojim cez ssh aby sa ten skript pustil a spristupnil mi screen(byobu).
Takze idelanejsie by pre mna bolo to mat v profiles ako rc.local.
Co sa týka mingetty tak ten nie je, ale je k dispozícii agetty. Len ci ten program slúži na to isté to ešte neviem.

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 14. 11. 2013, 15:17:37 »
A ten moj skript funguje asi takto: zisti ci je spustený miner a screen(byobu), ak nie tak to nahodí. A v /etc/profile to mam vlastne preto ked sa pripojim cez ssh aby sa ten skript pustil a spristupnil mi screen(byobu).
Takze idelanejsie by pre mna bolo to mat v profiles ako rc.local.
Co sa týka mingetty tak ten nie je, ale je k dispozícii agetty. Len ci ten program slúži na to isté to ešte neviem.
Ale já to fakt dělám v rc.local. A screen spouštím takhle:

/usr/bin/screen -d -S medlog -c /root/medexec/screenrc-medlog -m /root/medexec/cat-serial.sh

V tom screenrc je

logfile '/root/medexec/log/screen_%Y%m%d_%-%h%M%S'
logtstamp on
autodetach on
startup_message off

(není kritické)

a ten skript cat-serial to prostě spustí.

Vadimo

« Odpověď #7 kdy: 14. 11. 2013, 16:17:00 »
Thx, cez víkend to skúsim.

Vadimo

« Odpověď #8 kdy: 30. 11. 2013, 13:11:15 »
Tak už je to asi vyriešené. Script sa spúštal aj pred tým, ale screen dával chybu Must be connected to a terminal. Takže ja som si myslel že sa nespúšťa. Pridal som len voľbu -d -m ako písal Jenda. A olá.