Lubuntu na starší notebook

Josef DANA

Lubuntu na starší notebook
« kdy: 03. 08. 2013, 19:10:49 »
Dobry den!
Jsem uplny zacatecnik v uzivani Linelauxovych OS.
Na HP625 se mi podarilo nainstalovat Lubuntu 13.04 (v.AMD64) bez problemu (puvodne na nem byly W7).
Na Acer Aspire 1520 se mi Lubuntu 13.04 (v.AMD64 i v. Ix86) nepodarilo nainstalovat ani spustit bez instalace, pricemz Slax 7.05 se bez problemu rozbehl (puvodni OS je W XP Home Edition).
Pokud mi nekdo poradi, kde delam chybu / je chyba budu rad.
Diky.
          JoDa
« Poslední změna: 04. 08. 2013, 22:23:51 od Petr Krčmář »

Re:problemy s instalaci Lubuntu
« Odpověď #1 kdy: 03. 08. 2013, 21:23:48 »
Ak dobre vidím, notebook je už trošku historická záležitosť s chipsetom VIA K8M800. Neviem, ako je to s podporou tohoto chipsetu v najnovších kerneloch. Možno by som skúsil Lubuntu LTS 12.04, prípadne išiel až na 10.04, tomu síce nedávno skončila podpora, prípadne sa poobzeral po niečom inom.
Na Acer Aspire 1520 se mi Lubuntu 13.04 (v.AMD64 i v. Ix86) nepodarilo nainstalovat ani spustit bez instalace, pricemz Slax 7.05 se bez problemu rozbehl (puvodni OS je W XP Home Edition).
Tak tomuto celkom nerozumiem. Nabehol aspoň GRUB? Skončila štart nejakou chybou? Ak je v počítači 512MB RAM, Lubuntu by malo bez väčších problémov ísť, asi by som skúsil x86. Procesor má 64-inštrukcie, takže by malo mať aj PAE(Lubuntu x86 ho vyžaduje), prípadne by som skúsil kernel bez PAE.

JoDa

« Odpověď #2 kdy: 03. 08. 2013, 22:16:53 »
Upresnuji:
- ntb ma 512 MB RAM DDR 163 MHz
- objevila se uvodni obrazovka, zvolil jsem jazyk cestinu, odklepl vyzkouset (po restartu instalovat), na obrazovce se pokazde objevily ruznobarevne pasy anebo ctverce, CD a HD chvili pracovaly a pak to vzdy zamrzlo.

Asi budu muset zustat u W XP.

JoDa

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04. 08. 2013, 10:30:18 »
Zkuste se podivat, jestli v instalatoru neni nejaka volba stylu "Advanced installation", kde by se mozna dalo neco resit, treba spustit instalaci v textovem modu a nasledne se babrat s resenim problemu na bezicim systemu. Tez byste na to mohl zkusit preklopit system z toho druheho notebooku - zkopirovat oddil po oddilu na externi disk, pak z nejakeho live distra rozdelit disk, nacpat tam obsah, nainstalovat Grub. Dalsi moznosti je vyrvat disk, strcit do jineho stroje, nainstalovat, strcit zpet a rozchodit.

Jinak, s ohledem na mnozstvi pameti, ktere v tom mate, by pro vas mohlo byt zajimave distro Crunchbang. Pouziva cisty Openbox a je tim padem jeste o neco mene narocne na pamet.

Jinak neni spatny napad, jak psano vyse, zkusit nainstalovat nejakou prehistorickou verzi Lubuntu a tu nasledne upgradovat. Na instalacnich CD leckdy mivaji nejake podivne jadro, ktere nepodporuje uplne vsechno. Take se muze stat, ze instalator nerozdycha grafarnu stroje a nepovede se mu graficky rezim.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 04. 08. 2013, 11:15:24 »
Já bych spíše vyzkoušel Salix OS s LXDE, přijde mi mnohem odladěnější, než Lubuntu. Navíc, když běží Slax ....

« Odpověď #5 kdy: 04. 08. 2013, 16:36:26 »
... na obrazovce se pokazde objevily ruznobarevne pasy anebo ctverce, CD a HD chvili pracovaly a pak to vzdy zamrzlo.

Pri cteni teto vety me napadaji 2 veci:
-nepodporovana/spatne podporovana grafika
-poskozene instalacni medium

Rozhodne bych zkusil nejakou jinou distribuci s Lubuntu, nebo i bez nej a pak jej jen doinstalovat. Rozhodne bych nepropadal panice a nevzdaval to, kdyz jedno konkretni distro nechce fungovat. Navic, kdyz Slax bezi.

NA

« Odpověď #6 kdy: 04. 08. 2013, 21:35:35 »
Upresnuji:
- ntb ma 512 MB RAM DDR 163 MHz
- objevila se uvodni obrazovka, zvolil jsem jazyk cestinu, odklepl vyzkouset (po restartu instalovat), na obrazovce se pokazde objevily ruznobarevne pasy anebo ctverce, CD a HD chvili pracovaly a pak to vzdy zamrzlo.

Asi budu muset zustat u W XP.

JoDa
Neupsal ses? To by bylo hodně, hodně, hodně staré.

« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2013, 06:26:44 »
...Rozhodne bych zkusil nejakou jinou distribuci s Lubuntu,...
Sem taky pako, samozrejme sem chtel napsat "distribuci s LXDE" :P

JoDa

Re:Lubuntu na starší notebook
« Odpověď #8 kdy: 06. 08. 2013, 07:54:03 »
Zdravim vsechny!

Ano ten Acer Aspire 1520 je hodne, hodne starý. :-)  Chci ho rozchodit kvůli male vnucce, aby se mi necpala na muj ntb.
Dle rady se mi podarilo do nej nainstalovat Lubuntu 12.04, ale nebezi mi Wi-Fi (na W XP ano, i kdyz obcas s problemama).

Experimentoval jsem se Slax 5.1.6 (Slax - Linux do kapsy) na HP 625, ale nerozchodil jsem to - zasekl se na "starting USB support".

Budu rad pokud mne nekdo z Vas posune zas kousek dal. :-)

JoDa

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 06. 08. 2013, 09:13:17 »
Nainstalovat ndiswrapper, stáhnout windows ovladač a přes ndiswrapper nainstalovat. Pak poběží i WiFi. Detilní návod jistě dohledáš.

« Odpověď #10 kdy: 06. 08. 2013, 09:23:11 »
Nainstalovat ndiswrapper, stáhnout windows ovladač a přes ndiswrapper nainstalovat. Pak poběží i WiFi. Detilní návod jistě dohledáš.
Ndiswrapper som nepoužil na wifi už roky. Aká je tam wifi karta? Ak to nevieš zistiť, skús pozrieť lspci, prípadne lsusb. Najväčšie problémy bývajú asi s BroadComom, ostatné idú väčšinou hneď.

« Odpověď #11 kdy: 06. 08. 2013, 11:29:23 »
Já bych spíše vyzkoušel Salix OS s LXDE, přijde mi mnohem odladěnější, než Lubuntu. Navíc, když běží Slax ....
Taky bych se přimlouval. Právě jsem ho nainstaloval manželce na prehistorický noťas a působí to moc příjemně. Některý standardní aplikace (Whaav player, Midori) stály za prd, ale stačilo nainstalovat Firefox a VLC a pohodička klídek.

JoDa

« Odpověď #12 kdy: 06. 08. 2013, 21:57:49 »
Mladenci,

doufam, ze se na mne nehnevate pro toto osloveni, ale narodil jsem se v dobe, kdy se teprve zacinaly objevovat salove pocitace 2. generace, a proto mi odpustte, ze kladu "hloupe otazky" ohledne "uplne samozrejmych veci".

O Linuxu nevim temer nic (snad jen to, ze je je to "konkurencni" OS k Windowsum).
Hledam alternativni reseni - nejakou minimalistickou distribuci OS, ktera by byla sama schopna spravne detekovat veskery HW, nainstalovat prislusne ovladace a aby ihned po instalaci byly zprovoznene zakladni funkce (internet, prace se soubory, ...) a nebylo nutné to resit cestou USS (udelej/dodelej si sam).

Dle rady jsem vyzkousel Crunchbang-11 - na HP 625 OS nabehl, Wi-Fi nenalezena, na Acer Aspire 1520 se OS zasekl, nedetekoval ani touchpad.
Taky jsem vyzkousel Salix-13.37 - OS nabehl na obou ntb, ale ani na jednom Wi-Fi nepracovala.
Pokousel jsem se pridat novou sit, ale nevedel jsem co vyplnit do policek Mode, BSSID, Device MAC address, Cloned MAC address a MTU.

Typ Wi-Fi karty je Acer IPN 2220 Wireless LAN - nevím jak pouzivat Ndiswrapper (detailni navod snad dohledam :-) i kdyz anglictina neni moje hobby - my jsme se ucili rustinu).

Diky za trpelivost :-)

JoDa

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 06. 08. 2013, 23:42:50 »
To vypada, ze se jedna o nejake Acerove neradstvo, ktere jinak, nez s ndiswrapperem nechodi. Mrknete sem: http://linuxforums.org.uk/index.php?topic=1422.0 http://users.skynet.be/ostaquet/aceraspire1360/ .

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #14 kdy: 07. 08. 2013, 00:06:29 »
...Wifi to nenašlo...

Zkus nám to popsat nějak líp. Nenašlo to wifi kartu nebo to nenašlo wifi síť? Pošli sem výpis příkazu lspci, z toho něco vykoukáme. Po kabelu net jede?

Důležitý je, že už máš distribuce, který na tom šlapou.

Pokud by se to řešilo nějak extra složitě, možná by stálo za to, zkusit se poptat po jiných wifi. My v práci třeba máme nějaký Intel 2200BG, třeba bys našel někoho v okolí, kdo by měl známýho, ... Nebylo by marný to vyměnit za Intel, s těma nikdy nebyl problém. Případně sběrnej dvůr a každej třetí notebook to tam v sobě bude mít.