A kde si jako již pokročilejší začátečník hledat práci? Koukal jsem třeba na jobs.cz a všude (i na juniora) chtějí aspoň rok zkušeností, sql a tak. Všude čtu, že si firmy rády "vychovávají" své programátory, ale nabídky nikde.
Tím SQL naštěstí myslí "napiš dotaz, který je schopen vytáhnout data, která jsou rozprsklá ve 3 tabulkách". Je k tomu potřeba (nadneseně) vědět, jak použít slovo select a inner/outer join. Junior programátora zpravidla nenechají rýpat do databáze, psát uložené procedury, triggery apod. - na to je jiná pozice. (A pokud ano, zpravidla vznikne taková s*ačka, že už je to pak jedno, jestli to umíš nebo ne.) A napsat SQL dotaz patří ke slušnýmu vychování, stejně jako mít základní pojem o databázích; tedy pokud se nebavíme o pozicích, kde programuješ PLCčka, mikrokontrolery a tak, ale o "běžné" programátorské pozici na "byznys" aplikace.
Jinak na jobs.cz a podobných serverech jsou dost často fake nabídky pracovních agentur, které Tě jenom pozvou na pohovor a pak šupnou životopis do databáze, případně Tě posílají všude, i na pozici, kde nemají šanci Tě vzít - prostě co kdyby (z každého zaměstnaného přes ně mají jednorázově 2-4násobek jeho platu).
U menších a středních firem je lepší si nějaké vytipovat (např. se zeptej spolužáků, jestli tam nemají známé nebo tam sami nepracují) a zajít tam osobně - ze zkušeností musím říct, že tímto dosáhneš mnohem lepších výsledků. Mě takto vzali na pohovory a často mi nabídli místo i tam, kde nikoho zrovna nehledali. U velkých firem a korporací to samozřejmě fungovat nebude, na druhou stranu tam obvykle nebývá nouze o pracovní nabídky - zkus si prohlédnout jejich weby.
A z toho, že nesplňuješ všechny požadavky, si nelam hlavu. Důležité je znát obecné principy a umět používat hlavu, ne vědět co dělá jedna každá třída v balíku rt.jar. Přijdi na pohovor a ukaž, že nejsi totální vocas. Raději vezmou Tebe, než vola s praxí. A když ne, něco to o té firmě svědčí...