Software pro lepší jpeg obrázky

Software pro lepší jpeg obrázky
« kdy: 06. 05. 2013, 13:12:08 »
Jde mi to, že při uložení obrázku v jpg dojde k významnému zhoršení kvality. Teoreticky by zřejmě pomohlo kdyby před uložením byl obrázek velký a změna velikosti by vykompenzovala (  možná naivní domněnka ztrátu kvality ).
Celá věc je i otázkou ceny vhodného software na vytváření obrázků v jpg, či png s následným uložením jako jpg. Pokud mám ŽL neměl bych ani uvažovat o např. Corelu s licencí Home.

Nevíte někdo ten kompresní poměr ? Můj špagety kódy vytvářející websmolič si dokáže upravit obrázky sám ale práv nedokážu odhadnout tu kompresní ztrátu.
« Poslední změna: 06. 05. 2013, 20:46:44 od Petr Krčmář »

v

nebudu předstírat, že jsem zcela porozuměl vašemu dotazu, ale mám dojem, že vás trápí zhoršení kvality obrazu vlivem zmenšení velikosti ("si dokáže upravit obrázky sám") a nikoliv kompresí, v takovám případě pomůže doostření např. http://www.gimp.org/tutorials/Smart_Sharpening/

kuka

Jpeg je principialne ztratova (existuje i bezeztratova varianta, ale to ted neresme) metoda urcena primarne pro fotografie. Pokud mas fotografie, pak si pohraj s nastavenim parametru jpeg komprese, nic lepsiho pro v pomeru kvalita/komprese asi nenajdes. Pokud nemas fotografie, ale napr. text nebo generovane obrazky, rozhodne nepouzivej jpeg, neni to k tomu urcene a bude to vzdycky vypadat blbe.

Taky presne nerozumim co je predmetem dotazu, ale strucne popisu situaci.

JPG/JPEG je, jak uz bylo receno, z principu ztratove. Kompresni pomer se vsak da nastavit podle potreby.
Zkresleni je vetsinou nejvice znatelne okolo hran sousedicich se souvislou plochou. Naopak souvislejsi plochy se stejnou barvou jsou tak nejak "zaokrouhlovany" aby se setrila velikost pri zachovani velmi podobne obrazove informace.
Primarni urceni jsou rozhodne fotografie a jine obrazky s vysokou komplexnosti obsahu, ktery nemusi byt ulozen naprosto presne.
Nikdy nekompenzuj ztratu kvality vetsim rozlisenim, ale zmen uroven komprese!

PNG je z principu bezztratove, coz u naproste vetsiny beznych fotografii zpusobuje horsi kompresni pomer - nedochazi ale k zadnym ztratam obrazove informace. Naopak v pripadech, kdy jde o spise jednodussi grafiku se souvislymi plochami/carami PNG exceluje a i velikosti vysledneho obrazku JPG radove prekonava (ve smyslu snizeni velikosti). Velmi dobry je i v pripadech, kdy obraz obsahuje omezenou paletu barev. V neposledni rade ma vyhodu ve (volitelnem) obsazeni alfa kanalu (pruhlednost).
Typicke vyuziti PNG jsou ruzne grafy, infografiky, ikony/loga + cokoli kde je zasadni ona bezztratovost.
Velikost PNG obrazku jde casto jeste slusne (v radu i nekolika desitek procent) srazit pomoci programu "pngcrush", pokud je velikost opravdu zasadnim parametrem.

Pokud nam priblizis, o jake obrazky jde a kde je beres (fotky? neco co sam tvoris? ...), budeme ti urcite schopni podat konkretnejsi odpovedi a rady.

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
Na screenshoty, čárovou grafiku a jinou infografiku se dá JPEG použít taky, jen se musí v nastavení komprese vypnout subsampling. Pak to vypadá taky přijatelně a komprimuje lépe než PNG.

tany

Já bych se obecně zbavil jpg/jpeg, záleží co a jak ten špageťák dělá. Mám tu v dev verzi správce galerií, který na client side resizuje a konvertuje obrázky do png, takže by jsme se i mohli nějak dohodnout, kdyby jste měl zájem.

Tom Liberec

Díky všem za fundovane odpovědi.  PNG to opravdu řeši bez ztráty. V Gimpu pak budu pro sve potreby řešit tu úroveň komprese. Všem diky.

hmmm

Re:Software pro lepší jpeg obrázky
« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2013, 20:55:05 »
Navic specialne na rootu o tom byl kdysi dost luxusni serial od pana Tisnovskeho.

http://www.root.cz/clanky/jpeg-kral-rastrovych-grafickych-formatu/