Strašná kvalita hovoru na mobilu

Strašná kvalita hovoru na mobilu
« kdy: 24. 03. 2013, 21:14:56 »
Ahojte

Hrozne ma štve kvalita hovorov cez mobily. Mám otestované rôzne mobily s rôznymi sieťami. Obvylý problém je, že zvuk vypadne cca na 0.2s, ale keď to vypadne v nesprávnom momente, celá veta je v pr.eli a potom sa cítim ako nedoslýchavý. A to mi spraví za dvojminútový hovor aj 10x. Čistota zvuku je tiež dosť na prd. Že sa vyskytnú aj nejaké podivné "artefakty" tiež nie je nič nezvyčajné.

Bývam v Bratislave, čiže v pokrytí by problém nemal byť. Ak áno, tak si neviem predstaviť, aké to je niekde na dedine.

V čom môže byť problém? Nízka kvalita služieb slovenských operátorov? Nízka kvalita mobilov, ktoré mi prejdú cez ruky? Čo môžem proti tomu spraviť? Alebo mám navštíviť ušného?
« Poslední změna: 24. 03. 2013, 21:53:32 od Petr Krčmář »

GSM

Re:Strašná kvalita hovoru
« Odpověď #1 kdy: 24. 03. 2013, 21:31:21 »
Kratkodobe vypa
dky su vysledkom kompresie a kodovania. Je to cena za vysoky pocet hovorov ktore prebiehaju sucasne v (obmedzenom) streame.

PanKapitanRUM

Re:Strašná kvalita hovoru na mobilu
« Odpověď #2 kdy: 24. 03. 2013, 23:57:45 »
Ano, opravdu to může být přetížení BTSky, obvykle pokud na ní někdo honí moc dat.
Ovšem to by měl být lokální problém, není nic jednoduššího než vzít několik mobilů a jít to vyzkoušet někam do přírody.

- problém může být v mobilu
- v přenosové síti
- stejně tak v přenosovém protokolu
- jsi kapku nahluchlej  ;D

Já v každém případě já nikdy nic podobného neviděl.
Tedy vlastně ano, když jsem jezdil krtkem  ::)

Tipnu si na problém ve tvém konkrétním mobilu, kamarádovi podobnou věc dělal tuším Iphone, běžela mu tam nějaká aplikačka, která žrala moc výkonu CPU a pak to zlobilo ;D ;D ;D haha, blboun nemá dávat ~15 litrů do mobilu! Myslím, že stačilo mobil resetovat do továrního nastavení co 3 měsíce a vše bylo zase na chvilku ok :)

Mě se děje podobná věc >:( a sice že se mi co 1/2 roku začne mobil zpomalovat, musím ho restartovat do továrního nastavení a zase je to všechno na 1/2 roku ok.

PanKapitanRUM

« Odpověď #3 kdy: 24. 03. 2013, 23:59:59 »
Jo ale mě - i když se volací tlačítko ještě vykresluje  :o ::) jde hovor úplně normálně :)
A to nemám dvoujádro ;)

student

« Odpověď #4 kdy: 25. 03. 2013, 00:08:21 »
Ja som sa s tym nepriamo stretol len u siete O2 SK - oni dost dobre nezvladaju handover a ja odhadujem skor vypadky na 1s ako 0.2s. Problem teda je, ked "preskakujes" medzi BTSkami; o absolutny signal nejde.
U tejto siete mobil bezne pise meno BTS, ku ktorej je pripojeny (prip. oblast, ktoru BTS pokryva) - docasne riesenie je odsledovat si, kde je to rozhranie a potom sa aspon ciastocne odtienit z jednej strany (vacsinou sa staci postavit za vhodnu stenu).

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 25. 03. 2013, 00:56:13 »
Kratkodobe vypadky su vysledkom kompresie a kodovania. Je to cena za vysoky pocet hovorov ktore prebiehaju sucasne v (obmedzenom) streame.
Počkat, jako že ti BTSka dynamicky na chvilku sebere už jednou přidělený timeslot? To v GSM vůbec jde? Každá normální BTS/BSC se snad chová tak, že když jí dojde pásmo, tak buď nepřijímá nové hovory, nebo vykopne nějaký starý (kompletně).

Nebo tím myslíš, že BTS dojde uplink? To by se nemělo stávat, pokud operátor není úplný debil, tak přidělí BTS tolik kanálů, aby nikdy nesaturovala uplink.

Tazatel: Chová se to ti takhle i na jiném telefonu? S jinou SIMkou, na jiné BTS? Nejlepší by samozřejmě bylo sniffnout si, co se tam děje :-)

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 25. 03. 2013, 00:58:54 »
Tipnu si na problém ve tvém konkrétním mobilu, kamarádovi podobnou věc dělal tuším Iphone, běžela mu tam nějaká aplikačka, která žrala moc výkonu CPU a pak to zlobilo ;D ;D ;D
Baseband většinou řeší naprosto oddělený procesor, ale chápu, že když výrobce fakt domrví audio, tak se to může chovat všelijak.

PanKapitanRUM

« Odpověď #7 kdy: 25. 03. 2013, 01:35:14 »
S tím odděleným procesorem bych si minimálně u "chytrých" telefonů nebyl až tak jistý.
Nemůžu se hádat, ale řekl bych že minimálně kompresi v rámci "katování kostů" nechávají dneska výrobci na hlavním CPU :(

Dneska je totiž moderní, že v telefonu je třeba hlasový záznamník, ovládání a vytáčení hlasem, takže je efektivnější zvuk dostávat nekomprimovaný přímo do hlavního CPU, kde se nějak zpracuje a už zpracovaný se pošle komunikačnímu chipu, ale nabyl jsem dojem, a možná se pletu, že zvuk přes CPU prostě jde. 

PanKapitanRUM

« Odpověď #8 kdy: 25. 03. 2013, 01:40:37 »
Můžu se plést  ;)

tadeas

« Odpověď #9 kdy: 25. 03. 2013, 10:04:09 »
Zkus jinou simku. Jestli máš nějakou starou, tak to může být problém.

Jinak mně se něco podobného dělo s low-end Samsungem (Galaxy Ace), teďko s drahym mobilem je to úplná paráda - ale mám v tom taky novou simku, takže to nemuselo bejt jenom telefonem.

Bla

« Odpověď #10 kdy: 25. 03. 2013, 10:49:59 »
Zkus jinou simku. Jestli máš nějakou starou, tak to může být problém.

A nebo to zkusit na jiné nabíječce ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 03. 2013, 11:22:09 »
Počkat, jako že ti BTSka dynamicky na chvilku sebere už jednou přidělený timeslot? To v GSM vůbec jde? Každá normální BTS/BSC se snad chová tak, že když jí dojde pásmo, tak buď nepřijímá nové hovory, nebo vykopne nějaký starý (kompletně).

Technici asi debilove nebudou. Ale nezapomente, ze tam maji take manazera. :-)

txt

« Odpověď #12 kdy: 25. 03. 2013, 12:06:16 »
S tím odděleným procesorem bych si minimálně u "chytrých" telefonů nebyl až tak jistý.
Nemůžu se hádat, ale řekl bych že minimálně kompresi v rámci "katování kostů" nechávají dneska výrobci na hlavním CPU :(

Dneska je totiž moderní, že v telefonu je třeba hlasový záznamník, ovládání a vytáčení hlasem, takže je efektivnější zvuk dostávat nekomprimovaný přímo do hlavního CPU, kde se nějak zpracuje a už zpracovaný se pošle komunikačnímu chipu, ale nabyl jsem dojem, a možná se pletu, že zvuk přes CPU prostě jde.

Podle mého laického názoru, není problém v rozdělení výpočtů mezi hlavním CPU, DSP a hardwarovými obvody, ale v implementaci mobilních OS, hlavně součásti "scheduleru". Když jsem se v nějaké diskuzi ptal, proč nemůže mít mobilní OS preemptivní multitasking, odpověď byla dost vágní, něco jako že by to prej šťavilo baterku. Pozn. neznám specifikace všch mobilních OS, ale svého času jsem četl něco "novým" windows mobile a o symbianu.