Čtečka otisků prstů dává rány

Martin

Re:Čtečka otisků prstů dává rány
« Odpověď #15 kdy: 11. 03. 2013, 15:01:22 »
Tak jsem zkousel merit vystup ze zdroje vuci zemi. Nameril jsem nejakych 17V(na stitku  je udano 19). Pouzivam dva originalni zdroje - jeden zapojen do dokovaci stanice a druhy cestovni. Predpokladam, ze zdrojem to nebude. Ze by to byla vlastnost tohoto notebooku? To snad ne...Zavada se projevuje v poslednich trech mesicich, nikdy driv se to nestalo. Jeste jsem zkousel zmerit napeti primo na ctecce vuci zemi, nameril jsem zhruba 5V, to je noramlni? Kazdopadne to zkusim o vikendu rozebrat, procistit a zkontrolovat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 11. 03. 2013, 15:18:09 »
Aby  pak neprisel nekdo jiny a nepripojil k tomu mixer... Tohle je na muj vkus adrenalin trochu moc teda...

Pokud to neni mixer z roku raz dva, tak ma dvojitou izolaci a timpadem zemneni nepouziva. Dvojzilovou prodluzovacku muzete s klidem pouzivat, pokud neni zapojen zenici kolik, protoze pak v blbe zapojene zasuvce nebo na jedne strane rozdvojky dela divy a pokud do ni zapojujete jen zarizeni s dvojitou izolaci. A nesmite ji nikomu pujcit, aby do ni nejaky moula nezapojil vrtacku po Hitlerovi a nesel si s tim do studny veset obrazek.

trubicoid2

« Odpověď #17 kdy: 11. 03. 2013, 17:06:17 »
Já měl laptop připojený na starý rozvod (bez skutečné země) a ještě k tomu dvoužilovou prodlužovačkou. Laptop měl hliníkové šasi. Při psaní na klávesnici jsem vždycky cítil jemné brnění. Bezpečnější bylo pracovat s bezdrátovou myší.  :)

original mac-book-air hlinikovej ma original zdroj jen se dvouma kolikama, teda bez zemnici diry a brni

ty hlinikovy kramy by se bez zemneni nemely prodavat

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 11. 03. 2013, 19:43:20 »
Dvojzilovou prodluzovacku muzete s klidem pouzivat, pokud neni zapojen zenici kolik, protoze pak v blbe zapojene zasuvce nebo na jedne strane rozdvojky dela divy a pokud do ni zapojujete jen zarizeni s dvojitou izolaci. A nesmite ji nikomu pujcit, aby do ni nejaky moula nezapojil vrtacku po Hitlerovi a nesel si s tim do studny veset obrazek.
Nesouhlasím. Je to prostě porušení elektrikářské cti. Jediné co tam smí namontovat, je toto. Jen do toho se ani omylem nedá strčit to, co potřebuje zem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 11. 03. 2013, 20:12:54 »
Jojo, ale kabel treba z vysavace je zadara a dlouhy a treba na vrtacku staci. Navic je tenky a prodluzovacka se lepe poponasi. Kdyby na tyhle veci davali zastrcky, ktere se daji strcit do vasi ploche zasuvku, tak bych i tam i dal. Jeste by bylo dobre, kdyby delali i takove, ktere nestoji za hovno, jako ta z vaseho odkazu.

hmmm

« Odpověď #20 kdy: 11. 03. 2013, 20:40:53 »
Uz to je dost offtopic, ale koukam, ze se linuxaci dali na elektriku.

Prodluzovacka at si je klidne dvouzilova a zalezi co a jak ma zapojeny na koncich.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #21 kdy: 11. 03. 2013, 22:11:18 »
Nesouhlasím. Je to prostě porušení elektrikářské cti. Jediné co tam smí namontovat, je toto. Jen do toho se ani omylem nedá strčit to, co potřebuje zem.
Elektrikářská čest, to je dobrej vtip. Měli jsme na celej barák měď, a teď máme v půlce hliník. Elektikáři jsou prasata a zloději, ty leda tak pozdraví stylem: "Čest ..."

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 11. 03. 2013, 22:25:29 »
@Pavel 'TIGER' Růžička: To se jeste delaji hlinikove draty??

Jinak mas pravdu, vetsinou jsou to prasata. Cloveku se otvira kudla v kapse, kdyz je vidi, jak to bastli. Kdyz jsem se po nich odvazil chtit, aby kabely narvali do husich krku, tak na me koukali, jak na debila.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #23 kdy: 11. 03. 2013, 22:37:35 »

Jinak mas pravdu, vetsinou jsou to prasata. Cloveku se otvira kudla v kapse, kdyz je vidi, jak to bastli. Kdyz jsem se po nich odvazil chtit, aby kabely narvali do husich krku, tak na me koukali, jak na debila.

Nevím jak dnes, barák už nějaký rok stojí. Ale dřív byl i hliník. :) A zabili nakonec tu husu, aby ji to narvali do krku?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 12. 03. 2013, 17:08:49 »
A zabili nakonec tu husu, aby ji to narvali do krku?

Husu jsme nemeli, tak to odskakala sousedka.

jonnie

« Odpověď #25 kdy: 12. 03. 2013, 19:40:11 »

Kdyz jsem se po nich odvazil chtit, aby kabely narvali do husich krku, tak na me koukali, jak na debila.

A slo o slaboporud. nebo silnoproud? V pripade silovych rozvodu bych se na tebe koukal uplne stejnym zpusobem.
Nicmene je to stejne jako v kteremkoli jinem oboru.  Poměr "Elktrozedniku",  "webbastliru" a "radobyprogramatoru" je vzhledem k odbornikum v oboru zhruba stejny.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 12. 03. 2013, 22:08:21 »

Kdyz jsem se po nich odvazil chtit, aby kabely narvali do husich krku, tak na me koukali, jak na debila.

A slo o slaboporud. nebo silnoproud? V pripade silovych rozvodu bych se na tebe koukal uplne stejnym zpusobem.
Nicmene je to stejne jako v kteremkoli jinem oboru.  Poměr "Elktrozedniku",  "webbastliru" a "radobyprogramatoru" je vzhledem k odbornikum v oboru zhruba stejny.

Poměr je možná stejný, ale počet se rapidně liší, takže natrefit na kvalitního řemeslníka je mnohem těžší a vzácnější.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 12. 03. 2013, 23:15:41 »

Proboha, normalni zasuvky. To se davalo do nejakych trubek uz snad za Rakouska Uherska. Akorat dneska si elektrikari mysli, ze clovek radsi seka zed, kdyz mu vydoutna kabel.

jonnie

« Odpověď #28 kdy: 14. 03. 2013, 23:09:05 »
Elektrikari tusi, ze k samovolnemu poskozeni medeneho dratu pod omitkou nedochazi. zaroven obvykle vedi, ze umistenim kabelu do chranicky dochazi diky horsimu chlazeni ke snizeni proudove zatizitelnosti vodicu. Obvykle tez maji zkusenosti s velmi problematickym protahovanim centimetroveho kabelem skrz chranicku, kdy se kvuli nepouzivani odbocnych krabic zvysil pocet jejich ohybu.
Chranicky se pouzivaly zejmena z duvodu tazeni jednotlivych vodicu, coz dnes pouzitim kabelu CYKY s dvojitou izolaci odpada.
K poskozeni kabelu dochazi zejmena jejich navrtanim. pak neni problem opravit vodice za pomoci smrstovaci buzirky, netreba vysekavati je ze sten.

« Odpověď #29 kdy: 15. 03. 2013, 00:26:26 »
Dneska se taky používá přesné zdivo (jen milimetrové spáry). Někdy se elektrika po stěnách rozvede plochým kabelem (aby se zbytečně nesekalo) a na to se strojně nastříká tenkovrstvá omítka. Když jsme dělali přestavbu, tak tam taky byl starý rozvod hliníkových drátů s nějakou tkanou izolací v olověných trubkách. Novou elektriku jsem do husího krku dával jen někde, třeba ve stropě a v podlaze, na zdech ne. Dobré je si to před nahozením vyfotit, aby pak člověk předešel tomu vrtání do kabelů  :).