Nastavení GRUB pro multiboot

Claudius

Nastavení GRUB pro multiboot
« kdy: 17. 03. 2013, 22:33:29 »
Nainstaloval jsem openSUSE. V instalačním dialogu grubu byla volba, zda má vyhledat ostatní OS v počítači. Dal jsem ano a spustil instalacei. Po instalaci bohužel grub nabízí jen openSUSE, nenabízí dříve instalované W7. Poradí mi někdo, jak správně a bezpečně nakonfigurovat pod openSUSE grub? Mám disk rozdělený takto:

hda1 - NTFS s W7
hda2 - NTFS datový disk
hda3 - EXT3 Linux /
hda4 - SWAP

Grub2 mám nahraný v hda3.
« Poslední změna: 18. 03. 2013, 12:25:45 od Petr Krčmář »

Re:jak nastavit GRUB?
« Odpověď #1 kdy: 18. 03. 2013, 02:06:26 »
V GRUB2 sem se nikdy moc neorientoval (i kdyz mi fungoval bez problemu), zatim mi prijde lepsi pouzivat normalni stary GRUB - da se naklikat v System Settings -> YaST -> Boot Loader. Pri zmene na GRUB se objevi nova zalozka, kde se taky daji vsechny polozky naklikat (ale da se pouzit i klasicky config ze 8)).

fgsadafd

« Odpověď #2 kdy: 18. 03. 2013, 08:50:52 »
Nainstaloval jsem Open Suse. V instalačním dialogu grubu byla volba, zda má vyhledat ostatní OS v počítači. Dal jsem ano a spustil instalacei. Po instalaci bohužel grub nabízí jen Open Suse, nenabízí dříve instalované W7. Poradí mi někdo, jak správně a bezpečně nakonfigurovat pod Open Suse grub? Mám disk rozdělený takto:
hda1 - NTFS s W7
hda2 - NTFS datový disk
hda3 - EXT3 Linux /
hda4 - SWAP
Grub2 mám nahraný v hda3.

koukni do /boot/gurb2/grub.cfg zda tam neni zakomentovany kus kodu jako priklad startovani Windows.
odkomentuj a uprav cestu k windows.

trubicoid2

« Odpověď #3 kdy: 18. 03. 2013, 11:10:19 »
takze u grub2 se nema rucne editovat /boot/gurb2/grub.cfg , mas editovat soubory v /etc/grub.d/* a /etc/default/grub a potom udelat toto (snad to suse ma taky tak, nebo ma update-grub ?)
Kód: [Vybrat]
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
windous to samo nadetekuje, pokud mas:
1. /etc/grub.d/30_os-prober spustitelny, tedy sudo chmod +x
2. nainstalovany os-prober

navic se zda, ze opensuse s tim os-prober ma ted zrovna nejakej problem, je tam dole i nejaky reseni:
http://forums.opensuse.org/english/get-technical-help-here/install-boot-login/483217-grub2-os-prober-problem.html