Arduino/RPi na měření intenzity světla

Re:Arduino/RPi na měření intenzity světla
« Odpověď #30 kdy: 13. 03. 2013, 20:29:00 »
možná si jen chvilku přispí :)
Ten se ale ma, dacan!

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #31 kdy: 13. 03. 2013, 21:29:45 »
Olaf: Jak moc je "až nevhodně"? Můžu vzít servo, který umí "dokola" a zpřevodovat si to (a dodělat klasický dorazy). Nebo otáčení serva udělat po krůčcích (po "1") a mezi krůčky nacpat pauzy. Udělat si tedy pomaloběžný servo tímhle způsobem, pokud to jde.

Každopádně servo by bylo asi lepší, podle toho, jak se s nim dá pracovat...

Že solární články "dělají elektriku" i když nepadá slunce přímo na ně vím, ale vyrobí dost na to, aby rozjely Arduino (to i jo) a utáhly motory, až se to začne točit k východnímu dorazu?

Beztak musim pořešit ještě napájení, ty DC měniče z DX na tohle prej nejsou vhodný (dle recenzí tam mají nízkej odpor na vstupu a článek defacto vyzkratujou - co mi teda moje elektro znalosti dovolily pochopit :-) ).

Olaf

« Odpověď #32 kdy: 13. 03. 2013, 23:30:35 »
Když to trochu přeženu: použijete klasický hodinový stroj a hodinovou ručičku zpřevodujete 1:2. Pak se v podstatě můžete vykašlat na Arduino a všecno kolem (ale to by Vás asi nebavilo). Jediné, co pak musíte řešit, jsou sběrací kroužky na přenos z panelu, protože ten se pak bude točit za Sluncem i v noci, tj. kolem dokola. Rychlost je v tom případě 0,00416667 °/s. Modelářská serva mívají kolem 45 °/s !!

Není servo jako servo -. jukněte třeba sem, ať se nemusím moc rozepisovat - http://cs.wikipedia.org/wiki/Modelářské_servo). Důležité je, že cituji: "Téměř všechna současná serva jsou rotační a jejich funkce spočívá v natočení výstupního hřídele na požadovaný úhel typicky v rozsahu 120 nebo 180 stupňů." ... "Natočení serva je plynulé, klasická serva mají minimální otočení o 2° lepší serva o 1°." Konec citát. Ten stupeň nebo dva by tak z hlediska účinnosti panelu nevadily, servo má taky nevýhodu, že ho musíte krmit žádostí o polohu neustále. Pokud chcete využít modelářské servo, stačí Vám z něj pouze motor a převody (a doplnit ještě dalším převodem).

Když budete mít pohon, který zvládne např. 1° za 10 sekund (tj. 0,1 °/s), spínáním výstupu po vteřinách můžete nastavovat (tj. otáčet vpravo) polohu po desetinách stupně (což je zcela zbytečné honění za praporem). V tomto případě v době letního slunovratu "potřebujete" ráno otočit panel zpět o cca 260° (východ a západ Slunce), což by zabralo 2600 sekund (to je trochu moc). Takže pak se nabízí zrychlit pohon nebo použít dvourychlostní (separátně pro otáčení vpravo a vlevo). Pomalému pohonu stačí díky převodům slabší motor.

Když jsem s tím dělal před mnoha lety pokusy, použil jsem k pohonu převod z majáku (šnek, uložení hřídele, ozubené kolo) plus řemenice ze stavebnice Merkur a gumičku :). Bylo to jem na zkoušku otáčení za Sluncem (chodilo to i na Měsíc v úplňku, jen se kvůli charakteristice fotorezistorů musel upravit můstek - dělal jsem to s operačním zesilovačem).

Zapik

« Odpověď #33 kdy: 14. 03. 2013, 10:16:14 »
Ještě bych doplnil -
obávám se že solární článek, který by utáhl na přímo servo pohony nebude reálný, je třeba si uvědomit, že i malá modelářská serva mají více jak 4A špičky při rozjezdech a dobrždění. Pokud to budete dělat pomocí vlastních servopohonů, jste schopen ty špičky omezit, ale ne úplně zrušit.
Takže podle mého budete potřebovat ještě baterii, která vykryje špičky (a budete se muset postarat o její kondici).
Možná by bylo pro Vás inspirativní kolik takový panel dává když není dobře osvětlen, touto problematikou se aktuálně zabývá Radek Vicek na HW news a dával do fóra celkem podnětné grafy z měření panelu.
Uvidíte, že bez baterie to bude nepoužitelné.
Zapik

marwyn

« Odpověď #34 kdy: 14. 03. 2013, 11:06:46 »
No, já bych tam rozhodně dal nějaký menší akumulátor a přes den si ho dobíjel, aby to ráno bylo plně životaschopné.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #35 kdy: 14. 03. 2013, 13:36:32 »
Zapik a marwyn: Já přemýšlím i o nabíjení akumulátoru, ale to zatím nechávám být. Pořád to má být spíš hračka, než něco užitečného, takže tyhle věci předem řešit moc nechci...

I tak ale vidím následující možnosti:
1. Jeden článek na Arduino, zbytek motory (nejisté v počasí, kdy Arduino nebude mít šťávu ani na sebe)
2. Všechno dokupy a napájet vším všechno (nejisté všeobecně, restarty pořád dokola apod.)
3. Varianta 2 s akumulátorem
4. Varianta 2 s nadupaným kondenzátorem (mluvím třeba o 10mF = 10000uF nebo i víc)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #36 kdy: 14. 03. 2013, 13:46:48 »
Jen ještě k předchozímu doplním, že otáčení nebude ve stylu "pořád opravuj polohu", ale "jeď doprava, dokud na levym fotorezistoru nebude víc světla" - takže vlastně pojede o kus víc, než bude třeba. Pak bude čekat, až bued víc světla na pravym fotorezistoru + k tomu trochu tolerance, aby se otáčel až o chvíli dýl, než je potřeba. Takže aby neby kolmo ke Slunci, ale třeba +- 1 stupeň.
Takže pomyslnou (půl)kružnici rozdělím po 2 stupních a po těch motor pojede. Celé to je teorie!