Porucha na klávesnici HP4515s

Mr. X

Porucha na klávesnici HP4515s
« kdy: 26. 02. 2013, 20:46:16 »
Zdravím pánov a dámy.

Mám (v čase písania tohto príspevku uz asi nemám, ale pre istotu) problém s klávesnicou na notebooku HP ProBook 4515s. Dnes ráno som ho používal normálne. Naobed som ho vypol, a riešil som niečo iné. Po zapnutí mi blbli klávesy ovládacej časti (niektoré sa tvárili, že je stlačený "alt," niektoré akoby stláčali aj vedľajšiu klávesu, prípadne kombinácia oboch): "Enter, šípky, čiarka, bodka (používam SK-y rozloženie, tieto klávesy sú pod enterom a vpravo vedľa shift-u), ň, p, o, l, ô, ´, =" Napodiv klávesy najbližšie enteru (ä, ň shift, backspace) fungovali normálne.
Prikladám obrázok chybných kláves:

Prvé čo ma napadlo - prefúknuť klávesnicu.
Nezabralo.
Druhé - rozobrať a vyčistiť.
Nezabralo.
Tretie - opýtať sa tu.

Kým som dopísal tento príspevok, klávesnica sa spamätala (písal som na pripojenej USB).

Pre istotu ale píšem aj s fotodokumentáciou (nedajú sa nejako uploadovať fotky na fórum? Nech nemusím uploadovať a potom linkovať, čo je pre mňa zložitejšie). Ospravedlňujem sa za jej kvalitu, ale fotil som to pred chvíľkou a a nemám taký ultra foťák ktorý by zvládol tieto podmienky.

Krok 1:
Rozobrať. Telo je tvorené z jednoliateho plastu a musel som hľadať na gúgli aby som zistil, ako sa dostať dovnútra.
Návody sú aj s videami na internete, bohužiaľ, nie na opravu klávesnice (pre istotu priložím omplet aj s dokumentáciou, ako to rozložiť).

Prvý krok: Vybrať batériu a odstrániť 7 šróbov.

Druhý krok:
Vzadu pri pántoch sú pod krytkami dva maličké šróbiky. Pozor na ne, tiež ich treba odstrániť.

Detail (rozostrený) z druhej strany:

Tretí krok: Vysunúť hornú lištu:

Štvrtý krok: Odstrániť šróbiky držiace klávesnicu:

5ty krok: Vysunúť klávesnicu.
6ty krok: Klávesnica vyzerá zospodu takto:

Rád by som vedel, načo je tam tento plast, pod ktorým je bordel (zbytky jedla :-), chlpy(????)). Je tam prilepený, a zatiaľ sa ho bojím odstrániť aby som klávesnicu neposral ešte viac. Zaujímavé je, že pod ním nie sú z druhej strany klávesy, ktoré by robili problémy. Pod plastom je ešte fólia ktorá pokrýva 3/4 klávesnice (bordel je vlastne pod ňou, ale tiež je prilepená).
Po rozobratí do tohoto stavu som klávesnicu prefúkol aj zospodu a fóliou nekryté kovové plochy vyčistil liehom.
Zložil som to, naštartoval a...
..nič! Je strašne blbé, keď sa nemôžete pohnúť ani v GRUB-e aby ste si vybrali systém (nefungovali šípky), prípadne keď píšete nejaký dokument. Ak niekto mal podobný problém, nech skúsi napísať, či môžem bez obáv strhnúť/odlepiť fóliu aby som to vyčistil komplet, prípadne ako inak sa dá táto klávesnica rozobrať na komplet preskúšanie (plechová doska, ktorú možno vidieť na obrázkoch je pritavená na okrajoch plastovými štuplíkmi. Nie, že by sa to nedalo rozobrať, ale zložiť to bude problém).

P.S: Kým som dopísal, klávesnica sa nejako normalizovala, ale niektoré klávesy (hlavne "k") akoby vynechávali a treba ich silno stlačiť, a hlavne presne na stred (pri rýchlom písaní problém).
Vopred ďakujem za odpovede.

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Porucha na klávesnici HP4515s
« Odpověď #1 kdy: 26. 02. 2013, 22:40:18 »
Ahoj, Tak ten plast je tam z jednoho prostého důvodu a to, aby se to svinstvo nedostalo přímo do elektroniky notebooku. Závadu, kterou popisuješ většinou způsobuje vlhkost. Po vyschnutí to většinou funguje, tak jak má. Stačí, když proneseš notebook chladnějším prostředím, a ihned po přesunu ho zapneš. On se rychle zahřeje a studený vzuch, který je ještě v něm zkondenzuje. Takhle už jsem viděl zničenejch notebooků, které měly různě mapy od vody a to lidé do něnj nikdy nic nevilili.

Mr. X

« Odpověď #2 kdy: 26. 02. 2013, 23:32:04 »
Aha. Vďaka za radu.
V tomto prípade si nie som istý, či to mohlo byť vlhkosťou, lebo sa neprenášal. Ale rozmýšľam, že skúsim tú fóliu strhnúť, plech oddeliť od zvyšku klávesnice a komplet to vyčistiť z oboch strán. Potom to už dúfam bude fungovať ako má. Len ešte musim nájsť náhradnú klávesnicu niekde na nete. Pre istotu... :D

Mr. X

« Odpověď #4 kdy: 27. 02. 2013, 03:00:36 »
Vďaka za linky. Z CZ/SK moc nenakupujem (zle skusenosti), ale ten ebay potešil. Predpokladal som skôr, že sa to bude dať dostať v "klasických" obchodoch s počítačmi.