U Mandrivy jsem občas narazil na problémy s ovladači či šifrovanými bezdrátovými sítěmi. Občas je také problémové připojování externích disků. Řekl bych také, že je méně "blbuvzdorná", než Ubuntu. Jinak nemám vůči ní větších výtek. Pro tebe může být nevýhodou, že je to primárně KDE distribuce, i když ji lze samozřejmě používat s GNOME. Výhody má podobné jako všechny nejrozšířenější distribuce na desktopech - uživatelská přívětivost, snadná a příjemná správa, spolehlivost, hojnost softwaru atd...
Doporučuju všechny ty distribuce vyzkoušet na virtuálním stroji, protože není nad vlastní zkušenost, nenechat se unést řečmi ostatních. Já se kdysi nechal unést kamarády, nainstaloval (zbytečně) na tvrdo Ubuntu, po dvou hodinách jej odstřelil a zpět instaloval Mandrivu.
Co se tvého problému týče, při správném zacházení se zahltí každý systém, nehledě na distribuci. Já s tímto bojoval jak na Windows, tak na Linuxu, takže bych spíš doporučil pozměnit přístup k používání systému a čas od času věnovat čas úklidu.