Jak na aplikace pro Android

Rocky

Jak na aplikace pro Android
« kdy: 05. 02. 2013, 11:25:39 »
Je podle Vás lepší se prvně naučit Javu a pak začít s vývojem pro Android?

Zero

Re:Jak na aplikace pro Android
« Odpověď #1 kdy: 05. 02. 2013, 11:43:28 »
A jak jinak bys to chtěl dělat? Napsat si pět šest aplikací a pak teprve nakouknout do knížky o Javě?

student

« Odpověď #2 kdy: 05. 02. 2013, 11:59:56 »
Je podle Vás lepší se prvně naučit Javu a pak začít s vývojem pro Android?
Co si predstavujes pod "naucit Javu"? Ked tym myslis par zakladnych veci ako syntax, tak to treba. Ked tym myslis komplet J2EE, tak to je zbytocne.

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05. 02. 2013, 12:56:31 »
A jak jinak bys to chtěl dělat? Napsat si pět šest aplikací a pak teprve nakouknout do knížky o Javě?

No já to tak dělal...
V C/C++/C# jsem už napsal několik desítek aplikací a knížku o nich jsem nečetl.
Když jsem zkoušel naprogramovat kernel modul, tak jsem nejdřív zkusil číst knížku, ale rychle jsem to vzdal, protože jsem nerozuměl tomu, o čem knížka píše. Pak jsem zkusil podle příkladů zplodit nějaký jednoduchý modul a pak až jsem tu knížku začal chápat.

Doporučuju zkusit podle nějakého tutoriálu napsat v Javě jednoduchou aplikaci, pak až začít číst teorii a zároveň ji převádět do praxe. Do androidu bych se pustil až po zvládnutých základech, abys byl schopný rozlišit, co je java a co konfigurační soubory, které souvisí s androidem

Natix

« Odpověď #4 kdy: 05. 02. 2013, 14:32:48 »
Androidí API je poměrně hodně rozsáhlé a často i triviální věc je až překvapivě zbytečně komplikovaná. Obecně je šíře toho, co člověk musí při vývoji znát, dost široká - API jako takové, androidí design patterny, používání vývojových nástrojů atd. a kdybys při tom ještě musel navíc luštit, co znamená která jazyková konstrukce, to by ses nikam moc daleko nedostal.

Jasně, člověk který už má nějakou rozumnou zkušenost v podobném jazyce (C#, C++), tak by s tím asi takový problém neměl. Ovšem ve chvíli, kdy neznáš základní OOP principy jako polymorfismus a dědičnost, nevíš k čemu jsou dobrá rozhraní, jak fungují anonymní třídy, kdy se používají statické metody, proč a jak se používá zapouzdření atd., tak budeš jenom tupě kopírovat kousky kódu z různých tutoriálů z webu (a věřte mi, že v každém druhém se objevují hrozivé programátorské zlozvyky) bez toho, abys chápal co se v nich děje, a budeš se hrozně divit, co ti to leze z LogCatu za šílené chyby.

Upřímně řečeno, i lidem kteří s Javou jako jazykem už žádný problém nemají, dokáže místy dost podivně navržené API Androidu házet klacky pod nohy. Nicméně, třeba jsi borec (nebo blázen) a všechno tohle nějak zvládneš. :) V tom případě doporučuji se podívat na oficiální hello-world tutoriál a sám uvidíš, jak moc se budeš nebo nebudeš chytat:
http://developer.android.com/training/basics/firstapp/index.html