Raspberry Pi a internet přes USB

Medved

Raspberry Pi a internet přes USB
« kdy: 02. 01. 2013, 13:00:54 »
Dobry den,

kdyz napajim Raspberry Pi pres USB (redukce USB male - USB male + USB prodluzovak male - female), muzu nejak pres ten port routovat pripojeni k Internetu, jako kdybych rpi pripojil ethernetovym kabelem k routeru? Jde o to, ze mam domaci server, ale vede k nemu 20m ethernetovy kabel. A kdyz chci mit rpi u serveru (bud u vetraku nebo proste jen v te mistnosti, aby se chladilo), nechce se mi tahat dalsi 20m kabel (ze ktereho stejne vyuziju jen 16m, takze jsou 4m namotane bud u serveru/rpi nebo routeru).
Jde to nejak, prosim vas? Diky
« Poslední změna: 07. 01. 2013, 09:18:34 od Petr Krčmář »

3ugeene

Re:Raspberry Pi Internet pres USB
« Odpověď #1 kdy: 02. 01. 2013, 13:25:40 »
myslim, ze ten microUSB nema zapojeny vodice D+ a D-, takze je jen na napajeni - opravte me, pokud kecam...

Medved

« Odpověď #2 kdy: 02. 01. 2013, 13:34:11 »
Ja prave nemluvim o microUSB. Mam kabel, ktery ma na obou koncich klasicke USB male, tedy to, co ma treba flash disk nebo mys nebo klasicka USB klavesnice. Na jednom konci ho zapojim do normalniho USB v normalnim pocitaci (tedy ten oba D vodice ma) a na druhem konci do USB v rpi (normalniho, kam se da dat i flashka/mys/klavesnice - tedy ten je ma taky).

Problem je v tom, ze 1. nevim, jestli se pres ten port da tahat energie k napajeni rpi a nejaka data zaroven (ale to by zas takovy problem nebyl, to je resitelne tim, ze vezmu dalsi kabel a vrazim ho do druheho USB na rpi a na druhem konci do druheho USB v serveru)
a za 2. nevim, jestli existuje nejaky nastroj na routovani pres usb

3ugeene

« Odpověď #3 kdy: 02. 01. 2013, 13:45:02 »
1. Nevím, jestli jde zapojit USB host přímo kabelem do jinýho USB hostu, podle mě ne, ale nevím.
2. I kdyby 1. šla, nevím, jestli to takhle jde routovat přes USB.
3. RPI vyžaduje napájení 1A a to z kompu (nebo jinýho zařízení kromě adapteru nebo hubu) nevyždímeš.

adsfsadfsadf

« Odpověď #4 kdy: 02. 01. 2013, 13:48:43 »
chces USB <---> USB, co tohle?

http://www.hardwaresecrets.com/article/248

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 02. 01. 2013, 13:52:15 »
Připadá mi nejjednodušší koupit do PC druhou síťovku (~ 100Kč) a ject normálně síťovym kabelem. Pak by šlo jen o routing na PC a to by měla být oproti USB brnkačka, ne?

x

« Odpověď #6 kdy: 02. 01. 2013, 13:56:37 »
pokud je cilem celeho cviceni nemuset tahat druhy kabel, tak bych volil neco takoveho
http://www.okcomputers.cz/zbozi/79768-rozdvojka-rj45/

- vyzaduje to, aby uz natazeny kabel byl se vsemi 4-mi pary
- kazda pulka (server i RaspberryPi) bude mit jen 100Mbit (2 pary)

Medved

« Odpověď #7 kdy: 02. 01. 2013, 14:01:51 »

Presne takovy kabel mam.

1. Nevím, jestli jde zapojit USB host přímo kabelem do jinýho USB hostu, podle mě ne, ale nevím.
2. I kdyby 1. šla, nevím, jestli to takhle jde routovat přes USB.
3. RPI vyžaduje napájení 1A a to z kompu (nebo jinýho zařízení kromě adapteru nebo hubu) nevyždímeš.

ad 1. mozna se rpi nechova jako USB host, kdyz ho takhle zapojim
na 2 se prave ptam
ad 3. mam ten model s 512 MB RAM a vyssi spotrebou a ikdyz jsem ho vytizil na 100 %, vsechno fungovalo normalne, takze jsem asi amper vyzdimal. Nicmene nerikam, ze je to v poradku, asi se to nema...

Připadá mi nejjednodušší koupit do PC druhou síťovku (~ 100Kč) a ject normálně síťovym kabelem. Pak by šlo jen o routing na PC a to by měla být oproti USB brnkačka, ne?
Sypu si popel na hlavu, ze me to nenapadlo. Nicmene porad me zajima, jestli to routovani pres USB je mozne realizovat :)

pokud je cilem celeho cviceni nemuset tahat druhy kabel, tak bych volil neco takoveho
http://www.okcomputers.cz/zbozi/79768-rozdvojka-rj45/

- vyzaduje to, aby uz natazeny kabel byl se vsemi 4-mi pary
- kazda pulka (server i RaspberryPi) bude mit jen 100Mbit (2 pary)

Jo, diky, tohle me taky nenapadlo :) Pres rpi nebude tect moc dat (desetimegabit maximalne a to bude pri extra zatizeni), ale k serveru mi casto nestaci gigabit (ktery umoznuje hardware), resp. nejakych 450 Mbps, coz je, pravdepodobne softwarovy - tedy nestaci vykon procesoru - bottleneck u routeru.

LWQ

« Odpověď #8 kdy: 02. 01. 2013, 14:09:21 »
Staci USB wifinu ci ethernet a je to ... Nevim co resis ...  8)
... s pouzitim recyklovanych elektronu ... ;)

3ugeene

« Odpověď #9 kdy: 02. 01. 2013, 14:26:28 »

no, tak pokud to chápu dobře, tenhle kabel by se měl chovat jako nějaká usb karta, takže je pak otázka, jestli jsou na to v jádru ovladače...

jinak já jsem to prostě vyřešil wifinou do USB za stopade z ebaye

x

« Odpověď #10 kdy: 02. 01. 2013, 14:27:36 »
Pokud je to USB-A <-> USB-A kabel s nejakym bazmekem uprostred, ktery zaridi, ze se ty dva usb hosti nesezerou a neodpali si vzajemne zdroje tak tu je nekdo, kdo to resil.
z celeho toho pro me vyplynulo, ze staci modprobe usbnet a doufat, ze ten kabel je v linuxu podporovany
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1166375

Sten

« Odpověď #11 kdy: 02. 01. 2013, 14:31:35 »
Pokud je to USB-A <-> USB-A kabel s nejakym bazmekem uprostred, ktery zaridi, ze se ty dva usb hosti nesezerou a neodpali si vzajemne zdroje tak tu je nekdo, kdo to resil.
z celeho toho pro me vyplynulo, ze staci modprobe usbnet a doufat, ze ten kabel je v linuxu podporovany
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1166375

Ten návod je skoro čtyři roky starý, dnes je už i v Linuxu tohle automatické: pokud je kabel podporovaný, tak se okamžitě objeví jako nová síťovka (usbX). Mimochodem těch čipů existuje jenom pár, takže narazit na nepodporovaný je celkem velké umění :)

x

« Odpověď #12 kdy: 02. 01. 2013, 14:41:06 »
Ten návod je skoro čtyři roky starý, dnes je už i v Linuxu tohle automatické: pokud je kabel podporovaný, tak se okamžitě objeví jako nová síťovka (usbX). Mimochodem těch čipů existuje jenom pár, takže narazit na nepodporovaný je celkem velké umění :)

NJ, jsem trochu zaspal. Nicmene na RPI bych si nebyl 100% jisty, co to jadro podporuje. Mozna, kdyz to tam dotycny zapichne a pouzije veci jako lsusb a google, tak to klapne.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #13 kdy: 03. 01. 2013, 12:27:55 »
Sypu si popel na hlavu, ze me to nenapadlo. Nicmene porad me zajima, jestli to routovani pres USB je mozne realizovat :)

Tak bych to vyřešil já. Ale na druhou stranu naprosto chápu snahu komplikovat si to (zkusit to USB - USB), protože já jsem na tom v tomhle ohledu stejně :-D