Linpus Linux na novém notebooku

Nemecek

Linpus Linux na novém notebooku
« kdy: 27. 12. 2012, 20:49:07 »
Zdravím, k vánocům jsem dostal netbook http://www.alza.cz/packard-bell-dots-c-262g32nuk-purple-d367623.htm
Mám problém nejde mi nainstalovat jakýkoli program nebo přehrát film (Mp3).
V případě filmů by mě zajmalo jestli neexistuje něaký program který by to dokázal přehrát.
Ohledně prográmů jsem celkem zoufalej nevím pro ani jak ale nejde mi nic nainstalovat všecko stahuju na linux a nespustím to nevím proč... Děkuji za brzkou odpověd
« Poslední změna: 27. 12. 2012, 23:37:55 od Petr Krčmář »

mahmood

Re:Linpus Lite For Meego
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2012, 21:30:23 »
Rada číslo 1: nainstaluj si nějakou pořádnou linuxovou distribuci
Linpus je na nic a to neříkám proto, že bych měl pouze v oblibě jiné distro, to je prostě fakt. Instalace nějaké majoritní distribuce ti možná zabere trochu času a úsilí (při troše štěstí to zvládneš za 1 odpoledne), ale to není nic proti tomu, kdyby ses pokoušel něco dělat s Linpusem.

Pro začátečníka bych dopuručil:
Mint nebo Ubuntu (není to sice můj šálek čaje, ale jsou to distra zaměřená na obyčejné uživatele a je okolo nich velká komunita a hodně informací na netu)
OpenSUSE (to bylo moje první distro, také dost zaměřené na běžného uživatele)

Rada číslo 2: Programy v linuxu instaluj pouze pomocí nějakého nástroje pro správu softwaru ve tvé distribuci.
Instalace programů stažených z internetu už většinou vyžaduje nějaké znalosti. Oproti tomu instalace z repozitářů distribuce pomocí správce balíčků je pouze o vybrání programu, kliknutí na Instalovat a je hotovo.