Windows hlásí nedostatek paměti

Ripouš

Re:Windows hlásí nedostatek paměti
« Odpověď #30 kdy: 03. 09. 2013, 15:26:46 »
Pavouku, Jimm určitě nepoužívá Windows XP (tedy doufám že to nezkoušel se 64-bitovou variantou, to je prý snad nejhorší varianta OS od dob Windows 95). A v pozdějších systémech Windows (tedy minimálně u Windows Vista a 7, Windows 8 neznám) je naprosto odlišný přístup ke správě i způsobu využití paměti. SuperFetch řídí co bude přednačteno v paměti RAM a co ve virtuální paměti, snahou je přitom mít paměť RAM zcela využitou, ale jen pro rozumné věci. S Windows XP, nebo Linuxem, je to nesrovnatelné.

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 03. 09. 2013, 15:49:19 »
Ripouš: opatrně s těmi termity!
- ReadyBoost (paralelní odkládání částí paměti RAM do paměti umožňující rychlejší sekvenční čtení než umožňuje virtuální disková paměť) ??? ReadyBoost je použití flashdisky jako diskové cache v případě, že je málo paměti. To určitě není tento připad.
- SuperFetch - řídí co bude přednačteno v paměti RAM a co ve virtuální pamět ??? jde o přednačtení souborů, které byly v minulosti třeba, do cache, vše probíhá na nízké prioritě, vždy je to načteno do RAM nikam jinam by to nemělo smysl; hlavně to nemá naprosto nic společného se správou paměti ve smyslu zde řešeného problému

« Odpověď #32 kdy: 03. 09. 2013, 16:28:14 »
Bylo tady psáno, že SWAP by měl být ve Windows stejný jako velikost RAM. Nedokáži teď z hlavy napsat, zda to je doporučení od MS nebo ne, ale v praxi sem to nikdy nepoužil. Kdybych nepoužival virtuály, tak jej dokonce vypnu (jen pro představu mám 16GB RAM a 1GB SWAP). Bylo by vhodné, abys napsal, který program ti tu hlášku vyhodí. Je možné, že některé starší programy takto velikou paměť prostě nevidí, respektive se jim může jevit jako "přetečená", přece jen 24GB je docela dost (no doře paměti není nikdy dost :D ). Tohle si můžeš ověřit tak, že si nainstaluješ virtuál (v tvém případě s tak velkou pamětí by to neměl být problém, dáš mu třeba jen 2GB RAM a otestuje tu aplikaci tam). Taky mě napadá, že máš poškozenou instalaci systému (stačí nějaká blbá knihovna).

To Ripouš: Nejhorší variantou bych považoval Windows ME (z toho systému se mi chtělo zvracet, Bill se za něj dokonce veřejně omluvil). Jinak XP ve verzi 64 bit sem nikdy nepoužil (oficiálně neexistují v ČJ), ale mám za to, že jejich vývoj byl naprosto zbytečný (to je čistě subjektivní názor, ale přeci tu dám pár důvodů: neměl sem tolik RAMky a vlastně si myslím, že spousta lidí měla podstatně míň než 4GB RAM, navíc 64bit by znamenal konec DOSu, a s tím sem se taky v té době nechtěl smířit, zvláště kvůli hrám), 64bit mělo význam na serverech, ale tam se zase XP nehodila (už jen kvůli bezpečnosti - Home edice dokonce neměla defaultně ani zaheslovaný účet administrátora). Jo a taky XP neměla tak propracovanou správu paměti jak 7 a 8  (Visty byly tedy extra, ale na druhou stranu, 7 sou podle mě Vista SP2 :D ).

Ripouš

« Odpověď #33 kdy: 03. 09. 2013, 16:48:08 »
No X14 máš a nemáš pravdu.

ReadyBoost slouží jako mezipaměť mezi pomalým diskem a rychlou RAM, jsou to data používaná právě technologí SuperFetch. Nejde tedy o nějaké celé soubory, ale úseky které se mají načítat do paměti RAM.
Přesnou analýzu nejsem schopen udělat, ale řekl bych že konkrétně na pozorovaném počítači jde ve značné části případů o ta stejná data která jsou uložena v odkládacím souboru virtuální paměti. Když zapneš ReadyBoost sníží se až neuvěřitelně počet přístupů k disku jako k celku a i k odkládacímu souboru.

Jinak máš pravdu, díky za upozornění. Snad to Jimm pochopil.

Myslím, že pokud není aktivní funkce ReadyDrive (mezipaměť využívající SSD část hybridního disku pro rychlé čtení určitých dat) a nedošlo k vypnutí ReadyBoot (u Windows Vista jsou data přednačítána stejně jako u Windows XP, u Windows 7 nevím) tak je tato cache uložena právě v ReadyBoost a možná i odkládacím souboru.
V každém případě se funkce ReadyBoost u Windows Vista a Windows 7 trochu odlišuje. U Vist je maximální velikost 4 GB u Windows 7 myslím až 32 GB a myslím, že je právě hodně využívána i jako ekvivalent funkce ReadyDrive.

Ohledně SuperFetch ti poněkud nerozumím co jsi chtěl vyjádřit.
Smysl zmínit SuperFetch má, protože Pavouk se snažil naznačit jaké jsou vztahy mezi u jednotlivých druhů pamětí na Windows XP. Já tvrdím, že je to nesmysl, protože ta filozofie je naprosto odlišná. Zjednodušeně se dá říci, že u Windows XP se snaží systém mít co nejvíce volné paměti RAM pro spuštění aplikace a proto vše nepotřebné odloží do odkládacího souboru. U pozdějších Windows se systém naopak snaží odhadnout co bude uživatel potřebovat načíst do paměti a načte to s předstihem, prakticky je tak neustále veškerá aktuálně nepotřebná paměť RAM zaplněna, přednačtenými bloky dat. Nicméně závěr měl Pavouk myslím správný - vyzkoušej vypnutí odkládacích souborů (jenže podle mne si někdo nedá tolik RAM jen kvůli přehrávaní videa, takže na swapování může stejně dojít).

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 03. 09. 2013, 17:25:37 »
- ReadyBoost nemá nic společného se SuperFetch, jsou to zcela nezávislé služby
- používat ReadyBoost v této konfiguraci je nesmysl, mělo to smysl, když byla paměť drahá a bylo jí málo
- Windows XP nemají nijak zásadně odlišnou filozofii správy paměti od posledních oken
- SuperFetch nemá nic společného se správou paměti, pouze kontroluje zda je nějaká paměť volná, pak se snaží do diskové cache nacpat s nízkou nízkou prioritou co nejvíce dat, které by se mohly hodit

Ripouš

« Odpověď #35 kdy: 03. 09. 2013, 18:47:55 »
X14: Teď jsi mi to nandal. Vyjadřuji se prostě jinak.

Windows Vista/7 mají naprosto odlišnou správu paměti a navíc i odlišnou filosofii jak paměť využívat. Jednou ze základních změn je právě SuperFetch, na jehož činosti viditelné na zaplněnosti RAM se jak se zdá se shodneme. SuperFetch má se SuperBoost společného to, že právě SuperFetch (který spolupracuje se správou paměti) je ten analyzátor využití paměti a její optimalizace, a při tom automaticky rozezpoznává a použivá i různé přídavné paměti.

Poněkud nepřesně jsem akorát popsal to "jsou to data používaná technologí SuperFetch", což je sice pravda, ale vypadá to že Superfetch dělá úplně všechno. Klasický Prefetch, známý již z Windows XP, normálně běží na systému také.

Pokud budeš chtít diskutovat. Tak se dále namáhej používat celé věty. Já nebudu již reagovat na nepříliš jasné poznámky, které by šly komentovat do nekonečna. Myslím, že i ostatní by uvítali kdybys (protože něco evidentně znáš) je poučil. To není myšleno jako sarkasmus. Sám spoustu podrobností neznám a ještě větší spoustu nemám vyzkoušenou. Navíc je snadné vše zapomenout a neprovádět žádné výzkumy, protože to prostě funguje (většinou očekáváme urychluje činnosti systému).

Tom Liberec

« Odpověď #36 kdy: 03. 09. 2013, 22:00:59 »
Důležite by bylo mít od Jimma odezvu jak se mu to daří řešit  dva nějaka rada zabrala.
Nezatracoval bych ani XP verze profesional. Navíc státní úřady Wokna a MS Office chtějí.

Posměch nad Windows není na miste. Leda bychom se smáli nám všem, že jsme jako občane pripustili tak jednoznačnou dominanci W na školách a úřadech státní správy.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #37 kdy: 03. 09. 2013, 22:26:09 »
Ony ty chyby nejsou ani tak v systémech, jako v lidech. Pokud je lidská kvalita mizerná, nemůžeme očekávat, že ji ta počítačová vylepší, či nahradí.

Důležite by bylo mít od Jimma odezvu jak se mu to daří řešit  dva nějaka rada zabrala.
Nezatracoval bych ani XP verze profesional. Navíc státní úřady Wokna a MS Office chtějí.

Posměch nad Windows není na miste. Leda bychom se smáli nám všem, že jsme jako občane pripustili tak jednoznačnou dominanci W na školách a úřadech státní správy.

Jimm

« Odpověď #38 kdy: 03. 09. 2013, 23:23:01 »
Přiznám se že jsem se zde neukazoval protože jsem neměl náladu po pár prvních komentářích. Děkuji za snahu, problém vyřešen, z nějakého důvodu se mu nelíbil stránkovací soubor který měl nastavenou velikost na 2 Gb, měl s tím problém. Nechal jsem tuto velikost definovat systémem a přestalo to zlobit. Chtěl jsem minimalizovat využití stránkovacího souboru (jeden z důvodů je, že je systémový disk ssd) a nebylo mi to umožněno. Potom co vyšla Dota 2 pro Linux mi naštěstí nic nebrání utéct trvale k Linuxu a jen v krajních nouzích občas rebootovat do win. Teď jen čekám až budu mít náladu na velkou migraci... :)

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 04. 09. 2013, 11:58:01 »
.. jeden z důvodů je, že je systémový disk ssd ..
Ono to do toho swapu nebude téměř sahat, dokud to nebude opravdu potřeba, takže ssd nijak zvlášť neutrpí; (dál je možnost strčit tam klasický disk a přesunout swap na něj a nastavit min=max=doporučeno, ať je zaručeno, že ten swap nebude fragmentovaný)

x14

• 182
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 04. 09. 2013, 12:44:25 »
Ripouš: mým cílem bylo poradit tazateli, ale nemohl jsem nekomentovat ty zavádějící informace - ano, píšu jen holá fakta, nemám náladu si povídat o tom, co je na internetech 100x do dopodrobna popsané...

pokud jde o ty technologie superfetch a prefetch – klidně bylo možné je dát i do win XP (obecně do jakéhokoliv systému s diskovou cache, šlo by to asi i v DOSu se Smartdrive) a mohl to udělat kdokoliv, kdo má znalosti na to napsat službu pro windows (rezidentní program...) – se správou paměti to totiž nemá nic společného, má to víc společného s klesající cenou pamětí

lto

« Odpověď #41 kdy: 17. 09. 2013, 11:36:51 »
To, ze system hlasi, ze pouziva 50% swapu, neznamena, ze naozaj ho pouziva. Podobny system vyuzivania swapu je napr. v AIXe. Moze ist napr. aj o virtualnu alokaciu, ktora v urcitych pripadoch vyrazne zlepsuje vykon systemu. Alebo ine techniky. Je ich dost , nie je to take jednoduche ako to z monitorovania swapu vyzera.

Ripouš

« Odpověď #42 kdy: 17. 09. 2013, 13:26:14 »
Ten Sysinternals má ještě jeden velmi krásný nástroj RAMMap. Vyzkoušejte a uvidíte. Lze pomocí něj uvolňovat z paměti různé pracovní sady a listy, pěkné barevné rozdělení obsazenosti paměti.