Čierna skrinka do auta

Bubo

Čierna skrinka do auta
« kdy: 08. 08. 2012, 08:03:20 »
Dobrý deň,
myslím že som hľadal intenzívne, žiaľ nepodarilo sa mi nikde nájsť komplexné riešenie pre "Black Box " do auta na báze Linuxu.
Moja predstava je mini PC s Atomom, alebo niektorý z ARM. K tomu predná a zadná kamera a USB satelitný navigačný prijímač. 
Pokiaľ je niekomu niečo také známe, prosím o info.

RDa

Re:Čierna skrinka do auta
« Odpověď #1 kdy: 08. 08. 2012, 08:21:36 »
Taky bych uvital neco podobneo, ale jeste navic CAN logger a GSM modul, at to slouzi zaroven jako alarm a dohledovy system.

Rhinox

« Odpověď #2 kdy: 08. 08. 2012, 09:03:38 »
I kdyz to neni presne to co hledas, neco podobneho sem videl na google-play (pro android). Skus hledat "car black box" nebo "driving logger".

Nakonec, proc nepouzit rovnou smartfoun? Nejlevnejsi s hd-nahravanim a sd-kartou sezenes uz od 120€ (xperia mini). To te muze vyjit jeste levneji, nez bastlit nakej mini-pc na atomu nebo arm...

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 08. 08. 2012, 09:59:48 »
Za chvíli ji budeš mít z nařízení eurosoudruhů povinně, tak si nelam hlavu. P.S. Centrální napojení na Big Brother samozřejmě v ceně.

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 08. 08. 2012, 15:05:40 »
I kdyz to neni presne to co hledas, neco podobneho sem videl na google-play (pro android). Skus hledat "car black box" nebo "driving logger".

Nakonec, proc nepouzit rovnou smartfoun? Nejlevnejsi s hd-nahravanim a sd-kartou sezenes uz od 120€ (xperia mini). To te muze vyjit jeste levneji, nez bastlit nakej mini-pc na atomu nebo arm...
A dá se zařídit, aby to šifrovalo? Nejlépe asymetricky.

« Odpověď #5 kdy: 08. 08. 2012, 15:27:33 »
Všetko sa dá zariadiť otázka je čo by to stálo a či by to reálne na niečo bolo.
No kvalitná asymetrická šifra je asi veľmi pomalá a preto sa väčšinou používa len na výmenu symetrického kľúča.
Inak ma trochu zaujíma, že čo vlastne a prečo by si šifroval? Vďaka.

Rhinox

« Odpověď #6 kdy: 08. 08. 2012, 15:48:15 »
Na tom samym miste najdes taky software kterej dovede sifrovat celou SD-kartu (pri kazdem bootovani systemu pak musis zadat klic). Pro aplikace je to pak transparentni (podobne jako truecrypt), jednoduse zapisujou a o sifrovani se nestaraji. Samozrejme potrebujes pak smartfon kterej to zvladne v realnem case, a taky rychlou sd-kartu. HD nebo Full-HD video muze mit docela velkej datovej tok...

Bubo

« Odpověď #7 kdy: 08. 08. 2012, 20:43:53 »

No nie je to vôbec to čo hľadám. Jasne som napísal že hľadám nejaké embeddet riešenie. Samozrejme že tieto veci som skúšal. Ale zatial čo cúvaciu kameru mám pevne a nenápadne nainštalovanú a zapája sa automaticky pri zaradení spiatočky, musel by som mobil alebo tablet zakaždým pred jazdou vytiahnúť, upnúť do držiaka, zapnúť, aktivovať GPS, spustiť aplikáciu. Pred vystúpením v opačnom poradí.
Alebo nechať v aute svietiť - vypínať a každý druhý deň ísť do servisu kúpiť nové sklo a do obchodu nový tablet.
Zdalo sa mi to také samozrejmé, že to tu nemôže nikto presadzovať. Ale opak je pravdou, celá diskusia sa teraz začala točiť ib o tomto "vhodnom" riešení.

host

« Odpověď #8 kdy: 08. 08. 2012, 20:54:33 »
... EasyProfiles nastavi vsetko za teba, ked vstupis/vystupis z auta. Ale to asi nechces pocut :D

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 09. 08. 2012, 03:30:08 »
Všetko sa dá zariadiť otázka je čo by to stálo a či by to reálne na niečo bolo.
Samozřejmě, ale měl jsem za to, že reálná hackovatelnost Androidích telefonů je mizerná.
No kvalitná asymetrická šifra je asi veľmi pomalá a preto sa väčšinou používa len na výmenu symetrického kľúča.
Jasně, třeba po minutě bych si vždycky asymetricky zašifroval nový klíč, starý dropnul a jel dál.
Inak ma trochu zaujíma, že čo vlastne a prečo by si šifroval? Vďaka.
To, co ta skřínka bude nahrávat - nerad bych, aby se záznamy z ní dostaly nekontrolovaně ven, nebo aby byla použita proti mně.
pri kazdem bootovani systemu pak musis zadat klic
Já bych si právě rád vygeneroval náhodný, zašifroval ho asymetricky a uložil na kartu.
Ale opak je pravdou, celá diskusia sa teraz začala točiť ib o tomto "vhodnom" riešení.
Ale embedded řešení ti může někdo ukradnout úplně stejně jako smartfoun a nevýhody, které jsi popsal, to bude mít stejné (pokud to taky nastavíš tak, aby to ty nevýhody mělo).

Bubo

« Odpověď #10 kdy: 09. 08. 2012, 08:34:03 »
... EasyProfiles nastavi vsetko za teba, ked vstupis/vystupis z auta. Ale to asi nechces pocut :D

Aha, takže aj zasunie tablet do držiaka a potom ho vyberie? Nie nechcem, opakujem moja otázka bola na riešeniešenie na báze Atom alebo ARM boardu.

Rhinox

« Odpověď #11 kdy: 09. 08. 2012, 09:38:59 »
Aha, takže aj zasunie tablet do držiaka a potom ho vyberie? Nie nechcem, opakujem moja otázka bola na riešeniešenie na báze Atom alebo ARM boardu.
Prozradim ti tajemstvi: naprosta vetsina smartfonu s androidem ma v sobe desku a na ni cpu s ARM-instrukcni sadou. Tudiz splnuje tvou podminku systemu na bazi arm-boardu. Samozrejme nikdo te nenuti abys tu aplikaci pouzival na smartfonu nebo tabletu, klidne si udelej svuj "embedded riesenie"...

A jen tak na okraj: definici "embedded system" spise splnuje smartfon/tablet, nez naky arm-board s kamerama na kabelech a gps-modulem pres usb.

Matezz

« Odpověď #12 kdy: 09. 08. 2012, 11:59:08 »
Co je špatného na duál kamerce (přední/zadní) s GPS modulem? Nahrává po zapnutí napájení, nechá se šikovně zadělat do auta, aby nešla jednoduše odebrat , a SD kartu si můžeš nosit s sebou. Řešit to samostatným boardem, kamerama na kabelech, šifrováním je imho blbost. A jeslti si myslíš, že domarobkou něco ušetříš, tak se připrav na zklamání.

Diskobolos

« Odpověď #13 kdy: 09. 08. 2012, 12:38:53 »
Prozradim ti tajemstvi: naprosta vetsina smartfonu s androidem ma v sobe desku a na ni cpu s ARM-instrukcni sadou. Tudiz splnuje tvou podminku systemu na bazi arm-boardu. Samozrejme nikdo te nenuti abys tu aplikaci pouzival na smartfonu nebo tabletu, klidne si udelej svuj "embedded riesenie"...

A jen tak na okraj: definici "embedded system" spise splnuje smartfon/tablet, nez naky arm-board s kamerama na kabelech a gps-modulem pres usb.

Mobil do -15ti st.C cca 10x v roce. Tohle vážně není dobré řešení. Chce to opravdu něco robustního, co na to má parametry. Řešení jsou, ale vesměs poměrně drahá. osobní zkušenost nemám, ale google toho najde spoustu.

pete

« Odpověď #14 kdy: 09. 08. 2012, 13:26:20 »
+ arduino s accelerometrem a g-senzorem neni zle .. komunikace - usb/serial a uz si celkem v pohode ...