Domácí NAS/server: nový vs. starý HW

Atlantis

Re:Domácí NAS/server: nový vs. starý HW
« Odpověď #15 kdy: 23. 04. 2012, 17:42:57 »
Prosimvás co tu strašíte s životností? je XYZ firem, kde normální PC jedou klidně 10.rokem a to jedou denně třeba 10hodin.
Ne všude se upgraduje každý 3roky.
Já osobně mám pod palcem několik PC co jedou bez problémů kolem těch 7-10let a prakticky pořád...

Teď koupený PC musí vydržet 10let prostě fungovat bez problému (nepočítám HDD)

i

« Odpověď #16 kdy: 23. 04. 2012, 21:22:57 »
Prosimvás co tu strašíte s životností? je XYZ firem, kde normální PC jedou klidně 10.rokem a to jedou denně třeba 10hodin.
Ne všude se upgraduje každý 3roky.
Já osobně mám pod palcem několik PC co jedou bez problémů kolem těch 7-10let a prakticky pořád...

Teď koupený PC musí vydržet 10let prostě fungovat bez problému (nepočítám HDD)

Mám podobnou zkušenost ale zároveň pocit že 10 let staré PC spíš vydrží dalších 10 let než nové PC. Důvod je jednoduchý, konkurenční tlak nutí výrobce a konstruktéry se víc a víc přibližovat mezím spolehlivosti.

Tak třeba při určité velikosti už může být polovidič citlivý na záření pozadí, když se občas náhodně přehodí jednička na nulu nebo obráceně, tak na tom sice mohu provozovat hru nebo kanclářské práce, ale ne provozovat informační systém s trvalým provozem.
Nebo třeba větší tepelný gradient způsobený miniaturizací, povede k námaze a rychlejšímu stárnutí materiálu.

Co se týče splehlivosti tak osobně věřím víc starému HW.

Zopper

• 933
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 24. 04. 2012, 09:12:55 »
Tak třeba při určité velikosti už může být polovidič citlivý na záření pozadí, když se občas náhodně přehodí jednička na nulu nebo obráceně, tak na tom sice mohu provozovat hru nebo kanclářské práce, ale ne provozovat informační systém s trvalým provozem.
A proč se asi, tam kde na tom záleží, používají ECC paměti? :) K chybám dochází poměrně často, jen se většina paměti už znova nepoužije, nebo aspoň nezapíše na disk.

Co se spolehlivosti starých a nových strojů týče, chtělo by to nějakou pořádnou statistiku a dlouhodobě sledovat ve srovnatelných podmínkách, jak se v průběhu času mění životnost nového HW. Bez toho vždy skončíme na osobních zkušenostech, které jsou ale specifické. :)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #18 kdy: 26. 04. 2012, 12:29:14 »
Přemýšlel jsem, co bych dělal, kdyby mi shořela deska s Atomem.

Koupil bych desku s 1155 paticí, nejlépe mITX a jel na nejlevnějším CPU, co tam jde dát. A ještě ho podtaktoval a podvoltoval (pokud by šlo).

Za mě - koupit novej HW.

Forrest

« Odpověď #19 kdy: 17. 05. 2012, 17:47:41 »
Diky vsem za reakce.

Jeste dospel k jedne moznosti a to zaplatit si nejaky virtualni server (VPS).

napr: http://hosting.wedos.com/cs/virtualni-servery.html

jelikoz bych chtel zprovoznit i nejake ty stranky v jave apod. tak se to urcite hodi vic nez kdybych mel doma nejaky, sice kvalitni ,server, ale pripojeni na net by bylo mizerne (hl. upload od o2 ... ) a k tomu bych koupil uplne nejobycejnejsi desku s atomem nebo s resenim od AMD a na tom provozoval file server plus mozna i neco navic co by dovoloval vykon (openVpn server apod...).

cena VPS je cca 120Kc mesicne coz je levnejsi nez beh puvodne navrhovaneho stroje (40W > za mesic > cca 150kc) otazka je jak je to s vykonem, ale na nejaky jednodussi stranky v jave by to melo stacit...

pokud bych se s atomem dostal dejme tomu na 25W (kolem 70Kc mesicne) > tak to mame mesicne cca 200Kc za kvalitni fileserver a obstojny aplikacni server pro jsp a servlety s vybornym pripojenim na net. Nepocitam naklady na porizeni fileserveru ale kolem 3000Kc by se nechalo neco koupit.

Co si o tom myslite?

#

« Odpověď #20 kdy: 17. 05. 2012, 19:12:08 »
Co se tyce toho wedosu, tak jde po netu ruzne najit slevovy kupony, takze pak muzes mit prvni rok klidne jen za litr nebo i min, coz by asi uz za zkousku stalo i kdyby nic (pokud nad tim realne uvazujes). Sam na tom nejnizsim VPS provozuju nekolik webu a nemam s tim zadnej problem (i treba nekolik giga transfer a i/o v pohode).

Forrest

« Odpověď #21 kdy: 18. 05. 2012, 10:57:15 »
pomerne o tom uvazuji. Diky za info o slevovych kuponech.

Jeste je otazka vykonu 1 modulu VPS od wedosu. Co na nem mas za stranky (php, jsp, jsf) a jak jsi celkove spokojenej s vykonem?

#

« Odpověď #22 kdy: 20. 05. 2012, 21:36:33 »
S javou zkusenost nemam, provozuju tam asi 5 webu, nejvetsi z nich je fotogalerie s nakyma ~35 uzivatelema a 150 navstevama denne, zbytek mensi sajty (vse v php) + tam bezi munin, naky skripty na zalohovani a piwik. Z dlouhodobych dat z muninu avg/max data pro load 0.05/0.49 mem apps 176MB/291MB. Pro to co to pouzivam vic nez spokojenost a to neberu v potaz cenu, ktera je vic nez dobra.

kuka

« Odpověď #23 kdy: 21. 05. 2012, 12:46:10 »
jelikoz bych chtel zprovoznit i nejake ty stranky v jave apod. tak se to urcite hodi vic nez kdybych mel doma nejaky, sice kvalitni ,server, ale pripojeni na net by bylo mizerne (hl. upload od o2 ... )

Tak to asi zalezi co chces vlastne delat. Jestli si chces hrat s javou, tak na to asi neni potreba zrovna vyhrazeny server. A jestli to ma byt realna java aplikace, kterou bude nekdo pouzivat, tak s 512MB RAM a 1 procesorem to nebude zadna slava.