Zasada, co bezi k spojnosti, na to sa nesaha, setri najma v IT furu casu.

Inac, najlepsie veci aj tak vznikli vtedy, ked niekomu fakt nieco velmi vadilo..
Co sa tyka budovania Arch od nuly.. Jadro sa Ti naistaluje kvazi samo z instalacky. Na zaciatku moze byt mensim problemom rozdelit disk. Ak mozes, to radsej urob so skusenym linuxakom (usetris vela casu) alebo nemusis disk rozdelit vobec. Tiez to bude fungovat. Pripadne sa mozes opytat tuna. Ja osobne mam 5 particii.
Co sa tyka driverov, tak na zvuk, grafiku, wifi, ak nemas nejaky velmi exoticky HW, nainstalujes kazdy (alebo vsetky) jednym prikazom podla wiki bez problemov. Pre grafiku mozno malicko bude treba upravit konfigurak, ale nie moc. Vsetko je pekne na Wiki. Webkamera vacsinou funguje sama od seba.
Graficke prostredie bude na viac prikazov, ale nic, co by si dnes podla wiki vcelku jednoducho nezvladol. Vazne jednoducho, len treba dat bacha, aby si nepreskocil nejaky krok. Potom si vyberies jeden z najklasickejsich desktopovych prostredi: Xfce, Gnome, KDE a podla wiki nainstalujes (znova jednoducho). Gnome + nieco navyse pouziva Ubuntu. Mozes zacat s tym, pripadne KDE, ktore je tiez privetive a maximalne konfigurovatelne mysou. Ak by si si vybral Xfce (najmenej narocne na HW z vymenovanych, ale jedno z mojich oblubenych), musel by si pri konfiguracii prostredia nezriedka upravit nejaky konfigurak, napr. keby si chcel povolil scrollovanie na touchpade. Gnome2 bol super, ale dnesne Gnome stale nie je tak konfigurovatelne, ako by som si predstavoval, no KDE konfigurovatelnost dotiahlo skoro to dokonalosti. Ak sa uspokojis s Gnome, fajn. Ak nie, na mozes skusit KDE, hoci je najnarocnejsie na HW ale pri dnesnych vykonoch je to skoro jedno.
Neviem, do akej mieri mi veris tu jendoduchost. Arch sa drzi filozofie KISS (Keep is simple, stupid), co znamena, ze skutocne mnoho, inak pracnych veci vacsinou veci sa vykona v Archu jednym alebo viacerymi jednoduchymi prikazmi. Len zaciatocnik moze byt trochu v soku z toho, ze aby bol Arch jednoduchy, tak jeho najlepsi kamarat bude musiet byt terminal.
Myslim si, ze ak si ochotny dat tomu trochu casu, tak budes velmi spokojny..
Este spomeniem, ze je velmi popularna externa zvukovka Creative X-Fi Surround. Tak jej ovladanie na linuxe nerozbehas, ak ju nahodou pouzivas.