Ale tady nikdo nemluvil o tom, ze je informatika programovani... Tady se resi naroky a pozadavky fakulty na studenta. Na FEI VSB maji velice nizke pozadavky a proto neni problem ji absolvovat. Od toho se taky odviji kvalita absolventu, ktere jsem jiz mel cest poznat.
Jednak, pokud chceš porovnávat požadavky na studenta, porovnávej je na něčem podstatném a ne na tom, jak se tam učí programování v C (nebo v čemkoli jiném). Jinak to vypadá, že to považuješ za zásadní měřítko kvality. Dále, jestli napíšu dokonalou aplikaci, ze které nakonec učitele zajímají dvě funkce na 30 řádků, tak jsem asi investoval čas a úsilí do něčeho, co je s prominutím na velký prd, a lepšího programátora ze mě pár projektů za semestr stejně neudělá. Ostatně pokud zadavatel ten kód opravdu kontroluje komplet celý a ne jen to podstatné, tak na té škole asi máte trochu přezaměstnanost. Tohle není o nárocích na absolventy, ale o formalitách.
Co se týká kvality absolventů, setkal jsem se v praxi s mnoha z různých škol, a musím říct, že jediní, kteří skutečně vyčnívají, jsou lidi z MFF UK. To ale jsou zase často (byť ne vždy) tak výrazné individuality, že je např. dost obtížné s nimi pracovat v týmu. Absolventi ostatních fakult jsou od sebe prakticky k nerozeznání, co se týká schopností (celá škála - žádné překvapení) i formálně nabytých znalostí (všechno stejné, jako když střelí). Nejsilnějším rozpoznávacím znakem je leda nářečí, které za studií pochytili, a to není zrovna nejlepší měřítko kvality :-).
Takže i když na VŠB možná nevládne tupý vojenský dril ani katolická řehole, praktický výsledek je nakonec stejný. Což mě jen utvrzuje v tom, že VŠB je velmi pragmatická a praktická škola.
Co se tyce programovani na FEI VSB ... to by se dalo jeste prekousnout... ale co teorie? To jsou tam takovi ubozaci, ze nemuzou vyucovat klasickou informatiku? (Napr.: Teoretickou informatiku, slozitost, dokazovani konecnosti algoritmu, atd... stejne tvrde jako na jinych skolach? To by tam asi vazne nikdo nezustal, co?...
Pokud vím, tak výuka teoretické informatiky je na VŠB samozřejmostí už nejmíň 15 let, přirozeně včetně povinné výuky složitosti a vyčíslitelnosti algoritmů. Co znamená "stejně tvrdá výuka jako na jiných školách", to nevím, podle mě se matematika nedá vyučovat měkce nebo tvrdě (to by bylo jako zaokrouhlovat pí na 3.0), maximálně lze vynechat některá podružná témata, resp. je nechat na specializaci.
Když to shrnu, zatím jediná česká škola, která zjevně vychovává výjimečné informatiky, je Matfyz. To ostatní je šeď, ze které vyčnívají jen ti jedinci, kteří by pravděpodobně vyčnívali, ať by studovali kdekoli.