Studium na FEI pri VŠB

Ondra

Re: Studium na FEI pri VŠB
« Odpověď #15 kdy: 04. 02. 2011, 18:29:56 »
... uz prvni projekt vyuziva nejake pokrocile postupy (letos to byl treba ring buffer), bez ukazatelu ani ranu, celkove cloveka nauci hodne dobre C... na Banske jeden projekt.. soucasti kazdeho zadani je veta "Neuvazujte nekorektni vstup." (:D). Kdyz se ma zpracovavat text je tam zase veta "Delka textu nebude vetsi nez 10 000 znaku" apod. :)

A co z toho jako plyne? Že na VUT se naučíš líp programovat v C, ošetřovat vstupy a myslet na to, že ke každému malloc patří jeden free? Na to snad nepotřebuješ vysokou školu. Ještě se pochlub, že vám v matematice zakázali používat kalkulačku i logaritmické pravítko, abyste se naučili pořádně násobit a dělit na papíře.
A mimochodem, jestli je ring buffer "pokročilý postup", tak mám trochu pochybnosti, že kdy dospějete ke quicksortu...

Radek

« Odpověď #16 kdy: 04. 02. 2011, 18:47:48 »
citace:
 meneny kazdym rokem zaverecne pisemne prace a hazeny jine klacky pod nohy takovym existencim. Samozrejme nepopiram ze se na Banske nemuze clovek neco poradne naucit, ale protoze je tam takovy rezim, hodne lidi k takovemu 'bastlirskemu' zpusobu inklinuje.

Nevim ale mneneni pisemnych praci a spol je na banske samozrejmost s jednou dvěmi vyjimkami(přičemž lidi maj ty vyjimky ve zvyku podceňovat a vyletět na nich). U minimalně jednoho pedagoga sem se setkal s tim že každy rok pisemku přepracoval a upravil pro konkretni cvičeni.

Pokud jde o ošetřovani vstupu zaleži na konkretnim pedagogovi jeden tě za to vydusi jinemu je jastne že tvuj kod do praxe nepude a jenom mu to ztiži kontrolu kodu ve kterem po tobě chtěl konkretni činnost ne 20 x kontrolovat jestli to ma spravny format neni tam sqlinjektion atd.

VSB_pseudoIT

« Odpověď #17 kdy: 04. 02. 2011, 19:04:26 »
Ondra:
Proc se na FIT VUT uci C/C++ a proc kontroluji prvaky k tomu, jestli nemaji memory leaky a podobne?
Preci k tomu aby Te naucili dobrym programovacim navykum, to je snad zaklad, ne?
To bude asi duvod, proc se na VSB uci Java, a podobne, protoze se takove veci resit ani nemusi... Hold, na VSB se programuje, ale prasi kod. Hlavne, ze to funguje.

Osobne jsem projekty z VSB videl... a prijde mi to vazne k smichu. To jsme meli na SS slozitejsi...

By me zajimalo, jestli by zvladl takovy Ing. z VSB naprogramovat a navrhnout kompilator... Ja osobne bych rekl, ze ne. Studenti z FITu to zvladaji uz ve tretim semestru Bc. studia.

Neni to zadny fake ani nic podobneho, toto je realita... Hold, jak uz nekdo psal, VSB produkuje pseudoinformatiky...

Ondra

« Odpověď #18 kdy: 04. 02. 2011, 19:37:47 »
Ondra:
Proc se na FIT VUT uci C/C++ a proc kontroluji prvaky k tomu, jestli nemaji memory leaky a podobne?
Preci k tomu aby Te naucili dobrym programovacim navykum, to je snad zaklad, ne?
To bude asi duvod, proc se na VSB uci Java, a podobne, protoze se takove veci resit ani nemusi... Hold, na VSB se programuje, ale prasi kod. Hlavne, ze to funguje.

Blbost, tohle jsou přece rutinní záležitosti, které se pořádně naučíš především praxí, pokud tedy vůbec budeš v praxi programovat. Programování je jen nástroj na nejnižší úrovni, pouhý prostředek, který umožňuje praktickou realizaci nebo demonstraci toho podstatného.  Třeba stavební architekt  přece nemusí být zedník, aby dokázal navrhnout perfektní dům, a koneckonců ani řadový stavbyvedoucí přece normálně nemíchá maltu (byť nejspíš ví, jak na to). Pokud cheš výuku programování opravdu brát jako měřítko kvality VŠ, tak bys měl tu školu spíš srovnávat s nějakými SŠ zaměřenými na IT a ne s jinými VŠ.
Opravdu nechápu, jak může VŠ student informatiky mít tak malý rozhled, že si myslí, že informatik je to samé co programátor. Takže doufám, že VUT je alespoň tak dobrá škola, aby ses na ní za těch pár let naučil dívat na informatiku trochu jinak než na pouhé bouchání kódu.

asdaae

« Odpověď #19 kdy: 04. 02. 2011, 21:28:02 »
By me zajimalo, jestli by zvladl takovy Ing. z VSB naprogramovat a navrhnout kompilator...

Něco podobného je součást předmětu PJP v třetím semestru BC studia na FEI.

nepochopitelny

« Odpověď #20 kdy: 06. 02. 2011, 12:19:24 »
jak uz bylo napsano, vlastni kompilator si muze napsat student VSB FEI jiz v tretim semestru Bc. ... opet chybi nadhled...a prebyva povrchnost :-)

jinak k programovani jako takovemu.. a...
co se tyce nekterych zde diskutujicich a horlivych zastancu vsech honosnych fakult, ktere nezovou nazev VSB-FEI :-) a jejich mylne predstavy -> vystuduju IT - budu nutne programator... docela se bavim ..
na druhou stranu tim lepe, makajte, programujte, nekdo to delat musi, ty zajimavejsi a sofistikovanejsi veci nechte nam, z FEI (ano - je to nadsazka, pro mistni komunitu hateru :))

ostatne, vy vyhorite v 30ti, v nejlepsim pripade v 40ti.. a pak uz budete jen svym synum, dceram a vnukum vykladat jake to bylo na fakulte, ktera byla 100x lepsi nez ostravska FEI (plna lemplu, beztakze haviru, horniku, buranu a vubec...)
hezky zbytek vikendu preji :-D

//Absolvent VSB-FEI

Radek

« Odpověď #21 kdy: 06. 02. 2011, 13:38:14 »
Ondra:

Osobne jsem projekty z VSB videl... a prijde mi to vazne k smichu. To jsme meli na SS slozitejsi...

By me zajimalo, jestli by zvladl takovy Ing. z VSB naprogramovat a navrhnout kompilator... Ja osobne bych rekl, ze ne. Studenti z FITu to zvladaji uz ve tretim semestru Bc. studia.

Neni to zadny fake ani nic podobneho, toto je realita... Hold, jak uz nekdo psal, VSB produkuje pseudoinformatiky...

Java jako zaklad byla jenom pokus ktery nepřines to co sy představovali, ted maj prvaci myslim zas c/c++. Pokuď jde o ty kompilatory tak si je da kdo chce. Ne na každe informaticke pozici potřebuješ knuta PS: ještě jsi nepotkal nikoho kdo ma informatiku z ostravske(nechco zobecňovat ale ten ktereho jsem potkal ja stal zato)

VSB_PseudoIT

« Odpověď #22 kdy: 06. 02. 2011, 23:57:59 »
Ondra:

Blbost, tohle jsou přece rutinní záležitosti, které se pořádně naučíš především praxí, pokud tedy vůbec budeš v praxi programovat. Programování je jen nástroj na nejnižší úrovni, pouhý prostředek, který umožňuje praktickou realizaci nebo demonstraci toho podstatného.  Třeba stavební architekt  přece nemusí být zedník, aby dokázal navrhnout perfektní dům, a koneckonců ani řadový stavbyvedoucí přece normálně nemíchá maltu (byť nejspíš ví, jak na to). Pokud cheš výuku programování opravdu brát jako měřítko kvality VŠ, tak bys měl tu školu spíš srovnávat s nějakými SŠ zaměřenými na IT a ne s jinými VŠ.
Opravdu nechápu, jak může VŠ student informatiky mít tak malý rozhled, že si myslí, že informatik je to samé co programátor. Takže doufám, že VUT je alespoň tak dobrá škola, aby ses na ní za těch pár let naučil dívat na informatiku trochu jinak než na pouhé bouchání kódu.

Ale tady nikdo nemluvil o tom, ze je informatika programovani... Tady se resi naroky a pozadavky fakulty na studenta. Na FEI VSB maji velice nizke pozadavky a proto neni problem ji absolvovat. Od toho se taky odviji kvalita absolventu, ktere jsem jiz mel cest poznat.

Co se tyce programovani na FEI VSB ... to by se dalo jeste prekousnout... ale co teorie? To jsou tam takovi ubozaci, ze nemuzou vyucovat klasickou informatiku? (Napr.: Teoretickou informatiku, slozitost, dokazovani konecnosti algoritmu, atd... stejne tvrde jako na jinych skolach? To by tam asi vazne nikdo nezustal, co?...

Ondra

« Odpověď #23 kdy: 07. 02. 2011, 09:30:04 »
Ale tady nikdo nemluvil o tom, ze je informatika programovani... Tady se resi naroky a pozadavky fakulty na studenta. Na FEI VSB maji velice nizke pozadavky a proto neni problem ji absolvovat. Od toho se taky odviji kvalita absolventu, ktere jsem jiz mel cest poznat.
Jednak, pokud chceš porovnávat požadavky na studenta, porovnávej je na něčem podstatném a ne na tom, jak se tam učí programování v C (nebo v čemkoli jiném). Jinak to vypadá, že to považuješ za zásadní měřítko kvality. Dále, jestli napíšu dokonalou aplikaci, ze které nakonec učitele zajímají dvě funkce na 30 řádků, tak jsem asi investoval čas a úsilí do něčeho, co je s prominutím na velký prd, a lepšího programátora ze mě pár projektů za semestr stejně neudělá. Ostatně pokud zadavatel ten kód opravdu kontroluje komplet celý a ne jen to podstatné, tak na té škole asi máte trochu přezaměstnanost. Tohle není o nárocích na absolventy, ale o formalitách.

Co se týká kvality absolventů, setkal jsem se v praxi s mnoha z různých škol, a musím říct, že jediní, kteří skutečně vyčnívají, jsou lidi z MFF UK. To ale jsou zase často (byť ne vždy) tak výrazné individuality, že je např. dost obtížné s nimi pracovat v týmu. Absolventi ostatních fakult jsou od sebe prakticky k nerozeznání, co se týká schopností (celá škála - žádné překvapení) i formálně nabytých znalostí (všechno stejné, jako když střelí). Nejsilnějším rozpoznávacím znakem je leda nářečí, které za studií pochytili, a to není zrovna nejlepší měřítko kvality :-).
Takže i když na VŠB možná nevládne tupý vojenský dril ani katolická řehole, praktický výsledek je nakonec stejný. Což mě jen utvrzuje v tom, že VŠB je velmi pragmatická a praktická škola.

Citace
Co se tyce programovani na FEI VSB ... to by se dalo jeste prekousnout... ale co teorie? To jsou tam takovi ubozaci, ze nemuzou vyucovat klasickou informatiku? (Napr.: Teoretickou informatiku, slozitost, dokazovani konecnosti algoritmu, atd... stejne tvrde jako na jinych skolach? To by tam asi vazne nikdo nezustal, co?...
Pokud vím, tak výuka teoretické informatiky je na VŠB samozřejmostí už nejmíň 15 let, přirozeně včetně povinné výuky složitosti a vyčíslitelnosti algoritmů. Co znamená "stejně tvrdá výuka jako na jiných školách", to nevím, podle mě se matematika nedá vyučovat měkce nebo tvrdě (to by bylo jako zaokrouhlovat pí na 3.0), maximálně lze vynechat některá podružná témata, resp. je nechat na specializaci.

Když to shrnu, zatím jediná česká škola, která zjevně vychovává výjimečné informatiky, je Matfyz. To ostatní je šeď, ze které vyčnívají jen ti jedinci, kteří by pravděpodobně vyčnívali, ať by studovali kdekoli.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 17. 02. 2011, 16:51:47 »
Citace
Pokud vím, tak výuka teoretické informatiky je na VŠB samozřejmostí už nejmíň 15 let, přirozeně včetně povinné výuky složitosti a vyčíslitelnosti algoritmů. Co znamená "stejně tvrdá výuka jako na jiných školách", to nevím, podle mě se matematika nedá vyučovat měkce nebo tvrdě (to by bylo jako zaokrouhlovat pí na 3.0), maximálně lze vynechat některá podružná témata, resp. je nechat na specializaci.
teorie složitostí a algoritmů (teď už si ani nevzpomenu na jméno) byl nejdrsnější povinný státnicový předmět.. :-) a kdo navíc u státnic potkal pana jančara, měl šanci na úspěch jen 50:50..

Jakub D.

« Odpověď #25 kdy: 17. 02. 2011, 21:51:29 »
Pred casem jsem byl dotazan, kdo nebo co je to 'code monkey'. Rad bych proto podekoval uzivateli VSB_PseudoIT, ktery mi dal vyborny priklad, pouzitelny pro jasnou definici.

Necromancer

Re:Studium na FEI pri VŠB
« Odpověď #26 kdy: 02. 01. 2018, 19:30:09 »
huste