Virtualizace KVM, problém se sítí, virtio

Hever

Virtualizace KVM, problém se sítí, virtio
« kdy: 14. 02. 2012, 09:09:03 »
Ahoj,

mám asi nelehký problém a tuším, že mi jen tak někdo neporadí. Pokud byste mě aspoň nasměrovali kde jinde se zeptat, budu rád.

Mám virtualizaci na serverovém hw Fujitsu RX300, hostitel Ubuntu 10.04, hosté/guests Ubuntu a Windows 2008 server R2. Používám qemu-kvm, libvirt. Network bridged, typ virtio.

Problém - čas od času zamrzne na guestu síť, problém doážu popsat na Win2008, Ubuntu myslím také jednou takto zamrzlo, ale nebyl čas to řešit.

Zamrznutí sítě se ve Win projevuje pouze tak, že se nejsou žádná příchozí data, počítadlo se zastaví. Nikde jinde win nic nehlásí problém, vše se tváří ok. Pokud ve win to síťové připojení disablnu&enablnu tak to zase jede. Celkový restart systému samozřejmě také pomůže, ale jinak jsem nepřišel na nic co by tomu pomohlo (jak na straně hostitele, tak guesta).

Zamrzá to obvykle při nějaké větší zátěži, ale nedokážu tu chybu zreplikovat, prostě se to někdy stane.

---

Budu rád za jakékoliv nakopnutí, kde bych se mohl zeptat... Někde u microsoftu? U ubuntu? U KVM? U těch co dělají ovladače virtio?

had

Re:Virtualizace KVM, problém se sítí, virtio
« Odpověď #1 kdy: 14. 02. 2012, 10:53:45 »
čau. zkus nejdříve vyměnit ve virtuálu síťovky. mě se vmware choval podobně a toto pomohlo.

Hever

« Odpověď #2 kdy: 14. 02. 2012, 11:45:46 »
čau. zkus nejdříve vyměnit ve virtuálu síťovky. mě se vmware choval podobně a toto pomohlo.

Co si mám představit pod pojmem vyměnit síťovky? :) Typ virtio bych rád ponechal z výkonnostních důvodů. Ovladače jsem zkoušel dávat nejnovější (i odinstalovat a nainstalovat)

had

« Odpověď #3 kdy: 14. 02. 2012, 13:50:03 »
přesně to myslím. místo virtio dej e1000 ev. ostatní. jak jsem psal. vmware mi při zátěži občas přestal odpovídat/zahazovat pakety a výměna za e1000 to vyřešila. a nějakého zpomalení jsem si nevšiml.

« Odpověď #4 kdy: 14. 02. 2012, 14:38:06 »
Problem je v ovladacich ve windows. Zkuste si nekde opatrit napr. supplementary disc od RHEL 6.2 a pouzijte ovladace virtio co jsou na nem (balik myslim virtio-win). Pripadne pouzijte rovnou RHEL/RHEV kde je KVM podstatne lepe odladene.

Hever

« Odpověď #5 kdy: 15. 02. 2012, 11:31:00 »
přesně to myslím. místo virtio dej e1000 ev. ostatní. jak jsem psal. vmware mi při zátěži občas přestal odpovídat/zahazovat pakety a výměna za e1000 to vyřešila. a nějakého zpomalení jsem si nevšiml.

Asi to nedokážu správně popsat, ale Virtio je lepší, rychlejší, efektivnější řešení než ty všechny ostatní (e1000, rtl8139...). U těch jde totiž vždycky všechno přes procesor, Virtio dokáže jít nějak napřímo.

Problem je v ovladacich ve windows. Zkuste si nekde opatrit napr. supplementary disc od RHEL 6.2 a pouzijte ovladace virtio co jsou na nem (balik myslim virtio-win). Pripadne pouzijte rovnou RHEL/RHEV kde je KVM podstatne lepe odladene.

http://www.linux-kvm.com/content/latest-windows-virtio-drivers - používal jsem tady odkazované nejnovější ovladače, ale teď jsem si všiml diskuze a odkazované novější RHEL ovladače - to by mohla být cesta ke zlepšení! Teda sice mi trvalo než se mi to z toho .rdp balíku podařilo vydolovat (vyrůstal jsem na windows), ale už je instaluju a uvidím jak to bude fungovat (nemožnost replikovat chybu mi nedá výsledky hned).

Stanislave, děkuji za nakopnutí. Myslíte, že toto budou poslední verze těch ovladačů, nebo někde půjde najít novější (mě se to najít nepodařilo, ale třeba někde jsou).

Hever

« Odpověď #6 kdy: 15. 02. 2012, 11:59:10 »
Ještě bych měl jeden dotaz - při tom mém snažení vyřešit předchozí problém jsem narazil i na další problém. Pokud chci za běhu přidat další síťovku, tak se v systému objeví, ale opět zde nejsou žádná příchozí data. Zkoušel jsem to mnoha různými způsoby (attach-device, attach-interface, s různými parametry, vždy ale virtio) a vždycky se to chovalo stejně. Na co jsem ale přišel, že po suspend&resume ta síťovka začne normálně fungovat - to může být co za problém?

Kód: [Vybrat]
$  cat /etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet manual

auto br0
iface br0 inet static
        address 10.0.0.99
        network 10.0.0.0
        netmask 255.255.255.0
        broadcast 10.0.0.255
        gateway 10.0.0.138
        bridge_ports eth0
        bridge_stp off
        bridge_fd 0
        bridge_maxwait 0
        dns-nameservers 10.0.0.138

$ sudo virsh attach-interface vmtest --type bridge --source br0 --mac 52:54:00:62:17:ab --model virtio
Interface attached successfully

$ sudo virsh suspend vmtest
Domain vmtest suspended
$ sudo virsh resume vmtest
Domain vmtest resumed

Netrápí mě to nijak moc, jen jsem si říkal, že to možná bude mít stejnou příčinu jako to zamrzávání, tak jsem se na to soustředil. Teď bych ale řekl, ža ta příčina bude u každého jinde - u zamrzání to bude ovladač win, u tohoto přidání tipuju problém v KVM nebo nastavení sítě.