Nastavení IP adres s maskou

Peťka

Nastavení IP adres s maskou
« kdy: 23. 01. 2012, 23:18:23 »
Dobrý večer, potřebovala bych pomoc od někoho kdo rozumí s rozdělováním IP.
Mám úkol co musím vyřešit, ale nevím jak...pomůže někdo prosím? Musím to mít do čtvrtku nejpozději:(

Zadání:
Jste v roli správce počítačové sítě a máte provést kompletní adresaci síťové
infrastruktury za dodržení následujících podmínek:
Síť je připojena k Internetu hraničním směrovačem vybaveným technologií NAT. Váš
ISP vyhradil pro vaše připojení adresu 195.113.185.59/28, výchozí brána pro toto
spojení je nejvyšší možná adresa tohoto rozsahu použitelná pro uzel.
Vaše lokální síť bude používat pevnou adresaci z privátního rozsahu
192.168.39.0/25 a počet uzlů v jednotlivých podsítích je daný (nebude se
měnit).

Úkol:
Pro každé rozhraní všech uzlů v síti uveďte, jakou mu nastavíte IP adresu, masku
a výchozí bránu.
Vyznačte jednotlivé podsítě a uveďte jejich síťovou adresu ve formátu
xxx.xxx.xxx.xxx/yy tak, aby odpovídala nastavení do podsítě patřících uzlů.
Svoji volbu adres stručně zdůvodněte.

zde je plánek k zakreslení jednotlivých ip

Mordae

Re:Nastavení IP adres s maskou
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2012, 23:30:45 »
Pokud mas Jabber nebo ICQ, tak mi napis na mordae@anilinux.org (e-mail s ICQ cislem, nebo rovnou pres Jabber) a zkusim Ti vysvetlit jak na to. Davat reseni domaciho ukolu Ti akorat ublizi.

Mordae

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2012, 23:35:16 »
A to jsem si rikal, ze se na zakladnich skolach uci akorat pitomej Word. :-) Konecne neco slusneho!

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2012, 23:44:51 »

Nomen Omen

« Odpověď #4 kdy: 24. 01. 2012, 02:25:36 »
A to jsem si rikal, ze se na zakladnich skolach uci akorat pitomej Word. :-) Konecne neco slusneho!

To není základka. Je to pobočka dle IP je to pobočka (fakulta?) UK v Hradci Králové.
Cesnetí IP poznám na kilometry daleko  ;D

to_je_jedno

« Odpověď #5 kdy: 24. 01. 2012, 09:38:17 »
OT (pro Omen Nomen):
kdy uz zaktualizujes ty sve stranky ? ^^
Vis, ktere myslim. Uz se mesice (roky) na nich nic nezmenilo a ztraceji pak i tu informacni hodnotu... :-\
A ty videa je lepsi mit radeji ve .flv, mp4, .avi nez f*cked .wmv, pac zejmena nekterym linux. uzivatelum se nedaji v prohlizeci prehrat nebo se prehravaji, ale bez zvuku :-(

Mareg

« Odpověď #6 kdy: 24. 01. 2012, 09:53:35 »
Takže nejenom, že mu máme zaplatit školné ( tedy pokud dotyčný studuje na státní škole), ale máme za něj i dělat úkoly.
Opravdu potřebujeme takovéto inžynýry?

Johny

« Odpověď #7 kdy: 24. 01. 2012, 10:18:36 »
Zdravim,

Som studentom INF, a studujem siete. Kedze zajtra mam skusku z predmetu ktory mi moc nehovori :) tak som sa pokusil vypracovat toto zadanie, stym ze ci este viem nieco o adresacii/smerovani (routingu). Nevypracoval som to pre tu "urcite" milu babu ale pre seba. Prosim vas overili by ste niekto moju implementaciu ci by sa to dalo pouzit a ci som danu adresaciu danej topologie dobre navrhol. Pouzil som VLSM pre ucebne 1 a 2 , pre spravcov som nechal verejne IP z rozsahu od ISP. z hladiska bezpecnosti by som este SERVER dal do DMZ a ucebne 1 a 2 by kazda tvorila samostatnu VLAN. Samozrejme neuvadzaju ake zariadenia switche/ switchroutre/routre chcu pouzit takze vychadzal som z fantazie :). Budem rad za vase navrhy a postrehy. Dakujem vopred.

PS: Odkaz pre slecnu. Ak to iba tak bez hlavo skopirujes a budes vydavat za svoje tak zhor v pekle :D

Topologia : http://img.omfg.sk/images/2ybl18cj54vv48zscr.png

Tom22x

« Odpověď #8 kdy: 24. 01. 2012, 10:53:32 »
Jen letmo jsem si všiml, že v zadání je od ISP asresa 195.113.185.59/28, která není síťová a na hraničním routeru má být NAT.
Odhaduji, že další adresy nejsou od ISP k dispozici - tj. správce, server ani LAN směrovač bych na veřejné IP nedával.

Bacha: na LAN směrovači máte jako IP síťové adresy, ty sice chtějí taky (u podsítí), ale u rozhraní chtěli, myslím, uzlové IP.

johny

« Odpověď #9 kdy: 24. 01. 2012, 11:12:13 »
Jen letmo jsem si všiml, že v zadání je od ISP asresa 195.113.185.59/28, která není síťová a na hraničním routeru má být NAT.
Odhaduji, že další adresy nejsou od ISP k dispozici - tj. správce, server ani LAN směrovač bych na veřejné IP nedával.

Bacha: na LAN směrovači máte jako IP síťové adresy, ty sice chtějí taky (u podsítí), ale u rozhraní chtěli, myslím, uzlové IP.

ano mate pravdu , IP od ISP nieje sietova ale uzlova, takze potom vas odhad je spravny, a na interfacoch na routri no ano tam maju ist uzlove IP :)

qqqqqqqqqqq

« Odpověď #10 kdy: 24. 01. 2012, 11:22:00 »
Zdravim,

z hladiska bezpecnosti by som este SERVER dal do DMZ a ucebne 1 a 2 by kazda tvorila samostatnu VLAN.

Myslim ze nema zmysel, aby kazda ucebna tvorial samostatnu VLAN. Ucebne su totiz oddelene routerom, a teda kazda uz tak tvori samostatnu broadcast domenu (samostatny subnet). Preto nema zmysel bavit sa o VLAN-ach.

Peťka

« Odpověď #11 kdy: 24. 01. 2012, 11:37:40 »
Ahoj všichni ;) ale já nepsala ať to někdo udělá za mě, ale jestli by mi stím někdo pomohl. Vůbec mi tohle nejde do hlavy a naštěstí tyhle věci snad ani potřebovat nebudu, jenomže škola je škola  :( Bohužel teď máme takovýhle úkol a já na toto zrovna nejsem  :'( Navíc, vždycky aspoň u mě je lepší učení s nějakým názorným příkladem kde si třeba můžu pak odvodit proč to tak je nebo co bude následovat. Tak se omlouvám všechny co jsem naštvala, že chci pomoc s úkolem.
Johny neboj nezkopíruju a kdyžtak připíšu, že jsem čerpala od Johna :) :-*
petull.nagyova@seznam.cz

Peťka

Děkuju všem, úkol vypracován
« Odpověď #12 kdy: 25. 01. 2012, 09:48:32 »
děkuju všem za pomoc a vysvětlení hlavně Johnymu.
Můžete to uzavřít :P