Linux Mint 12 - Gnome sa reštartuje

remus

Linux Mint 12 - Gnome sa reštartuje
« kdy: 17. 03. 2012, 12:11:50 »
Ahojte,
po včerajšej debate a problémami s ubuntu som dnes nahodil Linux Mint 12.
Systém vcelku pekný, ale Gnome mi padá.

Prejavuje sa to tak, že hockedy počas práce na sekundu - dve zmiznú všetky okná a potom naspäť nabehnú.
Občas sa stane, že vypne úplne, teda ostane mi na ploche 1-2 okienka, ale horné a spodné menu zmiznú úplne.
Vtedy nefungujú ani skratky ako ALT-F2.

Keď sa to stalo, prepol som sa do konzoly tty1, zadal príkaz w, a ten prezradil, že beží len tty1, teda gnome shell nie.

Vie niekto čo s tým ? Skúšal som googliť zahraničné fóra, ale zatial bezvýsledne.

Parametre ntb : Core 2 Duo 2,4 GHZ, 4GB ram, Ati Radeon HD 4570
=> driver k ati karte používam najnovši priamo zo stránky od výrobcu

Karlos

Re:Linux Mint 12 - Gnome sa reštartuje
« Odpověď #1 kdy: 17. 03. 2012, 18:06:09 »
Mám podobnou grafiku, stejný problém. Dělá to kombinace fglrx driverů a gnome shelu (i cinnamon). Řešením je používat free ovladač - na NB větší spotřeba, nebo 2D mód GNOME. To je asi nejlepší řešení, snad se to časem opraví. Myslím, že správně funguje i MATE.

remus

« Odpověď #2 kdy: 17. 03. 2012, 18:50:09 »
Hej, obyčajný driver - to som si všimol, že sa to nedeje.
No spotreba je vyššia, a aj v idle vetrák pri grafike fúka dosť. Naviac fps cez glxgears sú oveľa nižšie.

Čo je ten mate, prípadne 2D gnome ? Vieš mi poradiť ako ich prepnúť ? Ja som v linuxe úplný nováčik..

Karlos

« Odpověď #3 kdy: 17. 03. 2012, 21:56:56 »
Při přihlášení si vybereš grafické prostředí - to ozubené kolečko. Jestli jsi instaloval z DVD edice, pravděpodobně tam MATE budeš mít. Pokud z CD, tak stačí normálně MATE doinstalovat třeba přes synaptic. To je vlastně moderní předělávka starého gnome 2, ale ještě tomu něco chybí (třeba jsem nemohl zprovoznit nastavení jasu). Proto radši používám 2D gnome, v podstatě tam je všechno, výdrž parádní a nepadá. To najdeš v té nabídce určitě.

remus

« Odpověď #4 kdy: 17. 03. 2012, 22:06:25 »
Okej,
zatial dik.
Zajtra vyskúšam, snáď pomôže.
A dúfam, že sa to čoskoro porieši. Lebo čo som našiel na nete bugreport, tak celkom dosť luďom s ATI kartami to robí :/

remus

« Odpověď #5 kdy: 17. 03. 2012, 22:08:07 »
Resp. napadá mi ešte nainštalovať verziu s KDE, prípadne LXDE.
Aký je rozdiel oproti Gnome ?

Dostupné programy ? Náročnosť na grafickú kartu ?

Karlos

« Odpověď #6 kdy: 17. 03. 2012, 22:34:15 »
Ohledně KDE se vyjadřovat nebudu - ve smyslu to je na každém, co mu víc sedí. Programy samozřejmě jiné, ale funkce zhruba stejná. Myslím ale, že jsem to zkoušel a taky tam byly nějaké problémy, bohužel si už přesně nepamatuju, hlavně se mi KDE nelíbilo. Ale pokud chceš vyzkoušet alternativu, můžeš zkusit LXDE, ale je to poměrně odlehčené prostředí, nemá tolik vychytávek. Něco mezi je XFCE, též nutno doinstalovat. Jak v LXDE tak XFCE můžeš dobře používat aplikace z GNOME a grafika funguje výborně.

remus

« Odpověď #7 kdy: 18. 03. 2012, 12:21:47 »
To mate rozhranie vyzera vcelku fajn, aj ked tak trocha "staromodne".
Gnome Classic jak stare ubuntu.

Neviete kde sa daju v mate nastavit klavesove skratky ? Napriklad CTRL+ALT+T nefunguje uz ako terminal. ALT-SHIFT nemeni klavesnicu atd..

Karlos

« Odpověď #8 kdy: 18. 03. 2012, 13:37:17 »
Přepínání: nastavení systému -> klávesnice -> nastavení rozložení ->volby ->klávesa měnící rozložení
Zkratky:  nastavení systému -> klávesnice -> Zkratky

Campa Petr

« Odpověď #9 kdy: 20. 03. 2012, 15:56:26 »
Pan Karlos kedze pisate ze tam je vsechno mohl by jste odskusat cyqwin ve wine ? 

http://forum.root.cz/index.php?topic=4003.0

Dakujem vela
dovi