Xorg moc vytěžuje paměť i procesor

petr

Xorg moc vytěžuje paměť i procesor
« kdy: 25. 12. 2011, 20:35:30 »
Je normální, aby mi Xorg při běžné práci v Gimpu bral 400 MB paměti a vytěžoval procesor na 40-50 %? To samé si vezme Gimp a pak jde veškerá práce do kopru, protože se na tom nedá dělat, jak je to pomalé. Nezdá se mi že bych měl tak pomalý počítač abych na něm nemohl upravovat najednou dvě fotky. Poradí mi někdo kde je tedy "zakopaný pes"? Díky

(openSUSE12, KDE, Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz, GeForce 8800 GT, 4GB RAM)
« Poslední změna: 27. 12. 2011, 14:03:32 od Petr Krčmář »

scarabeus

Re:Xorg - zatěžování procesoru - openSUSE
« Odpověď #1 kdy: 25. 12. 2011, 20:56:31 »
Nemas KDE? Me to dela v kombinaci s nvidia driverem... :/

petr

« Odpověď #2 kdy: 25. 12. 2011, 21:30:02 »
Mám KDE i nvidia driver. To ho mám odinstalovat? Co misto něj? Ve správci programů Yast vidím že mám nainstalováno (když dám vyhledat nvidia - jinak nevím jak v tom hledat) nvidia-computeG02, nvidia fgxG02-kmp-desktop, x11-video-nvidiaG02, xorg-x11-driver-video-noveau

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 25. 12. 2011, 22:52:43 »
Mno, jestli to je KDE, tak bych zkusil nainstalovat a prihlasit se do Xfce, jestli to v nem dela take, nebo je to pouzitelne ... Nepouzivam ani SuSe, ani KDE, takze nevim, jestli je to nejaka chyba, ktera je opravena, nebo ne ...

« Odpověď #4 kdy: 26. 12. 2011, 11:05:55 »
Zdar, opensusecko mam taky, zader pro procesor me delaly efekty plochy bez 3D podpory.Vyresil jsem to stahnutim ovladacu pro nvidii a jejich instalaci. Sam instalator zakaze "noveau" ci jak se to pise a po prelozeni je nahrne. Navic jsem original ovladace potreboval pro Amnesii :), ta odmita jiny ovladace nez originalni. Jinak grafarnu mam 9600GT (aspon tusim). Jinak misto KDE jsem zacal pouzivat LXDE, neumi dva monitory, ale to mi je doma jedno, v praci mam 2. Nebo, coz muze bejt pravdepodobnejsi, ja neumim pod LXDE nastavit 2 monitory :). Mate to nekdo ?

petr

« Odpověď #5 kdy: 26. 12. 2011, 11:41:41 »
Právě že ovladače od nvidie mám, takže bych čekal že procesor nebude dělat nic. ale stačí abych rychle za sebou maximalizoval a minimalizoval okno a Xorg si hned vezme 30% výkonu procesoru. Nevím jesltli bych měl něco upravit v nastavení Efektů na ploše, nebo v NVIDIA X Server Settings. Pár zaškrtávátek jsem zkusl vypnout, zapnout, ale bez nějakého výsledku. Jinak v nastavení Efekty na ploše mám Typ kompozice openGL. Zkoušel jsem přepnout na Xrender, ale akorát to vypadalo hůř a Xorg si dál bral svých 30-40%

petr

« Odpověď #6 kdy: 26. 12. 2011, 16:43:41 »
Mno, jestli to je KDE, tak bych zkusil nainstalovat a prihlasit se do Xfce, jestli to v nem dela take, nebo je to pouzitelne ... Nepouzivam ani SuSe, ani KDE, takze nevim, jestli je to nejaka chyba, ktera je opravena, nebo ne ...
Tak Xfce běhá jako namydlený blesk, tam žádnou pomalost nepozoruji, ale zas to nevypadá tak dobře.
OpenSUSE jsem si vybral právě kvůli KDE, pokud bych měl používat Xfce, to jsem mohl zůstat u (UX)BUNTU

« Odpověď #7 kdy: 26. 12. 2011, 17:41:21 »
Ovladace mas prelozeny (vicemene spusteni .run souboru stazenyho z nvidia.com) nebo jsi si pridal repozitar NVIDIA ? To je rozdil, pozor na to. Teda aspon u me byl pro Amnesii, ktera proste CHTELA originalni. Takze i to muze byt detail.

HonzaS

« Odpověď #8 kdy: 26. 12. 2011, 21:43:01 »
Tak stímhle jsem se trápil přes rok.
Pomohlo nastavit QT_GRAPHICSSYSTEM na raster. (SUSE 11.4 KDE 4.7.4)

Nainstaluj kcm-qt-graphicssystem z "http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Extra/KDE_Release ................................"

A v Nastavrní systému přibude položka "Qt Graphics System" a tam si to změn.

A na abclinuxu jsem našel tohle.
Cituji:

Také se doporučuje použít jiný grafický systém než výchozí X11.
QT_GRAPHICSSYSTEM="raster"
 či
QT_GRAPHICSSYSTEM="opengl"
 V ~/.kde4/env vytvořte shellový skript obsahující jednu z řádek výše a restartujte KDE. Že se používá alternativní grafický systém ověříte snadno pomocí
export | grep QT_GRA

petr

Re:Xorg moc vytěžuje paměť i procesor
« Odpověď #9 kdy: 28. 12. 2011, 17:23:24 »
Díky, vyzkouším.

Neviditelný

Re:Xorg moc vytěžuje paměť i procesor
« Odpověď #10 kdy: 28. 12. 2011, 19:17:03 »
Vidím, že máte nainstalované i "xorg-x11-driver-video-noveau". Kombinovat proprietální ForceWare a opensource novueau se těžce nedoporučuje, pokud nemáte problém s používáním closed-source ovladačů, doporučuji nouveau odinstalovat a blacklistovat v /etc/modprobe.d/. "lsmod | grep nouveau" by vám nemělo nic vypsat.
Dále v nvidia-settings zkontrolujte, jaká verze ovladačů se používá. Pokud vím, 8800 GT nepodporuje jistou funkci, která od XOrg 1.11 způsobuje, že se výpočetně náročná část vykreslování hardwarově neakceleruje. Poslední verze nVidia ovladačů by to měla řešit. Rozhodně však neinstalujte nVidia ovladače jinak než z RPM balíčku, ať vám tvrdí kdo chce co chce!
Pokud používáte KDE 4, ujistěte se, že compositing běží přes OpenGL a jsou povolené OpenGL 2 funkce.