Ubuntu: pomalé kopírování velkého souboru

nick

Ubuntu: pomalé kopírování velkého souboru
« kdy: 22. 12. 2011, 16:07:59 »
Zdravím. Mám problém s kopírováním souborů větších než 1,2 GB. Do 1 GB to jede nádherně, při 1 GB se přenos začne zpomalovat a od 1,2 GB už se to fakt nedá. 4GB soubor, to je tak pustit přes noc a jít si lehnout, takže to už je jednodušší přebootovat do vidlí, kde s tím není nejmenší problém.

Vygooglil jsem plno stejných dotazů, ale žádné řešení. Tenhle bug je hlášený už několik verzí, ale evidentně to nikdo neřeší, většinou je u nich "won't fix" - to si dělají zadek? Když na to kašlou vývojáři, tak by mě zajímalo, jestli s tím máte taky někdo zkušenost a hlavně jestli jste přišli na nějaký workaround. Předem díky.
« Poslední změna: 27. 12. 2011, 13:52:01 od Petr Krčmář »

danielsoft

Re:Ubuntu - zpomalení při kopírování velkého souboru z flashky
« Odpověď #1 kdy: 22. 12. 2011, 16:14:24 »
stává se ti to i v různých file managerech? třeba i v textovém mc nebo když kopíruješ v terminálu příkazem "cp"? (to by mohly být kdyžtak ty workaroundy, které hledáš)de

nick

« Odpověď #2 kdy: 22. 12. 2011, 16:21:52 »
Chová se to úplně stejně v různých manažerech i různých prostředích, to na to nemá vliv.

andy

« Odpověď #3 kdy: 22. 12. 2011, 16:27:18 »
A ked to kopirujes po povedzme 500M? (workaround..). A dmesg nic?

nick

« Odpověď #4 kdy: 22. 12. 2011, 16:55:02 »
andy: Přes split to jede krásně, díky za nakopnutí!

andy

« Odpověď #5 kdy: 22. 12. 2011, 17:24:59 »
No ale myslim, ze to nie je riesenie. Pre taketo veci nepouzivam linux ako svoj desktopovy OS..

nick

« Odpověď #6 kdy: 22. 12. 2011, 17:31:29 »
Kopírovat velký soubory z flashky potřebuju jenom občas, takže se nad tím dá přivřít oko. Se vším ostatním jsem spokojený.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 22. 12. 2011, 17:39:46 »
Výstřel do tmy - Co máš za harddisk? (Kdyby to byl WD Green, asi bych se už jen smál)

Dělá to takovej problém i při kopírování z HDD na HDD? Dělá to se všema flashkama? Co když flashku zformátuješ na řekněme Ext4 a zkusíš to?

Když bys na flashku dal jeden velkej soubor (4GB) rozdělenej na řekněme těch 500MB (takže vlastně na flashce by bylo 8x 500MB) a začal kopírovat vše (cp /mnt/flash/* /home/nick/kam/ ; případně označit v souborovym manažeru všech osm a kopírovat prostě najednou), bude to po přenesení těch 1,2GB taky pomalý?

nick

« Odpověď #8 kdy: 22. 12. 2011, 17:55:09 »
Výstřel do tmy - Co máš za harddisk? (Kdyby to byl WD Green, asi bych se už jen smál)

Dělá to takovej problém i při kopírování z HDD na HDD? Dělá to se všema flashkama? Co když flashku zformátuješ na řekněme Ext4 a zkusíš to?

Když bys na flashku dal jeden velkej soubor (4GB) rozdělenej na řekněme těch 500MB (takže vlastně na flashce by bylo 8x 500MB) a začal kopírovat vše (cp /mnt/flash/* /home/nick/kam/ ; případně označit v souborovym manažeru všech osm a kopírovat prostě najednou), bude to po přenesení těch 1,2GB taky pomalý?

- Jeden Samsung a jeden WD, ale Caviar
- HD -> HD bez problému.
- Mám 32GB Kingston(dva oddíly ext2/ext3) a 4GB Verbatim(ntfs), dělá to na obou.
- Přenos malých souborů je rychlý bez ohledu na jejich počet nebo výslednou velikost.

Xjmeno363lkmkd

« Odpověď #9 kdy: 22. 12. 2011, 18:34:58 »
Není na flashce náhodou ntfs? Při kopírování většího množství dat na ntfs mi rychlost klesá k nule a zatížení cpu je 100%.

nick

« Odpověď #10 kdy: 22. 12. 2011, 19:33:20 »
Na jedné flashce mám ntfs, na druhé ext . Ale jinak oba pevné disky jsou ntfs. Vytížení procesoru při kopírování je u mě nad 50%. Ve win7 je vytížení CPU minimální a rychlost neklesá, takže HW problém to nebude, jde o nějaký bug.

brk

« Odpověď #11 kdy: 22. 12. 2011, 20:13:56 »
Pavouk106: Jak si to myslel s tím WD green?

Teď se mi stalo něco velmi podobného. Potřeboval jsem na SD kartu nakopírovat 3GB soubor a v Thunaru mi to spadlo u 1.5GB. Zkusil jsem cp a spadlo mi to u 1.2GB. Kontrola souborového systému, opraveno pár chyb - ext2. Opět cp a zase chyba u 1.2GB. Karta je stará přes 3 roky, tak jsem si řekl, že už to asi balí, nicméně jsem ji zkusil přepsat dd samými nulami a bez problému. Udělal jsem na kartě FAT32 a soubor jsem tam dostal bez problému.

V minulosti jsem na kartu bez problému zapisoval i mnohem větší soubory. Od posledního použití jsem změnil PC včetně čtečky karet a přešel jsem z Xubuntu 10.10 a dřívějších na Gentoo amd64 stable. Aktuální jádro vanilla 3.1.5.