Odstranění mezer z názvu soborů

Debian

Odstranění mezer z názvu soborů
« kdy: 07. 12. 2011, 09:57:35 »
Zdar vespolek,

hledám způsob, skript, či jiné řešení na Linuxu, jak odstranit ze všech souborů/adresářů mezery a současně je nahradit třeba znakem "_".
Často se mi dostanou do rukou soubory, které v názvu mají mezeru, z čehož mě jde šlak trefit >:(, páč to dělají jen win$ uživatelé :o
Můžete někdo poradit nějaký bash skript (bash ještě pořádně nezvládám, ale učím se ;D), kterým by to šlo jedním spuštěním provést?

Předem dík za tip/help.
« Poslední změna: 07. 12. 2011, 10:49:42 od Petr Krčmář »

pepazdepa

Re:Skript na odstranění mezer z názvu soborů [Linux]
« Odpověď #1 kdy: 07. 12. 2011, 10:10:55 »
Zdar vespolek,

hledám způsob, skript, či jiné řešení na Linuxu, jak odstranit ze všech souborů/adresářů mezery a současně je nahradit třeba znakem "_".
Často se mi dostanou do rukou soubory, které v názvu mají mezeru, z čehož mě jde šlak trefit >:(, páč to dělají jen win$ uživatelé :o
Můžete někdo poradit nějaký bash skript (bash ještě pořádně nezvládám, ale učím se ;D), kterým by to šlo jedním spuštěním provést?

Předem dík za tip/help.

detox

houska

« Odpověď #2 kdy: 07. 12. 2011, 10:33:38 »
nechapu co mas proti mezeram ale proti gustu ... 2 minuty googlovani

Debian

Re:Odstranění mezer z názvu soborů
« Odpověď #3 kdy: 07. 12. 2011, 11:48:14 »
Díky oběma za tip' ;) +1
Zatím vyzkoušeno s detox, po úvodních porodních kompilačních bolestech v pohodě nainstalované, z toho man detox sice nic moc se na mě nenalepilo ::) ale s tipem od 'Tomáše Daňka' ze stránky http://tomas.dankovi.info/content/5-soubory, kde je příklad

detox -s utf_8 -r -v -n /cesta/k/adresari/nebo/souboru
dělá bleskově nahrazení všech mezer _, supr :D
  Ještě musím najít všechny možnosti, co detox nabízí, ale vypadá cool. Kdo jej nemáte v distru, dá se stáhnout z http://detox.sourceforge.net

Ten bash skript vyzkouším také, stejně se chci pořádně naučit bash, takže dík i za ten odkaz.

pet

« Odpověď #4 kdy: 07. 12. 2011, 12:42:40 »
nechapu co mas proti mezeram ale proti gustu ... 2 minuty googlovani

POZOR!!!! To rename, na ktere se tam odvolavaji je jine nez to z util-linux ktere je ve vetsine distribuci!!!