Hledám zálohovací prostor

Re:Hledám zálohovací prostor
« Odpověď #15 kdy: 26. 07. 2026, 23:45:22 »
Bez vstupních dat se radí blbě. Pokus omyl stylem že se tazateli furt jen něco nelíbí je prostě na pikaču.
UTG Jak klást správné otázky

jjrsk

• 947
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 27. 07. 2026, 08:28:50 »
....

Cmoud te jednak vzdy pridje draz, nez vlastni HW. Druhak "data klientu" ... je velmi nedobry sverovat jakykoli treti strane, specielne pokud to stema klientama neni specielne smluvne osetreny.

Dale jedna vec je data nekam posilat, druha je pak odtam vypacit. 1TB jeste neni tak moc, ale i to muze trvat. A nezalezi jen na konektivite, protoze tyhle ubersluzby to muzou vsemozne limitovat proto, abys platil a platil a platil. Vlastni HW muzes umistit kam chces a v pripade potreby si ho proste kam chces odneses.

Protoze ruzni cmoudnici chodej pravidelne otravovat, presne tohle jim nechavam nacenit (holy storage bez zadnych dalsich sluzeb) a jeste se mi nestalo, ze by za to nekdo chtel min nez dvojnasobek vlastniho HW. Prumer bude spis 4 nasobek. A ano, vsichni vykrikuji, jak se usetri (ta hodina rocne a to jeste max) za "spravu HW" ... jo a taky to, ze v tech cmoudech maji prej henty profesionelni adminy ... proto to treba soudruhum z MS kazdych 14 dnu lehne. (naposlet pred par dny ... https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-blames-massive-microsoft-365-outage-on-maintenance-bug/ )

« Odpověď #17 kdy: 27. 07. 2026, 08:43:42 »
Cmoud te jednak vzdy pridje draz, nez vlastni HW.
To ani zdaleka není vždycky pravda. V okamžiku, kdy do toho započítám i konektivitu a elektřinu, to "dráž" může mít návratrnost klidně pět a víc let.

A nezalezi jen na konektivite, protoze tyhle ubersluzby to muzou vsemozne limitovat proto, abys platil a platil a platil.
Asi by bylo dobré nesmyslně negeneralizovat. Jsou služby, které to skutečně dělají. Ale třeba u toho Hetznera jsem nenarazil na to, že by byl s linkou problém. Občas bývá pomalejší Borg ale to je spíš celkovým výkonem těch strojů pod tím a navíc to většinu času problém fakt není. 

Protoze ruzni cmoudnici chodej pravidelne otravovat, presne tohle jim nechavam nacenit (holy storage bez zadnych dalsich sluzeb) a jeste se mi nestalo, ze by za to nekdo chtel min nez dvojnasobek vlastniho HW. Prumer bude spis 4 nasobek. A ano, vsichni vykrikuji, jak se usetri (ta hodina rocne a to jeste max) za "spravu HW" ...
Tak ona jedna věc je nějaké velké (natož živější) datové uložiště a druhá věc jeden terabajtový HDD někde v NASu u tchýně. To je přece úplně jiná kategorie požadavků i škálování.

jjrsk

• 947
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 27. 07. 2026, 15:27:32 »
To ani zdaleka není vždycky pravda. V okamžiku, kdy do toho započítám i konektivitu a elektřinu, to "dráž" může mít návratrnost klidně pět a víc let.
To plati zcela vzdy a zcela 100%.

Ale fajn, ocekavam, ze mi dodas rekneme 50TB (bez jakyhkoli omezeni, ale taky bez jakyhkoli pridanych sluzeb, ciste a presne tuhle kapacittu) ... a ocekavam cenu pod 5k mesicne. Pochlub se ... Podotykam, ze tu kapacitu prostavenou na servergrade HW bez dalsiho sezenu za rekneme 3k mesicne, takze ty 2k jsou na veskery provozni naklady.

Neexistuje nikdo kdo by za to nechtel min jak sem rek dvonasobek. Protoze naklady bude mit exaktne stejny, a jeste na tom chce vydelat ... jak divne ze?

...
Tak ona jedna věc je nějaké velké (natož živější) datové uložiště a druhá věc jeden terabajtový HDD někde v NASu u tchýně. To je přece úplně jiná kategorie požadavků i škálování.
Jiste, protoze TB disku o tchyne  == krabka (za rekneme 2k +-) a ten disk ( za rekneme 1k +-) a tak 15W ze? Takze se bavime tak o +- 150Kc mesicne sakumprask. A ano, to je vcetne toho, ze to kazdych 5 let komplet vymenim. Coz principielne (je to jen zaloha) delat vubec nemusim, takze ta cena pujde jeste dolu ze?

« Odpověď #19 kdy: 27. 07. 2026, 17:00:05 »
uloz.to - 50TB za 1400,- -. Omezeni v podobe 600TB/mes na prenosu, kompatibilita API s rclone atp. Ale neni to za ty prachy enterprise sluzba, to pardon...

« Odpověď #20 kdy: 27. 07. 2026, 17:12:10 »
Ale neni to za ty prachy enterprise sluzba, to pardon...
Což ten jeden disk u tchýně na zásuvkovém okruhu společně s varnou konvicí a asymetrickou internetovou přípojkou také není.

« Odpověď #21 kdy: 27. 07. 2026, 17:58:39 »
To plati zcela vzdy a zcela 100%. Ale fajn, ocekavam, ze mi dodas rekneme 50TB (bez jakyhkoli omezeni, ale taky bez jakyhkoli pridanych sluzeb, ciste a presne tuhle kapacittu) ... a ocekavam cenu pod 5k mesicne.
Ano. Takže jste mimo skoro o dva řády. To je přesně to, o čem mluvím.

Jiste, protoze TB disku o tchyne  == krabka (za rekneme 2k +-) a ten disk ( za rekneme 1k +-) a tak 15W ze? Takze se bavime tak o +- 150Kc mesicne sakumprask. A ano, to je vcetne toho, ze to kazdych 5 let komplet vymenim.

Ten disk nestojí tisícovku. Jestli ta "krabka" stojí dvě nevím ale mám dojem, že bývá také dražší. Když si k tomu budu platit konektivitu, tady u nás začínám tak na pěti stovkách za měsíc. K tomu něco málo elektřiny, to je další stovka. Takže mě to bude jen na pravidelných nákladech stát tak šest set. Amortizaci neřeším, to jsou nějaké hodně nízké desetikoruny měsíčně a budu se tvářit, že můj dost drahý čas je vlastně zdarma.

1 TB u Hetznera, který v těchhle objemech patří mezi nejlevnější z toho, co je alespoň trochu spolehlivé mě stojí 80 Kč/měsíc. Tak co to plácáte? I kdybych kupoval jenom hardware a měl všechno ostatní zdarma třeba u té tchýně, pořád se mi to oproti cloudu zaplatí tak za tři čtyři roky. A s elektřinou ještě o nějaký ten rok déle. To už nezvládáte ani násobit? Vy jste úplně mimo.

a6b

• 305
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 27. 07. 2026, 18:30:43 »
a neni jedno tera uplna hovadina, to uz se vleze skoro na flashku 🥸

Kit

• 1 029
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 27. 07. 2026, 18:35:09 »

Sam

« Odpověď #24 kdy: 27. 07. 2026, 20:29:09 »
Google neni jen google drive, takze Google Cloud Storage ale musis si to trochu nastudovat ale neni to moc slozite.

Plati se zone/dual-zone/multi-zone podle typu zalohy. Pouzivam pres 5let a v pohode. Jde to namountovat pres fuse do stroje a dalsi vychytavky. Hledej kdyztak Google Cloud Storage pricing.

Zone / Varsava priklad cen
Standard storage                Nearline storage                 Coldline storage                Archive storage
$0.023 / 1 gibibyte month   $0.013 / 1 gibibyte month   $0.006 / 1 gibibyte month   $0.0025 / 1 gibibyte month

« Odpověď #25 kdy: 27. 07. 2026, 21:33:43 »
na bleepingcomputer.com byvaju aj 75% zlavy na predplatne ulozisk - lifetime storage. No neskumal som co znamena lifetime. https://deals.bleepingcomputer.com/collections/apps-software/backup-storage