Vezme AI ajťákům práci?

a6b

• 191
    • Zobrazit profil
Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Odpověď #15 kdy: 19. 11. 2025, 22:11:23 »
tim padem by bylo zajimave zjistit, zda ai/llm vybere vhodne datove struktury a algoritmy pro dany problem.
zda mi ai poradi spravne, ze mam pouzit vektor, nebo double linked list, mapa apod.
to bych mel vyzkouset.

« Odpověď #16 kdy: 19. 11. 2025, 22:37:02 »
tim padem by bylo zajimave zjistit, zda ai/llm vybere vhodne datove struktury a algoritmy pro dany problem.
zda mi ai poradi spravne, ze mam pouzit vektor, nebo double linked list, mapa apod.

Pokud rozpozná pattern -- a řekl bych, že to je to, v čem je generativní AI nejsilnější -- pak vybere. Ale to jsou také jen nástroje. Ne proto, že by si myslela, že takové řešení je správné. Ale proto, že tenhle nástroj se pro tento pattern používá. Podobně, jako každý řemeslník ví, že pro činnost A je třeba použít nástroj B. To je naprosto mechanická a automatická znalost, kterou zvládne každý, kdo není úplně levý. Vývojář je ale něco mezi řemeslníkem, kopáčem příkopů a umělcem. AI je schopná částečně nahradit to kopání příkopů a částečně tu řemeslnou část. Ta "umělecká" je právě ta přidaná hodnota oproti stroji. Aby to mělo rozumnou strukturu, architekturu, mikroarchitekturu, bylo udržitelné, spravovatelné a optimálně i inovativní. A splňovalo přesně potřeby zadání. Což je až překvapivě často víc záležitost citu než objektivního vyhodnocení. Už proto, že uživatelé mají jakožto všichni lidé, jak tvrdí doktor Koukoulík, mnohem více dojmů a emocí než skutečně racionálních myšlenek.

Což je to, co dle mého názoru nedělá kodér a dělá vývojář.

« Odpověď #17 kdy: 19. 11. 2025, 23:01:30 »
Napíše AI nový operační systém, lepší než Linux?

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 08:00:10 »
Aktuálně například teď aktualizuji jeden projekt co je psaný v nuxtu 2 na nuxt 4

Sice nevím, co je nuxt, ale to je pro kontext tohoto komentáře jedno. Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 08:30:32 »
Podle mě může být AI dobrý jako oponent, pokud jde o na internetu masivně popsané téma. Lze s ním prodiskutovat návrh, algoritmy, struktury, ... a na základě toho si udělat sám názor. A klidně si kusy kódu nechat i vygenerovat - podle přesně popsaného zadání. Podobně se mi to osvědčilo v dalších technických oborech. Předpokladem je, že jsem schopen odlišit chybné odpovědi AI - to jest sám mám dostatečné kompetence. To je trochu v protikladu s názorem, že AI pomáhá juniorům. Podle mě pomůže spíš seniorům a pro juniory může být zavádějící. O to více bude juniory potřeba vzdělávat. Zodpovědnost nese vždy člověk.

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 09:18:06 »
Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.
Tak kdyz ti to nekdo zaplati tak proc ne.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 09:33:27 »
Podle mě může být AI dobrý jako oponent, pokud jde o na internetu masivně popsané téma. Lze s ním prodiskutovat návrh, algoritmy, struktury, ... a na základě toho si udělat sám názor. A klidně si kusy kódu nechat i vygenerovat - podle přesně popsaného zadání. Podobně se mi to osvědčilo v dalších technických oborech. Předpokladem je, že jsem schopen odlišit chybné odpovědi AI - to jest sám mám dostatečné kompetence. To je trochu v protikladu s názorem, že AI pomáhá juniorům. Podle mě pomůže spíš seniorům a pro juniory může být zavádějící. O to více bude juniory potřeba vzdělávat. Zodpovědnost nese vždy člověk.

Pomaha vsetkym ale kazdmeu inac. Ako vsetko aj toto je potrebne vediet ako pouziat. To je klucove.
AI vie pomoct aj Juniorom. A velmi. Napriklad vo vyhladavani informaci alebo ak chce vediet ako nieco funguje. S pomocou AI to ma v momente. Bez AI sa musi prehrabavat dokumentaciami,Stack Overflow,... a spali tam kopec casu. Velmi pomaha s ucenim.
Samozrjeme za Juniorom musi byt niekto kto ho bude kontrolovat a viest(tak ako doteraz).
Dnesna AI je podla mna na urovni tak mediora(zalezi od temy/jazyka). To je brutalna pomoc.

AI ak sa bude vyvijat takym tempom ako doteraz, tak sa citelne zmeni toto odvetvie.
Podobne ako napriklad v elektronike, kde automatizacia a prechod na SMD suciastky odburalo rucnu/nudnu pracu.
Moze to dojst k stavu(a raz to k tomu dojede), ze vyvojar nebude pisat kod ale len pouzivat prompt pre AI, ktora bude vsetko "programovat".
Zrychli to pracu a samozrejme znizi mnozstvo vyvojarov. Ostane tam hlavne ta kreativna zlozka a nejaka obsluha AI.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 11:03:37 »
S pomocou AI to ma v momente. Bez AI sa musi prehrabavat dokumentaciami,Stack Overflow,... a spali tam kopec casu.
A toto môže byť práve ten problém. Keď sa človek prehrabáva rôznymi zdrojmi, tak sám musí rozmýšľať, či a prečo sa to-ktoré riešenie (alebo jeho koncept) hodí na jeho vlastný problém, a aké sú dôsledky, výhody a nevýhody.
Pokiaľ mu AI naservíruje už hotové riešenie, hotový sumár informácií, zvádza to použiť ho ako zlaté kladivo, bez toho, aby si tieto otázky kládol a zodpovedával. Ako junior v tom hotovom riešení tieto otázky vlastne ani nevidí, lebo podobné problémy nemá zažité. A síce sa nasávaním informácií tiež učí, ale menej než tou staršou, tŕnistejšou cestou.

Napadá ma príslovie "Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko to, čo sa naučil v škole." (môj obľúbený výraz na to je "inžiniersky prístup", u jedného kolegu, čo mal len elektro priemyslovku, bolo dosť vidieť, že mu to chýba). Analogicky seniorita je pre mňa to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo presne ako robil, ale pri novom probléme ho hneď napadnú asociácie na iné, už vyriešené problémy, a hneď k tomu kopec myšlienok a otázok, ktorých zodpovedaním sa gordický uzol problému postupne rozpletá...

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 11:06:58 »
Tohle mě na některých projektech baví nejvíc. Vzít si novou verzi, changelog, pochopit co a hlavně proč se něco mezi verzemi změnilo (u tohodle se člověk hodně naučí) a potom to prostě postupně přepsat ne stylem verze za verzi, ale díky těm změnám obecně vylepšit větší část toho programu.
Tak kdyz ti to nekdo zaplati tak proc ne.

Tak já jsem žil v domnění, že IT obecně jejich práce baví a pokud ne konkrétní projekt, tak si i na něm najdou něco zábavného. Já takto nedávno psal import dat z dost divného zdroje a po té, co jsem se vyzuřil na původní autory toho zdroje jsem si prostě napsal parser, který automaticky vytvořil struct do golangu a z toho potom snadno schema do PostgreSQL (a tam jsem mohl v klidu zuřit nad tím, co zase vymyslel někdo jiný a nad způsoby, jak někdo může strukturovat data :-D  - ale tak když už je to naimportované v normální DB, tak lze dělat transformace těch dat, takže nakonec z toho vylezlo něco užitečného). Na všem si lze najít něco zábavného.

« Odpověď #24 kdy: Dnes v 13:39:14 »
AI vie pomoct aj Juniorom. A velmi. Napriklad vo vyhladavani informaci alebo ak chce vediet ako nieco funguje. S pomocou AI to ma v momente. Bez AI sa musi prehrabavat dokumentaciami,Stack Overflow,... a spali tam kopec casu. Velmi pomaha s ucenim.
S dobře známými věcmi ano. Problém je, že jakmile jde člověk trochu do hloubky nebo potřebuje něco speciálnějšího, dnešní LLM halucinují jak na běžícím pásu nebo zaměňují kontexty. A často je to problém zachytit i pro seniora, natož juniora. To se pochopitelně může změnit. Všechno se může změnit. Ale dnes to, co píšete platí jen do určité míry.

Moze to dojst k stavu(a raz to k tomu dojede), ze vyvojar nebude pisat kod ale len pouzivat prompt pre AI, ktora bude vsetko "programovat".
Zrychli to pracu a samozrejme znizi mnozstvo vyvojarov. Ostane tam hlavne ta kreativna zlozka a nejaka obsluha AI.
Jestli k tomu dojde naprosto nelze předpovědět. Před sto lety si určitě také kdekdo myslel, že za sto let z Prahy v Brně budeme vlakem za třičtvrtě hodiny. Jenže i po sto letech rychlíky jezdí ve velké části hlavních směrů velmi podobně rychle, jako tehdy. I když ne ve všech, samozřejmě. Rychlost vývoje v minulosti nijak přímo neimplikuje rychlost vývoje v budoucnosti.

A to tedy nemluvím o tom, že pak nastoupí nová generace programátorů protože z té starší velká část opravdu neprogramuje pro to, aby se jen vybavovala s AI promptem. Nejen já bych podobnou práci dělat fakt nechtěl; proto jsem do IT opravdu nešel. Ale to je spíš organizační věc.
« Poslední změna: Dnes v 13:41:58 od Martin Poljak »

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 15:00:39 »
...
Ale dnes to, co píšete platí jen do určité míry.

Ano a je to logicke. CIm viacej zdrojov na ucenie, tym je to lepsie. Pouzivam AI na dvoch projektoch. jedne kde je tych zdrojov vela a kde zase malo.
Kde je tych zdrojov vela, tak pomaha velmi a chybuje cim dalej, tym menej.
kd eje tych zdrojov malo, tak tam sa musim pytat inac a v podstate AI pouzivam ako rychlejsiu dokumentaciu.

Citace
Jestli k tomu dojde naprosto nelze předpovědět. Před sto lety si určitě také kdekdo myslel, že za sto let z Prahy v Brně budeme vlakem za třičtvrtě hodiny. Jenže i po sto letech rychlíky jezdí ve velké části hlavních směrů velmi podobně rychle, jako tehdy. I když ne ve všech, samozřejmě. Rychlost vývoje v minulosti nijak přímo neimplikuje rychlost vývoje v budoucnosti.

A to tedy nemluvím o tom, že pak nastoupí nová generace programátorů protože z té starší velká část opravdu neprogramuje pro to, aby se jen vybavovala s AI promptem. Nejen já bych podobnou práci dělat fakt nechtěl; proto jsem do IT opravdu nešel. Ale to je spíš organizační věc.
Dal si zly priklad.
To, ze do Brna necestujes 3/4 hodiny nieje problem vyvoja technologii ale problem Ceska. Technologie na to su a ludia z pred 100 rokov by otvarali oci pri modernych zelezniciach(ale nie v CR).

Ano, nastupi nova generacia programatorov. To je prirodzene.
Mam uz svoj vek a videl som pokrok v roznych odvetviach. Vsade je to podobne. Ty starsi doziju a pride nova generacia spolu s novymi
technologiami.

A toto môže byť práve ten problém. Keď sa človek prehrabáva rôznymi zdrojmi, tak sám musí rozmýšľať, či a prečo sa to-ktoré riešenie (alebo jeho koncept) hodí na jeho vlastný problém, a aké sú dôsledky, výhody a nevýhody.
Pokiaľ mu AI naservíruje už hotové riešenie, hotový sumár informácií, zvádza to použiť ho ako zlaté kladivo, bez toho, aby si tieto otázky kládol a zodpovedával. Ako junior v tom hotovom riešení tieto otázky vlastne ani nevidí, lebo podobné problémy nemá zažité. A síce sa nasávaním informácií tiež učí, ale menej než tou staršou, tŕnistejšou cestou.

Napadá ma príslovie "Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko to, čo sa naučil v škole." (môj obľúbený výraz na to je "inžiniersky prístup", u jedného kolegu, čo mal len elektro priemyslovku, bolo dosť vidieť, že mu to chýba). Analogicky seniorita je pre mňa to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo presne ako robil, ale pri novom probléme ho hneď napadnú asociácie na iné, už vyriešené problémy, a hneď k tomu kopec myšlienok a otázok, ktorých zodpovedaním sa gordický uzol problému postupne rozpletá...

Si idealista.
Kolko juniorov to robi? To ci si junior kladie otazky nezavisi od toho ci pouziva alebo nepouziva AI. Zavisi to od toho ake ma nadanie na to programovanie/aky ma k tomu vztah. Tak to bolo aj pred AI.
Skusal si pozivat AI ako junior? Toto, co popisujes ti AI vie dat, len musis chciet. Samzorjeme ak sa jedna o bezny jazyk, kde je dost zdrojov.
Ako som pisal, tak dnesna AI je potom na urovni mediora s velmi dobrymi teoretickymi znalostami.

K tomu prisloviu. V skratke sa tomu hovori nadanie. ZNovu to nema nic spolocne s AI.
Nadanemu AI len pomoze.