Distribuce vhodná pro Asus Eee

Mirek

Distribuce vhodná pro Asus Eee
« kdy: 21. 10. 2011, 14:00:56 »
Drazí přátelé,
 má někdo další zkušenosti s nějakou Linuxovou distribucí vhodnou pro netbooky Asus eee? Dostal jsem se k "Easy Peasy". Hezky se název foneticky čte  :) ale hlavně distribuce/upravé ubuntu perfektně funguje vč čestiny. ("Jedu" v Asusech 1001PX, 1000H, 900) Prát se proto, že než instalaci "fixnu" tak můžu a chci ještě přeci jen experimentovat...
Díky za střípky Vašich zkušeností, či názorů.
« Poslední změna: 21. 10. 2011, 14:13:01 od Petr Krčmář »

Re: Distribuce vhodná pro Asus Eee
« Odpověď #1 kdy: 21. 10. 2011, 14:14:30 »
Manželka má Eee 1000H a zrovna včera jsem jí tam instaloval  nové Xubuntu. Chodí naprosto parádně na první pokus. Kolega zase hlásí, že (taky náhodou včera :-) instaloval na stejnou mašinku Lubuntu a výsledek je také výborný. Takže asi něco z toho.

« Odpověď #2 kdy: 21. 10. 2011, 14:53:07 »
Ted jsem si dal prave nove Lubuntu na netbook (ale nejedna se o Asus). Jsem nadseny. Ale koukam, ze prepinac klavesnice je stale nedoreseny a pres nastaveni ho asi nejde ani naklikat. Postup, ktery se osvedcil:
zeditovat /etc/default/keyboard a nastavit
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,cz"
XKBVARIANT=","
XKBOPTIONS="grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll"

Arthur

« Odpověď #3 kdy: 21. 10. 2011, 18:30:45 »
Asus EEE 900AX  -  Lubuntu 11.04 - dokonaly system pro netbooky, jednoduchy, ryhly, prehledny. 
Funguje vsechno, krome nekolika drobnych problemu s HW, ktere se daji prejit nebo opatchovat

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 21. 10. 2011, 19:54:24 »
Asi jakekoliv distro ve kterem je eee-control-tray a prislusny daemon nebo neco podobneho. Ja mam predposledni Lubuntu na Esusu 1000H a celkem to chrochta, i kdyz nelze rici, ze by to bylo perfektni - narazil jsem na par much, ale da se s tim zit. Hlavne to nepada a je to rychlejsi, nez XP v dual bootu, ktere jsem uz aspon 2 mesice nezabootoval.

Mirek

« Odpověď #5 kdy: 22. 10. 2011, 01:08:16 »
Předem děkuji za příspěvky jež mi byly oporou po celou dobu plodného klikacího pátku! Nuže:
1) Clonezillou jsem na dvě DVDčka vypálil původní skrytou partition s instalačním továrním obrazem Win7 (pro prapravnoučata, aby se jednou mohli zasmát, co vůbec mohlo existovat za útrpný OS  :)
2) udělal dvě oblasti, do první nainstaloval EasyPeasy (obličej s velkými ikonami nad ubuntu 10, funguje perfektně, jen jsem zatím nedokázal vypnout povinnou maximalizaci oken aplikací...)
3) a do druhé part. dle rady čistou instalaci Lubuntu 11.
Výsledek fascinující! Oba systémy sviští neskutečně rychle. A narozdíl od zmíněné předinstalace Win se umí po uspání i probudit. Funguje wifi, lan, btooth, webka, USB... zkrátka linux si osahal mašinu a rozfungoval každý drátek. Výkonově dokonce jede i Minecraft klient 1.8 (i když jen tak tak). A to jsem utilitkou (sledovani změny frekv. v2.30) dal Atomu pohov z 1.67 na 1GHz. Na tom Linuxu přeci jen něco bude :)
          Přeji hezký víkend.

« Odpověď #7 kdy: 22. 10. 2011, 12:58:51 »
Zdravím,

osobně jsem jel na Ubuntu, ale po 10.04 jsem přešel na Debian (Lenny, teď Squeeze) a super, asi nejlepší volba. Všechno out-of-box.

Dalicek

« Odpověď #8 kdy: 23. 10. 2011, 21:31:05 »
Debian out-of-box? Někdy si říkám že sem si měl dávat bacha co kupuju za NTB, když jsem ho v létě instaloval na svůj Acer tak to nebyla vůbec jednoduché, ale jinak super distro