Hikvision NVR kamerový systém

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
Hikvision NVR kamerový systém
« kdy: 01. 06. 2025, 20:33:43 »
Provozujete tu někdo něco jako Hikvision NVR? Ideálně něco jako DS-77xx? Nejlíp přímo DS-7732NXI?
Do nějaké zakázky potřebujeme asi 16 kamer na nejjednodušší monitoring a tohle se docela nabízí.

Je to v pohodě? Zkušenosti dobré? Neobrátí se to proti nám?

Snažili jsme se zjistit, jestli se k tomu musí dokupovat nějaké další licence na každou kameru, ale podpora jim moc nefunguje. Já to chápu tak, že to má licence v sobě.

Re: Hikvision NVR kamerový systém
« Odpověď #1 kdy: 01. 06. 2025, 21:15:13 »
mel jsem na test nejakou top radu a nelibilo se mi to.
pouzivam hik kamery (axisky na lpr, hik ma strasidelny api na lpr) a nahravam je qnap qvr pro.
beres to od distri? si jim napis a oni ti to pujci...uvidis sam. v zivote jsem videl mnohokrat ze mam klady a zapory reverzne s ostatnimi :)

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 06. 2025, 21:44:53 »
Kolega všude dává Synology a ač jsem se tomu bránil, nemají to tak hrozné.
QNAP QVR PRO je dostupné jen pro 8 kanálů, pro 20 kamer se licence vyšplhají na slušnou sumičku.

https://www.qnap.com/en/software/qvr-pro/pricing

U Synology to je podobné, pár zařízení je ok, ale pro dvacet kamer to stojí hodně na licencích.
Nechci vyhodit 1000 dolarů jen za licence...

« Poslední změna: 01. 06. 2025, 21:47:05 od CPU »

« Odpověď #3 kdy: 01. 06. 2025, 21:59:10 »
Mame. Model z hlavy nevim. Pojme to 2x disk, umi to pres PoE krmit snad 16 kamer.
Umi to i lokalni interaktivni konzoli se zobrazenim vsech kamer, celkem uzitecne pro prvotni nastaveni a odladeni...

Divne neintuitivni bylo nastaveni site, pokud chces jet kamery krmeny z PoE a jeste nejaky dalsi kamery pristupny normalne z LAN, musi mit tyto separatni adresni rozsah.

Divne se davaly disky do mirroru; to uz jsem teda musel hledat v dokumentaci, strasne divne pojmenovane veci.

Dale je klasicky divnej Hikvision pristup k live obrazu z kamer... Cimprlich stran podporovanych prohlizecu, nakonec se na to pouziva FF s nejakym jejich extensionem, kterej si nak zije svym vlastnim zivotem v ramci OS i v case, kdy FF nebezi?

Login jen skrz lokalni ucty, zadnej LDAP nebo SSO.

Divna velikost, neni to uplne urceny pro montaz do beznyho velkyho racku, museli jsme pod to koupit polici.

Jinak veskrze bez problemu. Samozrejme, pouzivany spolu s podporovanyma Hikvision kamerama (pri jejich pripojovani se zadava login k jejich administraci), a pouzivany na siti bez pristupu z/do internetu.

Kdyztak se pripomen v utery, muzu zjistit presnej model, popr. jestli te napadnou nejaky dalsi otazky, sem s nema.

R.S.

« Odpověď #4 kdy: 01. 06. 2025, 22:03:12 »
Zdravim,
Doma mam DS-7616NI-I2 a funguje to bez jakekoliv dalsi licence.

Obecne - kamery jsou kvalitni (4k) nvr funguje taky Ok (mam to mimo internet a tudiz hik-connect). Co je opravdu otresne je firmware - pokud vim stale nemaji html5 video prohliec a chce to nejaky plugin co funguje jen ve starem IE. pokud clovek pouziva jejich iVMS a nebo hik-connect appku (v lokalnim rezimu) funguje to dobre.

Obcas prijde i update, ale jak rikam, celkove je to dost otresny. Nevim jestli bych to znovu koupil - nevi nekdo jestli nejake samodomo NVR nebo NVR jine znacky funguje dobre s HIK kamerama?

A ted ctu odpoved od pisatele nademnou - opravdu, ma to trochu vice nez 1U, bacha na to.

David

• 170
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 06. 2025, 22:04:10 »
Pokud je možný počítač, tak Frigate funguje obstojně. Ale nechtěl jsem od toho zatím nic extra, než se podívat na záznam z času XY.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 06. 2025, 01:00:27 »
Co vím, všechny kamery jsou od Hilook by Hikvision, to je nějaký lacinější brand Hikvisionu. Dřív to prý dělalo problémy a dnes už prý celkem ok.

V racku už police je, měly tam přijít NASky.

PoE je separované ze switchů, sice neřiditelných (port se nedá shodit vzdáleně), ale stejně k tomu není remote přístup.

Jinak to má být 100% izolované a na náhled se asi může používat přímo to zařízení.

Chce se od toho jen záznam obrazu po dobu 14ti dnů pro případné vyšetření incidentu.

Kolega dostane bojový úkol to malinko zdokumentovat...

« Odpověď #7 kdy: 02. 06. 2025, 01:46:12 »
Snažili jsme se zjistit, jestli se k tomu musí dokupovat nějaké další licence na každou kameru, ale podpora jim moc nefunguje. Já to chápu tak, že to má licence v sobě.

Ten jejich cloud má licenci na 32 kamer zdarma.

chce to nejaky plugin co funguje jen ve starem IE

Určitě není pravda. Jak psal kolega

s nejakym jejich extensionem, kterej si nak zije svym vlastnim zivotem v ramci OS i v case, kdy FF nebezi?

funguje nám to i v Chrome / Edge atd.

Login jen skrz lokalni ucty, zadnej LDAP nebo SSO.

Teď nějak chvíli to umí Azure AD - aspoň teda ten jejich cloud portál. (Nezkoušeno, nepotřebujeme/nechceme.)

Divne se davaly disky do mirroru; to uz jsem teda musel hledat v dokumentaci, strasne divne pojmenovane veci.

No, to potvrzuju. Hlavní neštěstí je teda překlad do češtiny. Rozhodně nedoporučuju používat v češtině, už vůbec ne nastavovat to v češtině. Mobilní aplikace pro Android teda bohužel jazyk neumí vybrat, bere si to globálně z telefonu, a v češtině je to na pěst. U kamer je to ještě snesitelné, u jejich alarmů to vysloveně vadí, protože ten překlad vůbec nedává smysl.

Co si ještě tak namátkou vybavím z nasíracích věcí - někde je v nastaveních blokováno vkládání hesel přes schránku, to je teda taky na dvojitou ránu pěstí. Šlo to pořešit nějakým rozšířením do prohlížeče (don't mess with my clipboard nebo něco v tom smyslu).
« Poslední změna: 02. 06. 2025, 01:49:09 od LolPhirae »

« Odpověď #8 kdy: 02. 06. 2025, 01:55:17 »
V racku už police je, měly tam přijít NASky.

Bacha na hloubku. DS-7716NI-K4/16P se prostě do malýho racku nevešlo, nešly by tam dát patch kabely k těm kamerám.

« Odpověď #9 kdy: 02. 06. 2025, 06:03:39 »
Kolega všude dává Synology a ač jsem se tomu bránil, nemají to tak hrozné.
QNAP QVR PRO je dostupné jen pro 8 kanálů, pro 20 kamer se licence vyšplhají na slušnou sumičku.

https://www.qnap.com/en/software/qvr-pro/pricing

U Synology to je podobné, pár zařízení je ok, ale pro dvacet kamer to stojí hodně na licencích.
Nechci vyhodit 1000 dolarů jen za licence...

syno nedoporucuju. meli jsme to driv. uroven podpory hrozna ve srovnani s qnapem. mozna nevis ale relativne nove kdyz nekoupis disky preznackovany od nich tak pisou strasici zpravy o nekompatabilite v gui.
da se to snadno vypnout skrz ssh, a chapu ze ne kazdej je aktivista do hlasuje penezenkou, ale za me to je dost pres caru a je treba to rikat :)

jo licence stoji penize, dokonce maj prichut co stoji penize mesicne.. taky bacha na jejich qvr pro a quts hero varianty os. nektery nasy to umej prepinat, nektery ne a minimalne driv bezet kamerovou appku na quts hero (zfs) bylo sice mozny, ale nepodporovany. nejsem si jistej jak to je ted.

na druhou stranu kdyz prestali podporovat jejich stary kamerovy reseni tak mi dali slevu na novy... da se s nima mluvit, i cz zastoupeni mi prislo v pohode.

pokud chces mit lic za 0 tak jsou opensource reseni, ale jsou tam rozdily, napr mobilni appka. treba to nevyuzijes, muj use case jo.

« Odpověď #10 kdy: 02. 06. 2025, 06:09:36 »
jop a heslovy pole u hik kamer mej listener co  pozere vkladani protoze...? nikdy jsem na to neprisel

nvr co si vzpominam sice umi raid, ale minimalne jedno ktery jsem zdedil melo umirajici disk a nikde ani pip (jsou to roky zpatky, mozna na tom zamakali).

urco nevystavovat do netu, ani kamery ani nvr. jsou tam recovery hesla pro lamy kdyz si to zablokujou a jsou na ne kalkulacky...

« Odpověď #11 kdy: 02. 06. 2025, 09:17:51 »
nvr co si vzpominam sice umi raid, ale minimalne jedno ktery jsem zdedil melo umirajici disk a nikde ani pip (jsou to roky zpatky, mozna na tom zamakali).

No, zamakali... je to placená služba Health Monitoring (a silně předražené licence). K NVR je "trial" licence tuším na rok.  ::)
« Poslední změna: 02. 06. 2025, 09:19:47 od LolPhirae »

« Odpověď #12 kdy: 02. 06. 2025, 09:56:17 »
Stran Hikvisionu bych jenom poznamenal, že mně vadí jejich vendor lockin nebo jak to nazvat. Ten hardware vám plně nepatří, nelze s ním libovolně nakládat. Měl jsem v ruce kameru, od které se ztratilo heslo. Bylo potřeba udělat nějakou změnu konfigurace. Neexistoval způsob, jak svépomocí udělat factory reset. Bylo potřeba poslat do Číny žádost, zdůvodnit proč chci dělat reset a za cca tři dny přišlo nějaké jednorázové heslo. Někomu to možná bude vyhovovat, ale já už takový čínský šrot nechci ani vidět.
Další věc, která mě nadzvedla ze židle, bylo to, že část konfigurace byla přes web, část přes nějaký sw nástroj do PC a část přes touch screen (byl to nějaký vstupní terminál s kamerou a LCD).
Vývojář, který pro Hik psal jakousi aplikaci, zase docela nadával na API. Že je to krám nebo tak něco.
Ale bylo to už před několika lety, takže dnes je to možná jinak.

« Odpověď #13 kdy: 02. 06. 2025, 12:07:18 »
Určitě doporučuju pořídit 2x16 portový zařízení. Ty NVR mají limit na zobrazení streamů, tuším je to 128 a jakmile je moc kamer a pustí si to víc lidí, nastane problém. U 16 portových to skoro nikdy nenastává, pokud na ty kamery nebude koukat víc jak dva lidi, tak je to taky jedno.
Základem je samozřejmě nepoužívat web, ale tu jejich aplikaci, tam není problém přidat třeba 10 NVR a zobrazovat je přes to. Za mě je největší problém zoufale odfláklý GUI.
A ze své zkušenosti bych nevolil PoE verzi ale místo toho použít PoE switch, po pár letech může být problém se zdrojem v NVR, kdy nezvládne ty kamery napájet. Pokud to bude chytrý PoE switch, není problém přes management restartovat kameru, PoE v NVR je jenom tupý 48V napájení.
A samozřejmě je základ kamerám i NVR zaříznout přístup na internet.

« Odpověď #14 kdy: 02. 06. 2025, 18:15:00 »
provozuju jeden hikvision system se 4mi kamerami. Konfigurace je trochu nepříjemná, buď si musíte nainstalovat ivms, nebo plugin/service (docela invazivní, pustí si to lokální web server a na pozadí stahuje soubory z kamery) bez toho to neumí v prohlížeči zobrazit video. konfigurační rozhraní bez pluginu se chovalo divně. mobilní aplikace funguje, překlady otřesné, a chybí tomu některé funkce co umí desktop aplikace/web (třeba události, zobrazení kdy to detekovalo osobu/auto) některá nastavení. Shrnul bych to takhle: pokud jste ochotný si na nějaký starý ntb/virtuál s windows nainstalovat ivms pro konfiguraci a prohlížení záznamu, tak to funguje velmi dobře, bez windows a ivms lepší podívat se po jiném NVR. Nicméně hw funguje to spolehlivě, za 4 roky nebyl ani jeden problém. jako bonus je možnost k nvr připojit monitor a myš prohlížení/export záznamu řešit lokálně. to funguje taky bez problému.