Výběr rekvalifikačního kurzu

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
Re:Výběr rekvalifikačního kurzu
« Odpověď #30 kdy: 21. 05. 2025, 21:27:29 »
ja bych nerekl, ze je python jednodussi syntakticky nez java, ale java ja mnohem rozsahlejsi ekosystem okolo
a lidi jsou mozna vydeseni vsim tim co je okolo enterprise produktu.
protoze kdyz se vezme zakladni java a zakladni programovani, tak to neni tezsi nez python.
Pro úplný začátečníky jednodušší je - Hello world v Pythonu je jeden řádek, v Javě musíš mít classu a public static void main a hromadu blbostí, který začátečník nechápe (ano, JEP 495 se to snaží trochu osekat, ale pořád to nebude one-liner)
Tohle mi taky přijde jako zcela nepodstatná metrika. V čem vidím mnohem větší rozdíl mezi Javou a Pythonem, je, že jakmile člověku přestane stačit to, co je zabudované, a chce nějaké knihovny, tak "pip install foo" a "import foo" je o dost jednodušší na pochopení, než se jako úplný začátečník bojující se základy, učit ještě Maven nebo Gradle.

Ne že by se to nedalo, ale je to kapka ke kapce, co prostě odvádí pozornost.

xyz

• 281
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 21. 05. 2025, 23:58:28 »
Ahoj, dobrý den,

Potřeboval bych pomoct s výběrem kurz. Pracuji jako skladník a celou dobu mě to táhne dělat it. Konečně jsem si uvědomil, že stávající práce mě nikam neposune a rád bych dělal něco co mě baví. Měl jsem vybrány kurt na  itetwork kde je garance zaměstnání ale četl jsem tu špatně zkušenosti. Nevíte na jaký kurz se podívat? Dekuji
Ps láká mě kurz zaměřeny na Java

Asi bych se na to vykaslal.

1. Garance prace je jen marketingovy trik, aby sis ten kurz koupil. Nic takoveho neexistuje. Muzes se jich zeptat, kolik jejich absolventu ziskalo praci.

2. Java je pomerne tezka. Ne snad samotny jazyk, ale miliony frameworku a technologii okolo, neustaly vyvoj..

3. Jako junior java vyvojare te dneska nikdo nezamestna, to bylo tak pred 10 lety, kdy brali lidi, co umeli for cyklus a HR si cvrkali radosti do kalhot. Dneska generativni AI na novem projektu pomalu juniora nahradi a na maintanance velkeho projektu by ses jako junior nechytal.

4. Jeden kurz ani omylem. Spis rok, dva, abys aspon neco umel....

5. Jako kazda profese to chce trochu talent (nestat se obeti "americkeho snu").

Ale abych jen nekritizoval, tak zde aspon odkaz na roadmapu https://roadmap.sh/

xyz

• 281
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 22. 05. 2025, 00:01:17 »
Ahoj, dobrý den,

Potřeboval bych pomoct s výběrem kurz. Pracuji jako skladník a celou dobu mě to táhne dělat it. Konečně jsem si uvědomil, že stávající práce mě nikam neposune a rád bych dělal něco co mě baví. Měl jsem vybrány kurt na  itetwork kde je garance zaměstnání ale četl jsem tu špatně zkušenosti. Nevíte na jaký kurz se podívat? Dekuji
Ps láká mě kurz zaměřeny na Java

Asi bych se na to vykaslal.

1. Garance prace je jen marketingovy trik, aby sis ten kurz koupil. Nic takoveho neexistuje. Muzes se jich zeptat, kolik jejich absolventu ziskalo praci. Pokud je to placene UP,  tak proc toho nevyuzit, ale stejne garance je nesmysl.

2. Java je pomerne tezka. Ne snad samotny jazyk, ale miliony frameworku a technologii okolo, neustaly vyvoj..

3. Jako junior java vyvojare te dneska nikdo nezamestna, to bylo tak pred 10 lety, kdy brali lidi, co umeli for cyklus a HR si cvrkali radosti do kalhot. Dneska generativni AI na novem projektu pomalu juniora nahradi a na maintanance velkeho projektu by ses jako junior nechytal.

4. Jeden kurz ani omylem. Spis alespon rok, dva, abys aspon neco umel.... (Rim taky nepostavili pres noc.)

5. Jako kazda profese to chce trochu talent (nestat se obeti "americkeho snu").

Ale abych jen nekritizoval, tak zde aspon odkaz na roadmapu https://roadmap.sh/