Tož učinil jsem nějaký výzkum, s výsledkem - že nevím.
Ferdium je evidentně multikomunikátor, v dobrém i zlém. Kdybych potřeboval používat více služeb, bylo by to přesně ono. Kromě komunikačních aplikací umí i sociálně-síťové. (Žel, nejsem sociálně aktivní - takže nic pro introverta mého ražení.)
+ umí číhat na liště na interakce,
- je to "takové webové", prostě jako bych ty aplikace měl v záložkách prohlížeče,
- na desktopu se to neustále snažilo kolem okna dělat nějaký efekt, ale výsledkem bylo jen nepříjemné duplikování okraje okna nebo něčeho, co původně bylo vespod.
Teams for Linux vypadají na první pohled velmi použitelně. Žel, jen na ten první pohled. Opět jde asi jen o přenesenou webovku. Nepodařilo se mi uskutečnit spojení s jiným existujícím uživatelem Teamsů - a ani se to nezmínilo, proč. Na vyvolání hovoru s někým, kdo není v kontaktech, to je těžkopádné.
+ do Teams spadne drtivá většina uživatelů Skype,
+ umí číhat na liště na zavolání,
- zase je to "takové webové", nechová se to jako aplikace,
- funkčnost je hodně ořezaná oproti Teams, které jsem zvyklý používat, a dokonce i vůči Skype.
Discord jsou vvloženě "omalovánky", nejspíš určené ke streamování z her, než k běžné komunikaci mezi lidmi. Má to mnohem blíže k sociální síti, za komunikační program to nepovažuji.
Takže nehodnotím.
Jitsi Meet mi přišlo jako poněkud nedotažené, čekal jsem od toho víc. Ale možná jsem nebyl dostatečně trpělivý - už jen to, že jsem se musel probojovat scriptem generovanou domovskou stránkou aplikace mne dostatečně odradilo. (A neměl jsem při ruce administrátora, aby mi hodil výjimku na nastavení sítě, takže to celé nenaběhlo.)
Nehodnoceno, nepodařilo se vyzkoušet.
Signal uvádím do počtu, protože ten mám vyzkoušený dlouhodobě.
+ funguje prakticky "na všem",
+ evidentně vysoce bezpečná komunikace, dostatečně bezpečná i pro plánování útoku nejmenované mocnosti ;oD,
+ umí číhat na liště na interakci,
+ jednoduché rozhraní "bez opičáren",
+ umí konferenční hovory, přenos obrázků, streaming plochy,
- vazba na Android/iOPS zařízení, které musí být "primární" (a předpokládá se, že to je mobilní telefon - na čistý tablet se špatně instaluje...),
- není tolik rozšířený, obvyklou odpovědí je: "já mám WhatsApp, pořiď si ho taky (a neotravuj)",
- nelze mít aktivní na dvou Android/iOS zařízeních současně,
+ ale na desktopu lze spustit dva různé profily "vedle sebe".