Náhrada Skype pro Linux

Re:Náhrada Skype pro Linux
« Odpověď #15 kdy: 08. 04. 2025, 01:28:29 »
Jo, jo, taky hledám. Hlavně na video hovory.

Unofficial MS Teams je na FlatHubu:
https://flathub.org/apps/com.github.IsmaelMartinez.teams_for_linux
Nainstaloval jsem a běhá bez obtíží, největší problém je se tam přihlásit. Historicky mám několik účtů u MS, včetně zmigrovaného účtu od Skype, a čím víc mám těch účtů, tím těžší je najít nějaký co funguje.

Zatím vede Signal. Taky jsem ho nainstaloval z FlatHubu.
https://flathub.org/apps/org.signal.Signal
Kvalita videokonferencí slušná, ovládání trochu mos spartánské.

U kamarádů a rodiny vede WhatsApp, ale tam nefungují audio ani video hovory na Linuxu přes web a desktopový klient se taky někam vypařil, a ani ten video hovry na Linuxu neumožňoval.

Ferdium je, pokud jsem správně četl, taky jen kecátor, nezvládá video hovory.

Upoutal mě Jitsi Meet. 
https://flathub.org/apps/org.jitsi.jitsi-meet
Vypadá pěkně a video kvalita zatím nejlepší.
Taky to je systém primárně na video hovory. Chat chybí. Kontakty taky. Škoda. Je to takový open source Zoom.
Naplánujete si video meeting, vygenerujete kód meetingu a ten pošlete tomu s kým chcete mluvit.
Fungu je to, ale náhrada Skype to není.   

Zopper

• 878
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 08. 04. 2025, 07:12:14 »
Co Element/Matrix? Už chvíli po něm pokukuji, ale nemám moc možností tam někoho dotlačit a reálně používat, tak je to takové teoretické. Video to umí, ale netuším, jak to prakticky funguje na Linuxu.

« Odpověď #17 kdy: 08. 04. 2025, 08:00:30 »
Já měl naštěstí situaci jednodušší. Diskord jsem prostě vnutil rodině a příbuzným (ta mladší polovina ho stejně měla) a přechod byl plynulý. Výhoda byla
- nesvázáno s telefonním číslem
- možno paralelně provozovat online na více zařízeních
- stejné možnosti jako Skype (skupiny nebo multichat, (video)call, sharing screen)
- registrace není podmíněna cloud účtem (stačí email a heslo)
- multiplatforma (ios, android, windows, debian)

Akorát je nutné skousnout fakt, že je to pro mladší generaci, takže omalovánky a občas se mi snaží něco prodat :-)

« Odpověď #18 kdy: 08. 04. 2025, 12:09:17 »
a) Skype nuti pouzivat teams. Teams zase oznamuji ze Classic nebudou od 1.7.2025 podporovat a ze mam pouzivat "Teams na webu". Dekuji nechci.

b) Skype ma skoncit ale co jsem si vsimnul tak posledny 2 mesice chodi neustale update. Vydavaji dalsi a dalsi verzi. To je divne. Kdybych ja chtel koncit tak rozhodne uz do vyvoje neinvestuji.

c) Vzhledem na bod b) si myslim ze skype neskonci. Je mozne ze korporat zatlaci na MS a ze rozhodnuti odlozi.

d) Diky za to jami, zkusim.

ja.

• 365
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 08. 04. 2025, 15:28:05 »
Upoutal mě Jitsi Meet. 
https://flathub.org/apps/org.jitsi.jitsi-meet
Vypadá pěkně a video kvalita zatím nejlepší.
Taky to je systém primárně na video hovory. Chat chybí. Kontakty taky. Škoda. Je to takový open source Zoom.
Naplánujete si video meeting, vygenerujete kód meetingu a ten pošlete tomu s kým chcete mluvit.
Fungu je to, ale náhrada Skype to není.

Vo firme mame rozchodny self-hosted jitsi meet spolu so zulipom. Jitsi je na video/audio, zulip na chat (taky open source Slack). V zulipe sa da jednym klikom v chate vygenerovat linka na adhoc meeting v jitsi a prijemcovia si na nu len kliknu. Obe su za SSO, takze neotravuje s dalsim loginom (ale desktopovy jitsi meet ma problem, nevie spravne handlovat jwt tokeny od OIDC SSO. Desktopovy klient na linuxe dlhu dobu bezal na historickom electrone, takze dlho nevedel hidp a aj zdielanie obrazovky pod waylandom je novinka v 2025.2. Browserovi a mobilni klienti su ok).

Minusom je rozchodit to, nie je to uplne jednoduche a treba sa o to starat. Je jednoduchsie zaplatit za teams.

Pre normalnych domacich userov s linuxom sa mi najviac pozdava telegram. Je to nativna aplikacia v qt, ziadny pochybny home-made electron wrapper ako teams-for-linux, oficialne podporovana a so 100% funkcnostou na linuxe (na rozdiel od whatsapp), nikto s tym nemal problem, ze by nieco nefungovalo. Jedina vytka bola, ze nema normalne skupinove hovory, ktore by ostatnym ucastnikom zvonili, ale v skupine musi vlastnik skupiny vytvorit hovor a ostatni sa musia pripojit (v podstate ako teams).

Karmelos

• 1 163
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 08. 04. 2025, 15:49:16 »
c) Vzhledem na bod b) si myslim ze skype neskonci. Je mozne ze korporat zatlaci na MS a ze rozhodnuti odlozi.

Podle mě korporáty jedou Teams only. Už několik let. Takže se jich zaříznutí Skype netýká. A tedy nikdo tlačit nebude.

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #21 kdy: 08. 04. 2025, 15:57:05 »
Podle mě korporáty jedou Teams only. Už několik let. Takže se jich zaříznutí Skype netýká. A tedy nikdo tlačit nebude.
Přesně tak - v korporátech ten přechod ze Skype (for Business) na Teams probíhal tak zhruba přede dvěma lety.
(A musím říct, že zatímco Skype vcelku fungoval, Teams mají více funkcí, ale taky je to s nimi neutuchající boj: nezobrazují se nabídky, odpojují se, nesynchronisují se s kalendářem... I to je jeden z důvodů, proč se mi na ně nechce přecházet.)

k3dAR

• 3 156
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 08. 04. 2025, 17:56:58 »
[...]
b) Skype ma skoncit ale co jsem si vsimnul tak posledny 2 mesice chodi neustale update. Vydavaji dalsi a dalsi verzi. To je divne. Kdybych ja chtel koncit tak rozhodne uz do vyvoje neinvestuji.
[...]
Nezkoumal sem, ale spis si dokazu predstavit, ze zmeny budou kvuli migraci uctu/kontaktu/chatu/historie na Teams ;-)

« Odpověď #23 kdy: 08. 04. 2025, 22:05:40 »
Tož učinil jsem nějaký výzkum, s výsledkem - že nevím.

Ferdium je evidentně multikomunikátor, v dobrém i zlém. Kdybych potřeboval používat více služeb, bylo by to přesně ono. Kromě komunikačních aplikací umí i sociálně-síťové. (Žel, nejsem sociálně aktivní - takže nic pro introverta mého ražení.)
+ umí číhat na liště na interakce,
- je to "takové webové", prostě jako bych ty aplikace měl v záložkách prohlížeče,
- na desktopu se to neustále snažilo kolem okna dělat nějaký efekt, ale výsledkem bylo jen nepříjemné duplikování okraje okna nebo něčeho, co původně bylo vespod.

Teams for Linux vypadají na první pohled velmi použitelně. Žel, jen na ten první pohled. Opět jde asi jen o přenesenou webovku. Nepodařilo se mi uskutečnit spojení s jiným existujícím uživatelem Teamsů - a ani se to nezmínilo, proč. Na vyvolání hovoru s někým, kdo není v kontaktech, to je těžkopádné.
+ do Teams spadne drtivá většina uživatelů Skype,
+ umí číhat na liště na zavolání,
- zase je to "takové webové", nechová se to jako aplikace,
- funkčnost je hodně ořezaná oproti Teams, které jsem zvyklý používat, a dokonce i vůči Skype.

Discord jsou vvloženě "omalovánky", nejspíš určené ke streamování z her, než k běžné komunikaci mezi lidmi. Má to mnohem blíže k sociální síti, za komunikační program to nepovažuji.
Takže nehodnotím.

Jitsi Meet mi přišlo jako poněkud nedotažené, čekal jsem od toho víc. Ale možná jsem nebyl dostatečně trpělivý - už jen to, že jsem se musel probojovat scriptem generovanou domovskou stránkou aplikace mne dostatečně odradilo. (A neměl jsem při ruce administrátora, aby mi hodil výjimku na nastavení sítě, takže to celé nenaběhlo.)
Nehodnoceno, nepodařilo se vyzkoušet.

Signal uvádím do počtu, protože ten mám vyzkoušený dlouhodobě.
+ funguje prakticky "na všem",
+ evidentně vysoce bezpečná komunikace, dostatečně bezpečná i pro plánování útoku nejmenované mocnosti ;oD,
+ umí číhat na liště na interakci,
+ jednoduché rozhraní "bez opičáren",
+ umí konferenční hovory, přenos obrázků, streaming plochy,
- vazba na Android/iOPS zařízení, které musí být "primární" (a předpokládá se, že to je mobilní telefon - na čistý tablet se špatně instaluje...),
- není tolik rozšířený, obvyklou odpovědí je: "já mám WhatsApp, pořiď si ho taky (a neotravuj)",
- nelze mít aktivní na dvou Android/iOS zařízeních současně,
+ ale na desktopu lze spustit dva různé profily "vedle sebe".

« Odpověď #24 kdy: 08. 04. 2025, 22:11:43 »
a) Skype nuti pouzivat teams. Teams zase oznamuji ze Classic nebudou od 1.7.2025 podporovat a ze mam pouzivat "Teams na webu". Dekuji nechci.
Pokud to takhle skončí, tak je to opravdu hloupá náhrada za Skype.
On i ten alternativní klient Skype for Linux je evidentně jen "zaplikačtělé" webové rozhraní, takže mi to přijde poněkud obtížně použitelné.

Ty updaty spočívají zřejmě především v přidáváním čím dál otravnějších informací o konci aplkace a převodu na MS Teams.

Korporáty těžko - Skype for Business je už pěkných pár desítek měsíců mrtvý - takže už přešly na Teams (Bussiness verse).