4.4 BSD kernel v distribucích

Martin

Re: 4.4 BSD kernel v distribucích
« Odpověď #15 kdy: 19. 09. 2011, 07:03:06 »
je to vubec mozne, ze se nekdo pta na takovou banalni otazku, co je bsd a jaky je rozdil mezi freebsd a openbsd? to ten clovek je tak linej nebo si mysli, ze je stredem vesmiru a ostatni mu to musi za jeho pasivity vysvetlit? aby pak nevznikla komunita jako je ta linuxova, kde budou ti "shopnejsi" psat pro line blbecky chaoticka howto :)

dobre napisane, ja prispievam do diskusii malo, aj ked musim uznat, ze moje vedomosti nie su bohvieake a vela krat len povrchne. odpisovat na banality unavuje. na vela veci staci blby dotaz do googlu a minimalna snaha nieco najst. osobne by mi ani nenapadlo zakladat na fore nejaku temu ked mam po ruke google. staci obcas trochu viac snahy smerom od seba a usetrim kopec casu ludom okolo mna. ludia su a budu cim dalej tym viac pohodlnejsi. to je proste fakt ...
...kde se uz mozna lenoch na podobne ptal
,ne ze by hnup cetl knihovnu

x

« Odpověď #16 kdy: 19. 09. 2011, 08:12:34 »
Dnesni jaderne noviny na abclinuxu specialne komentar Matthew Garetta a cast o multiplatformnich ovladacich je velmi dobrym popisem nekterych z mnoha problemu se kteryma se Linux potyka. A uz jen to, ze vyrobcum jako Broadcom tohle dovoluji je silenost.

A abych tady nejmenoval konkurenci, tak na root vysel clanek o dalsich problemech, ktere ma http://www.root.cz/clanky/vyrobci-nechteji-sazet-jen-na-android-jsou-nervozni-z-patentu/ . Pres 70% vyvoje delaji firmy jako IBM, Oracle, RedHat a dalsi. Komunita uz ma delsi dobu pramaly vliv na to co se bude dit.

fantasy

« Odpověď #17 kdy: 19. 09. 2011, 16:39:52 »
je to vubec mozne, ze se nekdo pta na takovou banalni otazku, co je bsd a jaky je rozdil mezi freebsd a openbsd? to ten clovek je tak linej nebo si mysli, ze je stredem vesmiru a ostatni mu to musi za jeho pasivity vysvetlit? aby pak nevznikla komunita jako je ta linuxova, kde budou ti "shopnejsi" psat pro line blbecky chaoticka howto :)
dobre napisane, ja prispievam do diskusii malo, aj ked musim uznat, ze moje vedomosti nie su bohvieake a vela krat len povrchne. odpisovat na banality unavuje. na vela veci staci blby dotaz do googlu a minimalna snaha nieco najst. osobne by mi ani nenapadlo zakladat na fore nejaku temu ked mam po ruke google. staci obcas trochu viac snahy smerom od seba a usetrim kopec casu ludom okolo mna. ludia su a budu cim dalej tym viac pohodlnejsi. to je proste fakt ...
Jestli vám laskavě vadí můj dotaz, tak mi na něj nemusíte odpovídat (google použít umím, ale nemusím, je lepší, když mi to řekne nějaký zdejší guru jako je x)... tímto příspěvkem bych chtěl poděkovat panu "x" za jeho čas, díky!

x

« Odpověď #18 kdy: 19. 09. 2011, 17:03:01 »
Sam za sebe rikam, ze jsem radeji, kdyz se neco takoveho objevi tady nez kdyby clovek pouzil Google nebo jiny vyhledavac a dostal se k tem prapodivnym a dostupnym davno zastaralym navodum nebo stahoval BSD z distrowatch a podobne hruzy :-)

Martin

« Odpověď #19 kdy: 19. 09. 2011, 18:36:26 »
Jestli vám laskavě vadí můj dotaz, tak mi na něj nemusíte odpovídat (google použít umím, ale nemusím, je lepší, když mi to řekne nějaký zdejší guru jako je x)... tímto příspěvkem bych chtěl poděkovat panu "x" za jeho čas, díky!
Nie odomna to bola ironia na text pred (v citacii). Ak by kazdy mal mlcat a cakat na to co si precita (prechadzal kniznicu za kniznicou a mal to konfrontovat pokus omyl) potom by tieto fora bali asi prabytocne. Ak by som sa mal spolahnut na to co mi vypluje "priatel" google tak tak sa dodnes nanaucim ani chodit (neuveritelne ale museli mi v tom ako dietatu pomahat, nezvladol som to sam (doslova vodili ma za rucicky) ,dokonca ani citat som nevedel tiez mi tam kto to pomahal....teda o chodeni by som si fakt nic nevedel precitat uz len z toho dovodu ze v tom case som bol negramotne .... ).
Ak by som googlil a kazdy by sa iba spolahol na vysledok asi by tam ani nic nebolo (co by mohlo navadzat ze vsetko je OK iba u mna je to na π-ču). Ale o tomto asi ta debata nemala byt...
Proste niekto ma obsesivnu nieco citat a ked sa mu nedostane pod nos to co cakal reaguje povedzme divne ,miesto toho aby to presiel a nechal tak (co uz kazdy si to svoje dokazuje inak... )

x

« Odpověď #20 kdy: 26. 09. 2011, 21:31:34 »
Naopak, knizky a man stranky daji cloveku nejvice. Clanecky ala ovladaci prvky oken posunuty do leva a jine novinky nebo zastarale blogy s Linuxovou "napovedou" a dalsi jsou jen naprosta a totalni ztrata casu. A jejich autori kdyby radeji mlceli nez chrlili sva moudra na Internet, tak komunite a uzivatelum take pomuzou o mnoho vice.

Pokud se clovek chce naucit Unix, tak k tomu potrebuje system, knihu a man. Zamerne nerikam ktery system, protoze to muze byt jakykoliv Unix nebo Unix-like. Vrele mohu doporucit tuto knihu http://www.amazon.com/Unix-Programming-Environment-Prentice-Hall-Software/dp/013937681X  , je sice z roku 1984, ale porad platna a clovek se v ni lidsky pristupne podobe dozvi jak Unix funguje jednoduchym postupem od lehkeho az po tezke. Jakykoliv blog, wiki, clanecek v magazinu nebo kurz tomu nesaha ani po kotniky.

Je to z dob kdy lide systemu rozumeli a i se o to snazili, diky tomu je pak jedno k jakemu systemu clovek sedne, protoze je schopny za pomoci veci dostupnych mu hned k ruce (at jiz z hlavy nebo man) bez nutnosti pripojeni na Internet veci resit a pouzivat a navic mnohem efektivneji nez jak je dnes modou menit distra jako ponozky, problemy resit dotazem do Google a podobne.

Pindal

« Odpověď #21 kdy: 27. 09. 2011, 07:47:55 »
x: Je k zamyšlení, proč BSD systémy přes své stáří a nepochybnou technickou briliantnost nejsou tak rozšířené jako Linuxové systémy. A ne, není to jako bitva VHS vs Betacam a podobné, kde šlo o boj o/za peníze korporací. V případě software zadarmo to jsou sami uživatelé kdo rozhodují. Není to právě tou licencí? Kdy BSD je méně restriktivní a tím brání šíření?

A jen dovětek k tvému povzdechu. Byly doby kdy každý řidič rozuměl svému koni. Což se o řidičích moderních aut říct nedá. Aneb každý prostředek je dobrý sluha, ale zlý pán a záleží jen na každém člověku jak se k tomu postaví. Taktéž odmítání pomoci není projevem moudrosti nýbrž pýchy.

x

« Odpověď #22 kdy: 27. 09. 2011, 08:28:12 »
Pindal: Protoze BSD bylo vzdy o technickych resenich, ktera se diky licenci dostanou i do jinych systemu nez o rozsirenosti. Uzivatele pokud rozhoduji, tak to miva casto nebezpecne nasledky. Kdyby se melo dat pokazde jen na uzivatele, tak na stancich neni nic nez Blesk, Zeme je doted placata atp. ;-)

Myslenkovy veletoc o mene restriktivni licenci, ktera brani rozsireni bych prosil vysvelit.

Nemichat hrusky s jablkama. Spousta ridicu modernich aut vi jak auta funguji a jak co spravovat, problem je, ze auta jim to neumoznuji nebo za ceny, kdy se jim nevyplati (jako dejme tomu u nekterych modelu Opel kdy naradi na vymenu svicek stoji nekolik tisic, kolik stoji svicka je asi obecne znamo). A nema to nic s uzivatelskym komfortem, moderni auto by clovek rad pouzival dele, ale je staveno a pocitano s nim tak, ze si clovek za 3 roky koupi, ted je jina otazka kdo na to ma, ze? A problem s tema modernima autama maji i mechanici, staci se jich poptat tech co se neboji mluvit o tom jak to funguje s dily, opravama a dalsima vecma od vyrobcu. A ne, cvicena opice co vymeni krabicku za krabicku aniz vi co je v krabicce blbe a ze oprava muze byt treba za 1/10 ceny opravdu neni mozno nazyvat opravarem, udrzbarem -> adminem atd.

pekne napsano je to i tady http://www.bunniestudios.com/blog/?p=1863 . Taky doporucuji tuto diskuze, ze i nekteri profesionalove na Windows tento obecny trend nevitaji s nadsenim http://www.zive.cz/clanky/windows-8-nadobro-znici-textovy-rezim-a-bios/sc-3-a-158867/default.aspx?artcomments=1 ( a ano, i na Windows je spousta profesionalu )

Odmitani pomoci neni projevem moudrosti, ale pychy. To souhlasim. Odmitani pouzivani mozku, premysleni a pouziti dostupnych zdroju po ruce misto dotazu kdekoliv, obzvlaste, kdyz to je jiz leta vyreseno je projevem minimalne lidske hlouposti.

Pindal

« Odpověď #23 kdy: 27. 09. 2011, 09:22:28 »
Nemám náladu pouštět se do obsáhlého filozofování. Technokracii bych určitě dal šanci, ale s lidskou hloupostí je třeba počítat. Nezmizí. Všichni si stěžují (viz i tvůj příklad s auty a náhradními díly) a hledají proč, místo jak.

S tou BSD licencí jsem to myslel tak, že kdekdo ten kód použije, vylepší a nevrátí zpět. Takže kdoví kolikrát se znovu a znovu vymýšlí kolo. Ne že by to bylo třeba s GPL lepší, ale zde znovunapsání vychází z volby ne z nutnosti.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 27. 09. 2011, 11:04:16 »
Neprestava mne udivovat, jak nektere jedince obtezuji trivialni dotazy nekterych zadatelu na ktere ani osobne neodpovi, ale vubec jim nevadi ztracet drahoceny cas ziskany neodpovezenim na tazatelovu otazku bezduchym stezovanim si na hloupost dotazu a lenost tazatele. Jste opravdu smutne existence.

x

« Odpověď #25 kdy: 27. 09. 2011, 13:20:18 »
Neprestava mne udivovat, jak nektere jedince obtezuji trivialni dotazy nekterych zadatelu na ktere ani osobne neodpovi, ale vubec jim nevadi ztracet drahoceny cas ziskany neodpovezenim na tazatelovu otazku bezduchym stezovanim si na hloupost dotazu a lenost tazatele. Jste opravdu smutne existence.

nerekl bych, ze bsd je v tomto nejak specificke viz. forum.ubuntu.cz/index.php/topic,5279.0.html . Pravidlo je ve skutecnosti velmi jednoduche, pri spravnem dotazu odpoved, pri spatnem sprcha. Pak se mohou stat jen dve veci, bud se dotacny urazi a nebo se nad sebou zamysli a pro priste to uz zlepsi. Coz vede jednak k tomu, ze tazatel sam na sobe pracuje a zlepsuje se mu treba i sance na karieru lepsi a take to filtruje uzivatele pro ktere je i uplne automaticky gui system az prilis. Hledat v tom neco osobniho je zasadni chyba.

x

« Odpověď #26 kdy: 27. 09. 2011, 13:26:07 »
Nemám náladu pouštět se do obsáhlého filozofování. Technokracii bych určitě dal šanci, ale s lidskou hloupostí je třeba počítat. Nezmizí. Všichni si stěžují (viz i tvůj příklad s auty a náhradními díly) a hledají proč, místo jak.

S tou BSD licencí jsem to myslel tak, že kdekdo ten kód použije, vylepší a nevrátí zpět. Takže kdoví kolikrát se znovu a znovu vymýšlí kolo. Ne že by to bylo třeba s GPL lepší, ale zde znovunapsání vychází z volby ne z nutnosti.

ano, lide jsou lide a prave proto je nutne se nekdy neprizpusobovat vetsine, protoze to automaticky neznamena neco dobreho. Jiste neni to ta snadna cesta a pro kazdeho, ale o to jde.

BSD kod je v podstate vsude a ani Internet by bez nej nebyl a spousta nejvetsich firem sveta taky ne, ale o to nejde. Copyright je porad autora a zminka o nem v kodech je taky. Ve znovuobjevovani kola je prebornikem uplne jiny zastupce a BSD to urcite neni.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 27. 09. 2011, 13:29:09 »
to x:
Ta tva teorie ma ovsem rozsahle trhliny. Od tebe a mozna par dalsich dostal tazatel odpoved a od pepazdepa apod. sprchu. Kam tedy spada jeho dotaz? Do ktere kategorie kdyz je to teda tak jednoduche jak pravis? :)