Jak nastavit priority DSCP u switche MikroTik

Jak nastavit priority DSCP u switche MikroTik
« kdy: 13. 01. 2024, 15:08:07 »
  Dobrý den,
  u switche, kterým protéká audio protokolem Dante, potřebuji nastavit QoS - DSCP parametry. Podle Dante jsou priority čtyři:

CS7: High = Time critical PTP events
EF:  Medium = Audio, PTP
CS1: Low = (reserved)
Best Effort = None = vše ostatní (běžný provoz)

https://www.audinate.com/learning/faqs/how-does-dante-use-dscp-diffserv-priority-values-when-configuring-qos

tak to i znám když pracuji s Cisco switchi. Nicméně Mikrotik má podle dokumentace úrovní osm. Jak si, prosím, odpovídají ty zmíněné parametry?
  Jde o to, aby časování audia (PTP) i samotné audio mělo přednost, protože jinak bude prskat. Priority  1 až 4 se mi jeví jako logické řešení, ale rád si nechám poradit, aby to fungovalo dlouhodobě = i při zátěži běžným provozem a zároveň jsem něco nezchromil.

Děkuji.
« Poslední změna: 13. 01. 2024, 15:12:16 od Petr Krčmář »

Re:Jak nastavit priority DSCP u switche MikroTik
« Odpověď #1 kdy: 13. 01. 2024, 17:20:28 »
doporucil bych ti si spis zarezervovat pasmo. z moji zkusenosti kdyz mas saturovano tak ti to stejne bude hrat blbe. a dante si nedas tam kde na tom nezalezi.
resp je docela snadny tohle vyzkouset a uvidis sam.

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 13. 01. 2024, 17:53:30 »
A jaký switch máš? Ono to tvrdě záleží od typu switch chipu, aby uměl prioritizaci provozu v HW. Jinak DSCP priorit je hromada, v tvé aplikci se používaj jen 4. Switche, co to umí, tak mají 8 výstupních front, dle DSCP se nastaví 802.1p priorita, dle té PCP priority se paket strčí do zvolené výstupní fronty a je nastaveno tvrdé pořadí odbavování dat z jednotlivých fron ven.
Já mám třeba switche řady CRS3xx, ty to neumí.
Viz: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/QoS+with+Switch+Chip

« Odpověď #3 kdy: 15. 01. 2024, 08:52:26 »
  Dobrý den,

děkuji za odpověď. JE tam CRS3x, ale podle tohoto manuálu by to jít mělo.

https://help.mikrotik.com/docs/pages/viewpage.action?pageId=189497483

Nejsem ajťák, ale akustik, takže se omlouvám za chyby v terminologii. Prostě nevím, jak naroubovat ty čtyři úrovně priorit, které Dante protokol (nebo i AES67) užívá (a Cisco podporuje) na možnosti Mikrotiku (ale i též NetGearu jak jsem někde našel), které mají osm úrovní DSCP front. Přijde mi, že by to třeba mohlo být takto:

traffic class 7: PTP (high)
traffic class 6: Audio, PTP (medium)
traffic class 4 nebo 5: low
traffic class 0 až 2: Best Effort

Ale nevím, jestli tím něco nemoho zbořit ...? V té síti jinak létá běžný provoz - SMTP a webUI zesilovačů, mixpulty a DAW pracovní stanice, atd.

Děkuji.

« Odpověď #4 kdy: 15. 01. 2024, 14:07:49 »
Důležitý technický detail: klasické Dante používá starší standard PTP, ale AES67 a cokoliv se suity SMPTE2110 potřebuje PTPv2 (IEEE1588-2008). PTPv2 má předepsanou hierarchii, kde vystupují grandmasteři, transparent clock, boundary clock a ordinary clock, a dále bývá dle konkrétních požadavků aplikace vyhrazen specifický profil a případně doména, volba unicast/multicast... Tak je tomu i v případě AES67. Pokud by navíc byl požadavek udržovat přesnou synchronizaci s okolními technologiemi (například pro AV aplikace dle SMPTE2059), záleží na výběru sdíleného časového údaje (například TAI vs UTC). Pro korektní funkci PTPv2 je potřeba opora v hardware a celá hierarchie je navržena pro velkoformátové škálování realtime (distribuovaných) systémů a aplikací. Mikrotik má jen několik vybraných prvků, kde je implementována podpora PTPv2, Cisco podporuje PTPv2 v ve vyšších řadách Catalyst (konkrétně 9300 a vyšší), v novějších Nexusech a v několika industry řadách. Podporu PTP mají také switche Juniper, Arista nebo z levnějších Huawei (tuším, že se jedná o řady S*800).

Naproti tomu časování dante má větší laxitu a vystačí si s komoditnějšími prvky. Proto se relativně snadno implementuje na levnějších síťových prvcích. I zde je ale potřeba vybrat zdroj hodin a spotřebitele časového údaje pro synchronizaci.

Obecně platí, že kriticky časované aplikace by měly být korektně segmentovány od nekritických. Pokud se Vám podaří rozběhnout mezi prvky audiosítě správné časování, můžete se zamyslet, zda je potřeba navrhnout dante síť v tomtéž segmentu jako síť pro odesílání mailů a internet. Fronty a DSCP lze pak nastavit podle možností switchů a provozu. Zjednodušeně jde o nástroj, jak pomoci síťovým prvkům rozhodnout, která data mají přednost (potenciálně na úkor jiných). Můžete volit DSCP dle doporučení (například https://en.wikipedia.org/wiki/Differentiated_services nebo dle doporučení pro Dante), ale precizní třídění provozu dle priorit stejně přijde na řadu až ve chvíli, kdy další priority nastavíte a přes prvky v síti začne takto rozmanitý provoz proudit.

« Odpověď #5 kdy: 17. 01. 2024, 16:19:17 »
  Dobrý den,

děkuji mnohokrát za odpověď.

DAnte stále převládá u audio aplikací, i když Audinate nyní umí i AES67 zabalené do Dante streamu, jak to používá třeba Harman. Naštěstí nemusím řešit Boundary Clock, to je spíše pro broadcast, ale i tak se čistá implementace AES67 začíná objevovat, třeba u Powersoftu.

AES67 bohužel trpí tím, že si mnoho výrobců vezme ze standardu jen co se jim hodí, takže v porovnání s Dante je práce s AES67 náročnější. Chybějící SAP, nebo alespoň parametry pro SDP jsou bohužel běžné. Stejně jako práce s GM clock.

Jak byste, prosím, například hledal které zařízení v síti je vlastně GM, když to připojená zařízení neindikují? Zkoušel jsem PTP TrackHound, ale ten občas nenašel zařízení, které bylo prokazatelně zapojené do stejného switche jako laptop a odpovídalo na ping. Aneman od Merging je také dost omezený. A Wireshark je pro mne už raketová technika ...

Stejně tak SDP - existuje způsob, jak zjistit v jakém formátu je multicast vysílaný do sítě, prosím? Speciálně mne zajímá číslo domény, kde u dynamické záleží na libovůli autora, počet kanálů, multicast IP a RTP destination port ..

Děkuji.

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 01. 2024, 17:49:00 »
Hele, Mikrotik dobastlit to HW QoS i pro řadu 3xx. Hm, ale chce to hodně aktuální ROS. To zatím pokoušet nebudu.
K tomu AES67, dle DOC má řada CRS3xx switchů podporu pro PTPv2?
Takže pokud to Dante používáš s PTPv2/AES67 a ne se starším PTPv1, tak možná switch by mohl GM poznat a reportovat ho. Zkusil bych na switchi zapout profil 802.1AE  a uvidíš, zda něco najde: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Precision+Time+Protocol