Nastavení modemu Archer VR2100 pro T-Mobile

Nastavení modemu Archer VR2100 pro T-Mobile
« kdy: 01. 12. 2023, 17:01:40 »
Ahoj. Mam problem s nastavenim modemu archer VR 2100 pro tmobile vdsl internet. Presel jsem od Vodafonu, kde jsem to nastavil manualne a slo to.

At uz zkusim jit pres prednatsavane udaje na modemu nebo je zadam manualne do modemu podle t mobilu. Internet jede ale je nestabilni kolisa rychlost a to rapidne rozmezi 20-150, nekdy se mi zda ze nejede vypina uplne.

Pujcil jsem si na prodejne jejich zyxel a net jede stabilne, akorat jen 90 (platim si 250, ale kvuli lokaci mam dostupnou max 150. byl tu i technik z cetinu ktery to tu nameril). Kde muze byt problem? Nastaveni nebo nekompatibilni modem s jejich siti nebo neco jineho?
« Poslední změna: 01. 12. 2023, 17:36:05 od Petr Krčmář »

modnar

Re:Nastavení modemu Archer VR2100 pro T-Mobile
« Odpověď #1 kdy: 02. 12. 2023, 01:15:40 »
Trochu nechapu. Platis za 250, ale v lokaci je max 150, ovsem sam mas jen 90 a jeste na zapujcenem modemu, protoze na tom svem das jen 20-150 pouze podle nalady. WTF?

« Odpověď #2 kdy: 02. 12. 2023, 09:40:28 »
Trochu nechapu. Platis za 250, ale v lokaci je max 150, ovsem sam mas jen 90 a jeste na zapujcenem modemu, protoze na tom svem das jen 20-150 pouze podle nalady. WTF?

Mozna jsem to popsal moc slozite.. :)

Modem od T-mobilu jsem si pujcil na 2 dny. jen na zjisteni, kde je problem. Signal je staly. Ale maximalni dosazitelnou rychlost by mel zvladat, ale jede jen 90. Mozna je to starim modemu, pry to tak byva ze uz neni schopny jet na max, obzvlaste ty co pujcujou ( to jsem jen slysel, nejsem odbornik.. )

Na mem modemu Archer mi to u Vodafonu jelo na maximalni dosazitelnou rychlost zde to je 150 ( ano platim si 250, i kdyz vim ze mi to pojede max 150. 100kc navic neresim.. )

Po prechodu k T-mobilu nejsem schopny nastavit svuj modem aby jel stabilne. Predpokladam ze problem bude tam..zkousel jsem to i na novem notasu a vysledek je stejny. ( mam starsi PC )

Takze bud je chyba nekde v mem nastaveni modemu. Nejsem uplny pocitacovy analfabet, ale v pokrocilem nastaveni se nevyznam. ( mam vse nastavene podle te jejich tabulky ). Nebo je problem v mem modemu Archer, ze neni nejak kompatibilni s jejich siti ( nevim jestli je to vubec mozne, znovu nejsem odbornik )

Takze verim ze se zde najde nekdo kdo se vyzna :) ?

Ps. Pokud bydli nekdo ochotny a schopny v okoli Ostravy nebo Ostrave budu rad za moznou osobni pomoc. Samozrejme vse hrazeno..

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 12. 2023, 10:01:00 »
Max. rychlost u Vodafone nemusí být totožná s max. rychlostí u T-Mobile, jsou dva různí operátoři. V každém případě nechápu ten odchod od Vodafone, když bylo připojení použitelné...
« Poslední změna: 02. 12. 2023, 10:03:08 od . »

« Odpověď #4 kdy: 02. 12. 2023, 10:43:02 »
Max. rychlost u Vodafone nemusí být totožná s max. rychlostí u T-Mobile, jsou dva různí operátoři. V každém případě nechápu ten odchod od Vodafone, když bylo připojení použitelné...

chapu, dival jsem se a prumerna deklarovana rychlost je 175, minimalni 75. Ale nemyslim si ze by tu mela byt minimalmi, nebydlim nekde u lesa ( chapano nekde mimo civilizaci ). navic mam ustrednu od Cetinu asi 150m od domu.

jediny nejvetsi duvod byl ten, ze mam doma 3TV a vsechny jedou na TV aplikaci. ( nechci platit za pronajem set top boxu ). bohuzel u Vodafonu muzou jet jen 2 Tv aplikace najednou ( tudiz kdyz jsem zapl vsechny 3 TV najednou, jedna nejela )

plus ma T-mobile TV kanal CANAL+, to taky pridalo na touze prejit :)

Don.J

« Odpověď #5 kdy: 02. 12. 2023, 11:10:51 »
1) S nastavením modemové části toho Archeru nebylo vůbec potřeba hýbat, VDSL je síť CETINu (dceřiná spol. O2).
2) Všechny routery (tedy i routerová část modemu) na DSL vytáčí PPPoE spojení na VLAN 848 (pro internet), pro O2 TV to je jiná VLAN.
3) Přestaň vymýšlet rovnák na vohejbák, nech si dát CETINní Terminátor (Zyxel cosi s firmware CETINu) a nech si ho přepnout do Bridge režimu. V tu chvíli tě DSL část vůbec zajímat nebude protože pro tebe bude přípojné rozhraní Ethernet s 1000TBase a RJ-45 a tam si napoj ten svůj TP-Link.

Mimochodem, na té lince máš bonding nebo ne? ... pokud ne a vedou k tobě 2 "zdravé" páry v telefonním kabelu, tak těch 250MB/s můžeš mít přes bonding právě na tom Terminátoru od CETINu.

Já takhle naprosto bez problémů funguju DSL->Terminátor->Mikrotik AX3, funguje bez problémů IPv4 i IPv6, můžu si sám otvírat a zavírat porty z venku a nemám žádný problém se stabilitou spojení ani rychlostí. Ping na 1.1.1.1/8.8.8.8 mi lítá okolo 12-16ms, rychlost jede stabilně na max. DSL linky.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 12. 2023, 11:16:40 »
Asi bych u T-Mobile oficiálně reklamoval službu. Nějaké vyjádření k tomu dát musí. Je také možné, že má T-Mobile v podmínkách uvedeny kompatibilní modemy, na kterých parametry služby garantuje.

« Odpověď #7 kdy: 02. 12. 2023, 11:43:24 »
Tak ono stačí že t-mobile má veřejnou IPv4 zdarma (dynamickou) a IPv6 /56 (aspoň bývalo). Také sloučení služeb s tarifem a sražení ceny je relevantní volba proč přejít. Ale zpět k věci.

Podle toho co jsem dohledal tak ten Tp-link co vlastníte umí bonding a vectoring (sloučení vdsl linek a korekce přeslechů) tím se dá vysvětlit proč ten váš půjčený zyxel jede pouze 90Mbit (buď maximum jedné linky nebo chybějící vectoring není schopen zvládnou větší rychlost). Problém může být i špatně nastavená IPv6 kterou bych dočasně vypnul.

Návrhy řešení vašeho problému:
1) Chyba nastavení - Nejčastější problém je že jste něco přehlédnul v nastavení DSL
2) Neaktualizovaný Firmware - Nepravděpodobné ale stejně aktualizujte
3) Špatně nastavená karta v DSLAMu poskytovatele - téměř vyloučeno testem jiného zařízení
4) Tp-link nezvládá provoz - Je možné že jste zapnul QoS a jiné další funkce a zařízení již nestíhá provoz - vypněte nepotřebné funkce

Ultimátní řešení - Požádejte T-mobile aby Vám zaslal zařízení terminátor (zyxel krabička nájem cca 20kč ale záleží na operátorovi) která řeší VDSL část a vy si současný TP-link přepnete do režimu router a nastavíte VLAN 848 a zapojíte do terminátoru. Musíte zjistit zda to vaše zařízení umí. Tím vyřešíte to že síť cetinu je zakončena zařízením cetinu a odpadne tak vaše starost s kvalitou linky.

Vycházím jen z předpokladu co jste napsal. Bez podrobností už jen věštecká koule. Přikládám nastavení VDSL ze stránek T-mobile:
Obecné parametry pro VDSL
Parametr   Hodnota
WAN service type   PPPoE
MTU   1492
802.1P Priority   0
802.1Q VLAN ID   848
PPP Username   adsl
PPP Password   adsl
DSL standard   Annex_B

Edit: Don.J už to napsal ale když už to mám tak to stejně odešlu.

« Odpověď #8 kdy: 02. 12. 2023, 12:23:45 »
Asi bych u T-Mobile oficiálně reklamoval službu. Nějaké vyjádření k tomu dát musí. Je také možné, že má T-Mobile v podmínkách uvedeny kompatibilní modemy, na kterých parametry služby garantuje.

cekam na zavolani technika od T-mobilu. nejspise pristi tyden a uvidime

« Odpověď #9 kdy: 02. 12. 2023, 12:33:53 »
1) S nastavením modemové části toho Archeru nebylo vůbec potřeba hýbat, VDSL je síť CETINu (dceřiná spol. O2).
2) Všechny routery (tedy i routerová část modemu) na DSL vytáčí PPPoE spojení na VLAN 848 (pro internet), pro O2 TV to je jiná VLAN.
3) Přestaň vymýšlet rovnák na vohejbák, nech si dát CETINní Terminátor (Zyxel cosi s firmware CETINu) a nech si ho přepnout do Bridge režimu. V tu chvíli tě DSL část vůbec zajímat nebude protože pro tebe bude přípojné rozhraní Ethernet s 1000TBase a RJ-45 a tam si napoj ten svůj TP-Link.

Mimochodem, na té lince máš bonding nebo ne? ... pokud ne a vedou k tobě 2 "zdravé" páry v telefonním kabelu, tak těch 250MB/s můžeš mít přes bonding právě na tom Terminátoru od CETINu.

Já takhle naprosto bez problémů funguju DSL->Terminátor->Mikrotik AX3, funguje bez problémů IPv4 i IPv6, můžu si sám otvírat a zavírat porty z venku a nemám žádný problém se stabilitou spojení ani rychlostí. Ping na 1.1.1.1/8.8.8.8 mi lítá okolo 12-16ms, rychlost jede stabilně na max. DSL linky.

taky jsem cekal, ze se automaticky pripoji ( co jsem zjistil nove modemy to zvladaji a jedine u Vodafonu se to musi delat manualne ). I v samotnem modemu je prednatsavene rozhrani pro O2 a T-mob, jak jsem predtim psal. Bohuzel se tak nestalo, tak jsem to musel pripojit rucne. Nic nezmeni ani tvrdy reset modemu.

Nic nevymyslim :) chapu, ze kdyz se v tom vyznas prijde ti to jako hloupost. Bohuzel nejsem zas tak technicky znaly .)

na bonding ani 2 pary ti nedokazu asi odpovedet..nemam nic extra. klasicka pevna DSL linka, kterou si zridis u poskytovatele. Kdysi jsme tu meli proste jen pevnou linku na telefon.

Ohledne toho terminatoru se asi poptam u toho technika az se ozve..

« Odpověď #10 kdy: 02. 12. 2023, 12:50:00 »
Tak ono stačí že t-mobile má veřejnou IPv4 zdarma (dynamickou) a IPv6 /56 (aspoň bývalo). Také sloučení služeb s tarifem a sražení ceny je relevantní volba proč přejít. Ale zpět k věci.

Podle toho co jsem dohledal tak ten Tp-link co vlastníte umí bonding a vectoring (sloučení vdsl linek a korekce přeslechů) tím se dá vysvětlit proč ten váš půjčený zyxel jede pouze 90Mbit (buď maximum jedné linky nebo chybějící vectoring není schopen zvládnou větší rychlost). Problém může být i špatně nastavená IPv6 kterou bych dočasně vypnul.

Návrhy řešení vašeho problému:
1) Chyba nastavení - Nejčastější problém je že jste něco přehlédnul v nastavení DSL
2) Neaktualizovaný Firmware - Nepravděpodobné ale stejně aktualizujte
3) Špatně nastavená karta v DSLAMu poskytovatele - téměř vyloučeno testem jiného zařízení
4) Tp-link nezvládá provoz - Je možné že jste zapnul QoS a jiné další funkce a zařízení již nestíhá provoz - vypněte nepotřebné funkce

Ultimátní řešení - Požádejte T-mobile aby Vám zaslal zařízení terminátor (zyxel krabička nájem cca 20kč ale záleží na operátorovi) která řeší VDSL část a vy si současný TP-link přepnete do režimu router a nastavíte VLAN 848 a zapojíte do terminátoru. Musíte zjistit zda to vaše zařízení umí. Tím vyřešíte to že síť cetinu je zakončena zařízením cetinu a odpadne tak vaše starost s kvalitou linky.

Vycházím jen z předpokladu co jste napsal. Bez podrobností už jen věštecká koule. Přikládám nastavení VDSL ze stránek T-mobile:
Obecné parametry pro VDSL
Parametr   Hodnota
WAN service type   PPPoE
MTU   1492
802.1P Priority   0
802.1Q VLAN ID   848
PPP Username   adsl
PPP Password   adsl
DSL standard   Annex_B

Edit: Don.J už to napsal ale když už to mám tak to stejně odešlu.

Ano takto to mam nadstavene viz foto

2) je aktualni
3) asi ok jak pises :)
4) nic navic jsem nenadstavoval
« Poslední změna: 02. 12. 2023, 12:56:43 od alanito »

« Odpověď #11 kdy: 02. 12. 2023, 15:45:12 »
V tom annex type bych natvrdo nastavil Annex_B co má v požadavcích T-mobile
Vypnul bych BitSwap protože také není v požadavcích od T-mobile

Pokud to bude pořád zlobit, tak v sekci systém udělej: zálohu současné konfigurace na plochu PC > modem dej factory reset > nastav pouze DSL tak jak kdyby si ten modem dneska vybalil.

Pokud to bude fungovat tak víš že je problém v nastavení a můžeš porovnávat co je jinak (někdy je lehčí to celé nastavit znovu). Pokud to fungovat nebude tak už pouze operátor a původní nastavení nahraješ ze zálohy. 

V případě že ani operátor nic nevyřeší tak bych šel cestou Terminátor + Router schopný vytočit Vlan 848

Podle fotky je tady u toho modelu napsaný "wireless router mode" ale jestli jsou tam potřebné nastavení aby jsi nemusel měnit router to už se musíš podívat po přepnutí režimu.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 02. 12. 2023, 18:28:48 »
Mám takové tušení, že Terminátora dá (a zprovozní) Cetin pouze klientům O2 a pokud je člověk klientem jiného alternativního poskytovatele, tak jedině v přímé součinnosti s tímto poskytovatelem a jinak nic, protože koncový zákazník není smluvním partnerem Cetinu.

Don.J

« Odpověď #13 kdy: 02. 12. 2023, 20:48:49 »
Mám takové tušení, že Terminátora dá (a zprovozní) Cetin pouze klientům O2 a pokud je člověk klientem jiného alternativního poskytovatele, tak jedině v přímé součinnosti s tímto poskytovatelem a jinak nic, protože koncový zákazník není smluvním partnerem Cetinu.
Terminátora "dají" např. k bondingu bez problémů každému, když je to bez bondingu tak občas dělají ofuky, teda hlavně, když jich mají málo na skladě.

Ověřit si teoretický stav, zda půjde bond můžeš na stránkách CETINu, teoretický proto, že rychlosti jsou nějakým způsobem pole větru. U mě to píše až 250 ale maximum co z toho šlo vymáčknout je nějakých 2x 67Mbit/s.
https://zrychlujemecesko.cz/bonding

« Odpověď #14 kdy: 07. 12. 2023, 10:16:27 »
Tak dneska tu byl technik z Cetinu. Problem je pravdepodobne v modemu tp link, ktery se neni schopny adekvatne spojit s linkou.

Reseni bud zkusit jiny modem nebo porizeni terminatoru. ( jak tady psalo vice lidi :) )

Vybiram tedy druhou muznost :)

Diky za rady a poznatky vsem zucastnenym  8)