Bezpečné zálohování MariaDB na NAS

Bezpečné zálohování MariaDB na NAS
« kdy: 23. 07. 2023, 16:44:41 »
Ahoj,

používám dockerizovaný Seafile (sync&share solution) na QNAP NASu ve virtuálce. Seafile používá jako úložiště MariaDB.
 Jakým způsobem to nejlépe provozovat, abych nezůstal bez DB dat. V současnosti mám na NAS přes NFS sdílený adresář a databáze je tam. Ovšem co jsem tak četl v dokumentaci MariaDB, používání DB přes NFS může přinášet řadu problémů a nerad bych skončil s nekonzistentní DB.
 Jako další možnost se mi jeví připojení NAS úložiště přes ISCSI. Případně bych mohl ještě zálohovat image té virtuálky(když bych MariaDB nechal ve filesystemu virtuálky) nebo dělat nějaký pravidelný backup MariaDB z command lajny do souboru a ten potom ukládat do NAS úložistě přes NFS..

Díky

mark42

• 132
    • Zobrazit profil
Re:Bezpečné zálohování MariaDB na NAS
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2023, 14:36:44 »
Najjednoduchsie je - ako sam pises - zalohovat image, ale musis mat vtedy tu MariaDB vypnutu.

Re:Bezpečné zálohování MariaDB na NAS
« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2023, 15:46:46 »
Vyrobení kopie souborů mariadb za plného běhu s InnoDB-only - mariabackup, funguje výborně. Dělá kopii ve dvou krocích - nejdříve nakopíruje soubory (param --backup), a poté nakopíruje jen změny, které během úvodní kopie
vznikly (--prepare).

Se ZFS/btrfs lze i vyrábět snapshoty a spoléhat na to, že při startu snapshotu/klonu proběhne recovery innodb žurnálu (opět funguje jen pro innodb). Lepší těsně před vyrobením snapshotu zavolat flush v mariadb.