Zdravím všechny,
ještě jednou děkuji za vaše reakce. Stávající asi 20-ti letý optický kabel OM1 jsme nechali proměřit přímou metodou (všech 6 vláken) a hodnoty dle technika jsou poměrně dobré, 1Gb by zvládal s přehledem. Vzhledem k tomu, že budeme vyměňovat starý 100Mb switch za nový Ubiquiti s SFP+, bylo rozhodnuto, že pro toto páteřní spojení mezi budovami bychom nechali natáhnout nový 4 žilový optický kabel OM3, který zvládne rychlost 10Gb/s.
Chtěl bych ale ještě požádat o komentář k optickému propojení kabelem OM1 na výrobní hale, mezi nově instalovaným switchem a kanceláři výroby (cca 50m). Na jedné straně tedy bude Ubiquiti UniFi Switch USW-PRO-24-POE - 24x Gbit RJ45, 2x SFP+, 16x PoE 802.3af/at, 8x 802.3bt (PoE budget 400W), který bude propojen novou optikou OM3 se switchem hlavním v hlavní budově, a na druhé straně v kanceláři máme HP switch 1810-24G s 2x SFP. Z finančních důvodů
se zatím nebude pořizovat nový kabel ani nový switch, takže propojení bude "chvíli" trochu nestandardní. Nejsem si ale úplně jistý, kterými moduly switche propojit.
Do switche HP jsem našel toto
Optický modul XtendLan XL-MGB-SXvH, mini GBIC (SFP), 1000Base-SX, 850nm MM, 550m, LC konektor, HP kompatibilní (má přimo uveden i typ našeho switche v popisu),
do switche Ubiquiti jsem našel toto
Optický modul XtendLan MTB-SR, SFP+, 80m/300m, 850nm, Cisco, Dell, Planet kompatibilní, na portu SFP+ budu muset nastavit rychlost 1Gb pokud jsem to správně pochopil,
Nebo pořídit Ubiquiti UFiber Optický modul, SFP, multi-mode, 1Gbit, sada 2 kusů a dát je do obou switchů?
Možná ale pořídíme dle rady Františka levné moduly a odzkoušíme, byť se jako síťař rozvíjet úplně nechci, cena je opravdu "luxusní" a není nad zkušenost odborníků.
Ještě poslední dotaz (možná dost zásadní) - propojení kanceláře výroby můžeme realizovat optickým kabelem do Switche Ubiquiti USW-PRO-24-POE a odtud přes optiku 10Gb do hlavního switche v hlavní budově, nebo by bylo lepší propojit optický kabel z kanceláře přímo do hlavního switche přes optiku OM1 a nově instalovaný OM3, pokud to lze přes nějakou redukci nebo převodník?
Děkuji a hezký den přeji.
A.