Síťové propojení mezi objekty optickým kabelem

Síťové propojení mezi objekty optickým kabelem
« kdy: 20. 06. 2023, 16:42:14 »
Zdravím všechny,
chtěl bych poprosit o konzultaci resp. k poradě ohledně síťového propojení optickým kabelem mezi dvěma objekty, vzdálené cca 70m.
Ve stručnosti:
1. nevím, jaký optický kabel je natažen v zemi
2. kabel je vyveden v obou objektech do racku s patchpanelem s ST konektory
3. konektory jsou propojeny oranžovými kabely s převodníkem opt/metal. 100Mb, pak dále UTP kabelem do switche
4. v jedné budově máme switch Ubiquity US-48-G1 s SPF+ porty, do druhé budovy bude zakoupen USW-Pro-24-POE také se dvěma SPF+ porty,
5. obchodník nám doporučil pořídit SPF+ Ubiquiti UFiber MM 10Gbit
6. to co ale nesdělil je, jaký přesně typ kabelu použít. Konektory bude muset mít LC/ST ale je v oranžovém provedení OM2 a v modrém provedení OM3.

Moje otázka zní, zda můžu kombinovat např. patch kabel OM3 s kabelem v zemi který by mohl být OM2 a zda by mohla být v tomto případě rychlost propojení na 10Gb. Specifikace uvádí že na typu OM2 do cca 90m je možná rychlost až 10Gb, ale v případě oranžových patch kabelů (OM2) uvádí specifikace pouze 1Gb.

Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Hezký den.

cacin

Re:Síťové propojení mezi objekty optickým kabelem
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2023, 17:06:21 »

Pokud je to opravdu jen 70m a opticky kabel je kvalitni OM2 bez prilis svaru, ohybu atd. bude 10G chodit.
Patch kabely nemichat a celou trasu zapojit jako OM2.

neco ke cteni
https://community.fs.com/blog/advantages-and-disadvantages-of-multimode-fiber.html

OM2 ST to LC patch

https://www.fs.com/products/43173.html

Tomas

« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2023, 17:15:41 »
Já bych řekl, že se prostě uvidí... oba zmíněné switche UBNT vezmou i 1Gb transceivery, takže máte ústupovou cestu, kdyby se 10Gb nechtěl linknout nebo měl příliš vysokou chybovost.
Neznámý kabel mezi baráky... sice vzdálenost 70 m (to je ode zdi ke zdi, nebo změřená délka vedení?) ale přesto... multimode, venkem? Jako fakt je že i to už jsem viděl...
Pokud je ten dlouhý úsek aspoň OM2, tak je slušná šance na 10 Gbps (pokud máte správně odhad délky vedení).
Pokud je to nedejbože OM1 (62.5/125um) tak smolík.

Model kabelu bývá napsaný na plášti. Pravda je, že pokud je to cosi tenoučkého zafouklého v mikrotrubce, tak asi model nezjistíte.

Pokud je kabel uložený v (mikro)trubce, tak taky připadá v úvahu, starý kabel vytáhnout a fouknout místo něj nějaký nový materiál, možná nejlíp singlemode, pokud to okolností umožní.

jjrsk

• 594
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2023, 17:16:07 »
Kabelaz by mela mit popisky, tam bys mel zjistit co je to zac.

Pokud ne, pozvi si nekoho s merakem, at ti to rovnou premeri. Pokud tam ta optika je 15+ let, coz by odpovidalo tem konektoru, mozna je uz slepa.

Na kratkych vzdalenostech (tam spadas) je jedno co jak kombinujes, zhorsis utlum ale fungovat to bude. Nejvetsi botu muzes odelat nevhodnym prumerem vlakna. Ten by mel byt po cele trase stejny a k nemu potrebujes napasovat spravny SFP.

Uvedom si jeste jedno riziko - ten modul nic jinyho nez 10G neumi, takze zadna dohoda na gigu nebo mene se konat nebude.

Ale za tech par stovaku to klidne zkus ...

« Odpověď #4 kdy: 20. 06. 2023, 18:23:22 »
Souhlas s @jjrsk, že by to měl přijít někdo změřit. Pro pořádek. On už by do té záhady vnesl světlo :-)

A ještě si přisadím ohledně transceiverů: osvědčilo se mi, pořídit si hrst (přesněji: pečlivě uskladněnou soupravičku) levných komoditních transceiverů, které jsem si sám vybral podle konkrétních parametrů. Přesně pro potřeby laborování, co chodí a co nechodí. Pokud se chcete rozvíjet jako ajeťák/síťař, doporučuji taky pořídit do výbavy takovou magickou škatulku s bižuterií.
Pár příkladů, koukejte na ty ceny:

Počítám, že když vezmete od každého dva, bude to stát řádově podobné peníze, jako jsou náklady Vašeho zaměstnavatele na Vaši hlavu za 1 pracovní den.
Základního modelu MM 850nm už mám vlastně víc kusů, protože člověk obvykle testuje topologii, nikoli jeden spoj, a taky mám pasivní odposlech splitterem apod. Vlastně mám taky pár kusů základního SM modelu.

Všechny uvedené modely mají DDM, protože proč ne, žeano.

Při specifikacích dosahu na různých rychlostech (zejména 1/10 Gbps) se na MM optice obvykle počítá s vlnovou délkou 850 nm. Přitom na 1310nm vychází modální disperze relativně příznivější, a tedy dosah delší! Tzn. nejde o prostý útlum. Pouhým zvýšením vysílaného výkonu nebo citlivosti detektoru dosah na MM neprodloužíte (nad limit daný modální disperzí).

S ohledem na průmyslovou branži (pasivně chlazené krabičky, ve kterých je horko) jdu přednostně po variantách s širokým rozsahem provozních teplot. Abych testoval pokud možno kompatibilitu elektrickou, optickou a datovou, nikoli teplotní :-)

Všechny uvedené modely jsou Cisco-coded (neoriginály)...  Je to moje preference s ohledem na okolnosti = testy v laborce spousty různého HW, co kdo přinese, vzácně Cisco, většinou spíš ne-Cisco. Nemusím se bát, že v zápalu zkoušení všeho na všechno zničím drahý originální transceiver. Pravda je, že tuším některé z těch neoriginálů mají v SPD EEPROM prohřešky proti MSA, konkrétně tuším mají nulové "transceiver ID" (neodpovídá formátu SFP / SFP+). Přesto spousta přívětivých levných switchů a síťovek tyto transceivery bez řečí bere! Pouze někteří výrobci switchů (spíše exotičtí) takový transceiver odmítají přijmout... v tom případě prostě vemte příbuznou variantu s generickou MSA-compliant SPD EEPROM, nebo "kódovanou" pro jiného výrobce. Zdá se, že uvnitř je to vždycky v "rodince" stejný hardwarový základ, pouze pro různé značky hostitelských zařízení (switchů) umí dodavatel SFP flashnout různé varianty proprietárních SPD EEPROM... Konkrétně ohledně kompatibility s UBNT neporadím, ale třeba by poradil dodavatel SFP.

Všechny uvedené modely transceiverů, včetně dual-rate, používají podle všeho prostý SERDES (tzn. žádné X/G/MII).

« Odpověď #5 kdy: 26. 06. 2023, 10:47:22 »
Zdravím,
moc děkuji všem za ochotu a velmi podnětné komentáře.

Situace je horší než se původně předpokládalo, objednal jsem firmu na proměření kabelu, mezitím jsem ale objevil označení kabelu na kterém je napsáno číslo 62,5, takže zřejmě OM1 a 10Gb tedy jen po výměně optického kabelu. Uvidíme co řekne měřící firma.

Hezký den.
R.

M_D

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26. 06. 2023, 13:27:28 »
Pokud je na vláknu 62,5 um a 70 m délky, tak je to omezující, ale ještě bych flintu do žita neházel (je to neekologické). Zkusil bych použít něco s 10GBase-LRM, což je ta vlnová délka 1310 nm, jak navrhuje kolega Ryšánek. Nemá smysl se zabývat něčím na 850 nm, to se možná rozsvítí a nic nepoteče. Pro klasickou OM1 při 850 nm mám propustnost někdu u 200 MHz na km, ale na 1300 nm by to mělo být 500 MHz na km. Takže bych dal tomu pokus s tímto a uvidí se.
Ono bude záležet na stavu toho vlákna, ohybech, pokud se k němu dostala vlhkost a bude zasolen, tak to bude stejně konečná.
To 62,5 ještě neznamená OM1, může jít o hodně starou záležist z dob FDDI specifikace, tam asi smůla, může to být novější dle OM1 a tam při dobrém stavu to má šanci a nebo i OM1 s gradientním indexem lomu, tam to pojede OK.
Teprve po pokusu na 1310 m, když to nebude ono, tak měnit kabel. Je tam ještě mezimožnost použít 10Gbase-LRM v kombinaci s příslušným MCP patch cordem (Mode Conditioning Patch), ale to bych zkoušel, pokud ten kabel prochází zdí protijaderného krytu a příslušnými těsnícími přepážkami, které nechci přetěsňovat. :-)

« Odpověď #7 kdy: 11. 07. 2023, 10:35:21 »
Zdravím všechny,
ještě jednou děkuji za vaše reakce. Stávající asi 20-ti letý optický kabel OM1 jsme nechali proměřit přímou metodou (všech 6 vláken) a hodnoty dle technika jsou poměrně dobré, 1Gb by zvládal s přehledem. Vzhledem k tomu, že budeme vyměňovat starý 100Mb switch za nový Ubiquiti s SFP+, bylo rozhodnuto, že pro toto páteřní spojení mezi budovami bychom nechali natáhnout nový 4 žilový optický kabel OM3, který zvládne rychlost 10Gb/s.

Chtěl bych ale ještě požádat o komentář k optickému propojení kabelem OM1 na výrobní hale, mezi nově instalovaným switchem a kanceláři výroby (cca 50m). Na jedné straně tedy bude Ubiquiti UniFi Switch USW-PRO-24-POE - 24x Gbit RJ45, 2x SFP+, 16x PoE 802.3af/at, 8x 802.3bt (PoE budget 400W), který bude propojen novou optikou OM3 se switchem hlavním v hlavní budově, a na druhé straně v kanceláři máme HP switch 1810-24G s 2x SFP. Z finančních důvodů
se zatím nebude pořizovat nový kabel ani nový switch, takže propojení bude "chvíli" trochu nestandardní. Nejsem si ale úplně jistý, kterými moduly switche propojit.
Do switche HP jsem našel toto
Optický modul XtendLan XL-MGB-SXvH, mini GBIC (SFP), 1000Base-SX, 850nm MM, 550m, LC konektor, HP kompatibilní (má přimo uveden i typ našeho switche v popisu),
do switche Ubiquiti jsem našel toto
Optický modul XtendLan MTB-SR, SFP+, 80m/300m, 850nm, Cisco, Dell, Planet kompatibilní, na portu SFP+ budu muset nastavit rychlost 1Gb pokud jsem to správně pochopil,
Nebo pořídit Ubiquiti UFiber Optický modul, SFP, multi-mode, 1Gbit, sada 2 kusů a dát je do obou switchů?
Možná ale pořídíme dle rady Františka levné moduly a odzkoušíme, byť se jako síťař rozvíjet úplně nechci, cena je opravdu "luxusní" a není nad zkušenost odborníků.

Ještě poslední dotaz (možná dost zásadní) - propojení kanceláře výroby můžeme realizovat optickým kabelem do Switche Ubiquiti USW-PRO-24-POE a odtud přes optiku 10Gb do hlavního switche v hlavní budově, nebo by bylo lepší propojit optický kabel z kanceláře přímo do hlavního switche přes optiku OM1 a nově instalovaný OM3, pokud to lze přes nějakou redukci nebo převodník?

Děkuji a hezký den přeji.
A.

« Odpověď #8 kdy: 11. 07. 2023, 13:52:36 »
Na to HP pozor, přesně tohle jsem testoval a nic kromě HP to nechtělo(možná se  to mohlo změnit, je to už pár let zpátky). ale já tyhle starý propoje řeším přes https://www.alza.cz/tp-link-mc200cm-d309072.htm a není problém, Vím že je hezký vidět SFP v managementu switche, ale tohle je jistota zvlášť když máš na koncích jiné vendory.