Odlehčené Windows 10 do virtualizace

Re:Odlehčené Windows 10 do virtualizace
« Odpověď #30 kdy: 01. 03. 2023, 20:15:19 »
Tieto neustale pokusy ako prevadzkovat nieco na hardvery ktory je vykonovo pod minimalnymi poziadavkami je ako nechat si vrtat koleno pre 5 korun.

Ten cas straveny hladanim vselijakych fint na "odlahcenie distra" su vyhodene hodiny. Pretoze bud pride update ktory tam dotaha naspat rozne veci, alebo onedlho budete riesit otazku "ako na tomto orezanom a skriplenom OS rozbehnem xxx vec".

« Odpověď #31 kdy: 02. 03. 2023, 00:21:52 »
Ideální lightweight Win10 je LTSC varianta (úplně tam chybí ty „metroviny“ MS Storem počínaje a prohlížečem fotek konče, pokud nepočítáme GUI toho moderního nastavování apod.), ale je to bohužel trošku jiná licence ;-).

Dělal jsem si takhle kdysi o „metroviny“ zcela ořezanou image Win8.1 Pro plus aktualizace do daného data, fungovalo to krásně, ale bylo to ořezané až tak moc, že třeba upgrade na Win10 tomu následně neprošel (nevím, možná jsem se setkal i s tím, že to pak nějaká zásadnější aktualizace poslala do boot loopu, už je to přeci jen trošku dýl, co jsem si s tim hrál).

U Win10 jsem na to už rezignoval, Win11 si o to zase koledujou (první, čeho jsem se zbavil, bylo nové kontextové menu - hint: reg add HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32 /ve /d "" /f a restart)

k3dAR

• 3 071
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 02. 03. 2023, 11:33:28 »
Tieto neustale pokusy ako prevadzkovat nieco na hardvery ktory je vykonovo pod minimalnymi poziadavkami je ako nechat si vrtat koleno pre 5 korun.

Ten cas straveny hladanim vselijakych fint na "odlahcenie distra" su vyhodene hodiny. Pretoze bud pride update ktory tam dotaha naspat rozne veci, alebo onedlho budete riesit otazku "ako na tomto orezanom a skriplenom OS rozbehnem xxx vec".
mnohem horsi jsou "tieto neustale pokusy" davat rady ktere jsou v rozporu s dotazem i faktama ;-)

1. on ma i7-4500U [= 2C/4T 1.8(2.7)GHz], 12GB, SSD

2. oficialni zakladni pozadavky W10 jsou:
Kód: [Vybrat]
Procesor: >= 1GHz procesor nebo SoC
RAM: 1 GB pro 32bit, 2 GB pro 64bit [z vlastni zkusenosti vim, ze je lepsi 2x tolik pro nektere W10 aktualizace (myslim treba .NET na 64b vyzadoval neco malo pres 3GB RAM]
Disk: 16 GB pro 32bit, 32 GB pro 64bit

3. nechce tam delat 3D, psal: V autocade robim 2D (len ciary (elektro)) a aj to len sporadicky

=> kdyz da W10 virtualu 8GB a 4x vCore, pokud pri jeho behu nebude nic moc chtit delat v hostiteli, tak to minimalni pozadavky pokryje nasobne ;-)

Druha vec ale je to, co je logicke, ze pokud W10 maji byt pouze jako launcher(navic obcasny) 1 programu, tak proc by melo zbytecne v W10 bezet sluzby ktere nejsou vubec potrebne... (to muze platit (dle uzivatele) i na jakkoliv vykonem HW)

k3dAR

• 3 071
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 02. 03. 2023, 12:03:44 »
@kanoe22: BTW: pred par dny sem na jen ~2x vykonejsim CPU i7-6700K, poustel z PXE instalaci 4x virtualu(kazdej s 3x vCore + 4GB RAM) s W10 (kdy instalace byli z custom WIM s LZX kompresi), do toho:
AcroreadReader, Avast, Chrome, LibreOffice(s CZ/SK/EN/DE/FR slovniky+help), Skype, Teams, TotalCommander, VLC...

Nemeril sem cas ale bylo to v pohode, ted udelal to same s 1x virtual:
9minut W10 instalace (do nabehle plochy)
6minut instalace vsech tech aplikaci
= 15minut

kdyby AutoCad mel bez registrace stazitelnej trial, tak ho klidne zkusim ve virtualu na Atomu(/Avotonu) ;-)

EDIT: a to ty instalace byli BEZ zprovoznovanejch "virtio" ovladacu...

k3dAR

• 3 071
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 02. 03. 2023, 12:25:01 »
EDIT2: + v tom W10 virtualu zkusil ted v Chrome, Youtube FullHD, vychozi format VP9 a z ~9000 snimku vypadl 1...
nemyslim si ze nakreslit 2D cary, el.schema by bylo narocnejsi :D

« Odpověď #36 kdy: 02. 03. 2023, 18:10:12 »

Tyhle dotazy jsou většinou ve smyslu: "jo, běhá mi to, ale kdyby to bylo rychlejší, budu rád". Nebo říkáte, že si mám kvůli tomu, že potřebuju jednou za měsíc otevřít nějakej soubor ve windows-only softwaru a jsem rád za zrychlení hned běžet za dvacet tisíc koupit nový notebook? Peněz mám dost, ale zároveň vím asi tak o deseti lepších způsobech, jak je utrácet.