Přechod z MBR na GPT

Pali

Re: Přechod z MBR na GPT
« Odpověď #15 kdy: 16. 08. 2011, 16:16:16 »
@trubicoid2: Asi som to musel prehliadnut. Dik.

Ak by sa nieco nepodarilo, staci mi pomocou dd zalohovat MBR a potom ho budem vediet obnovit (ak by aj spatna konverzia nezbehla)? dd if=/dev/sda of=backup.mbr bs=512 count=1

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 16. 08. 2011, 18:02:49 »
To bys mel pridat spis jeste skip=1, prze prvni sektor je fakt MBR, ten tam kopnes trebas pres install-mbr. Tebe zajima partition table, ta by mela byt hned sektor za MBR.
ono plne dostatecny by melo byt i sfdisk -d /dev/sda.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 16. 08. 2011, 18:06:48 »
Aha, nevite nekdo proc jsem ty roky mel zafixovano ze PT je na druhym sektoru?

Olaf

« Odpověď #18 kdy: 16. 08. 2011, 19:18:02 »
@trubicoid2: Asi som to musel prehliadnut. Dik.

Ak by sa nieco nepodarilo, staci mi pomocou dd zalohovat MBR a potom ho budem vediet obnovit (ak by aj spatna konverzia nezbehla)? dd if=/dev/sda of=backup.mbr bs=512 count=1
Nic jste nepřehlédl. Zkuste si vyhledat frázi "using gdisk and exit with "w" option" na netu, a uvidíte, odkud vítr fouká. Konverze má tolik háčků, že bych ji bez hluboké znalosti věci a zálohy jako "bezpecne bez straty dat" rozhodně neoznačil.

PS: Zajímalo by mne, zda tu konverzi trubicoid2 někdy prováděl.

Pali

« Odpověď #19 kdy: 16. 08. 2011, 19:47:09 »
ja som si urobil zalohu sfdisk -d aj dd a urobil konverziu. Vyzera ze prebehla bez problemov, zatial som nezistil stratu dat.

problem mam ale s grubom, nedokazem do nainstalovat. vytvoril som aj (par megabajtovu) particiu a pridal som flag bios_grub (v gparted). ked som este tu particiu nemal grub-install nadaval. po tom ako som ju vytvoril grub-install uz nevypisal ziadnu chybu, no BIOS iba pise, ze si mam nainstalovat ten pravy OS na HDD (lebo ziaden nenasiel).

nabootovat viem jedine cez (U)EFI a to si musim naklikat vytvorenu binarku grubu (ktoru som uz nastastie mal urobenu).

Co treba na to aby BIOS nabootoval z HDD ak ma GPT? Asi som na nieco musel zabudnut...

Pali

« Odpověď #20 kdy: 16. 08. 2011, 20:20:28 »
problem najdeny. ono ten BIOS nechce z HDD bootovat ak tam nevidi aspon jednu MBR particiu, ktora ma boot flag. Po pridani toho boot flagu (cez fdisk ktory nevidi GPT) na MBR protective GPT particiu mi BIOS nabootoval grub normalne.

preco vlastne musi byt nejaka MBR partcia oznacena boot flagom? ved bootloader je natiahnuty na zaciatku v MBR... ma to preto nejaky vyznam?

Olaf

« Odpověď #21 kdy: 17. 08. 2011, 01:50:36 »
problem najdeny. ono ten BIOS nechce z HDD bootovat ak tam nevidi aspon jednu MBR particiu, ktora ma boot flag. Po pridani toho boot flagu (cez fdisk ktory nevidi GPT) na MBR protective GPT particiu mi BIOS nabootoval grub normalne.

preco vlastne musi byt nejaka MBR partcia oznacena boot flagom? ved bootloader je natiahnuty na zaciatku v MBR... ma to preto nejaky vyznam?
Nemám s tím vlastní zkušenost, ale na http://www.rodsbooks.com/gdisk/bios.html je mj.:
Citace
Some Intel BIOSes (and perhaps others) require that at least one hard disk have at least one MBR partition that's marked as bootable/active. Since the protective MBR's single EFI GPT (0xEE) partition is not normally flagged in this way, the affected BIOSes won't boot from GPT disks.
Další možné komplikace jsou uvedeny na http://www.rodsbooks.com/gdisk/booting.html. To pokud jste to náhodou ještě nečetl. Jinak gratuluji a děkuji, že jste nám ostatním rozšířil obzory.

trubicoid2

« Odpověď #22 kdy: 17. 08. 2011, 09:43:06 »

sice nevim proc te to zajima, ale neprovadel, jenom sem si pamatoval, ze ten gpt fdisk umel takovou vec i kdyz zde ostatni tvrdili, ze to nejde

Pali

« Odpověď #23 kdy: 17. 08. 2011, 10:09:30 »
nicmene, dakujem vsetkym, konverzia cez gdisk prebehla v poriadku.

@Olaf: tie informacie z tej stranky som cital a vdaka tomu som spravil BIOS stastnym :)

No ak si niekto pamata nejake historicke dovody (alebo ine) preco musi BIOS vidiet jednu MBR particiu s boot flagom, inac vynada ze nemate "ten srpavny OS", naozaj by ma to zaujimalo...

LV

« Odpověď #24 kdy: 17. 08. 2011, 11:01:20 »
Nektere BIOSy bootable parcelu potrebuji, jine (mozna) ne. Pokud ma BIOS volbu bootu z vice HDD (v nejakem definiovanem poradi), pak BIOS koukne na PT vsech detekovanych disku a bootuje z prvniho, ktery ma alespon jednu parcelu bootovaci.

On vlastne ani jinak nema moznost implementovat logiku "pokud nevyjde HDD volba 1, zkus dalsi HDD" - pokud BIOS uz jednou zavadec z nejakeho disku natahne a spusti, nema sanci se dostat k dalsim pokusum (chybejici/spatny zavadec rizeni BIOSu zpet nevrati). 

Taky jsem se takto spalil. Paradoxne, ten bootable flag potrebuji spise nove BIOSy (ty stare umely bootovat jen z jednoho HDD).

Pali

« Odpověď #25 kdy: 17. 08. 2011, 11:07:52 »
hmm, to znie zaujimavo. Takze boot flag na niektorej particii znamena ze na zaciatku HDD je bootloader? Preco potom tento flag nie je globalny pre HDD, ale specificky pre MBR particiu?

Olaf

« Odpověď #26 kdy: 17. 08. 2011, 12:58:23 »
sice nevim proc te to zajima, ale neprovadel, jenom sem si pamatoval, ze ten gpt fdisk umel takovou vec i kdyz zde ostatni tvrdili, ze to nejde
Omlovám se, vyznělo to dost nešťastně. Abych si tady nehrál na všeználka (či Všeználka?), já konverzi taky nedělal. Když jsem ale srovnal informace z http://rodsbooks.com/gdisk/ aj. se 4 větami na https://wiki.archlinux.org/index.php/GUID_Partition_Table (Convert from MBR to GPT without data loss), zdálo se mi to dost zjednodušené. Proto jsem si trochu rýpnul.