Obnovení HFS+ oddílu disku (udělal se na ní nový)

Obnovení HFS+ oddílu disku (udělal se na ní nový)
« kdy: 20. 02. 2022, 04:44:05 »
můj příspěvek se mi smazal, budu tedy stručný..

Mám tu už 14 let HDD Samsung 1tb u kterýho se mi podařilo omylem přepsat oddíl oddílem novým (oba HFS+)
tak sem ho odložil s tím že ho někdy obnovím..

- pokukoval sem po různých sénářích případného obnovení a nejschůdnější mi přišla obnova začátku a konce starýho oddílu.

teď sem si řek že pokukování bylo dost, a rád bych data a disk zpátky z křemíkového nebe...

- máte s tím někdo zkušenosti, či víte jak na to?
sem celkem bezradnej...

díky moc za případný rady

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení HFS+ oddílu disku (udělal se na ní nový)
« Odpověď #1 kdy: 20. 02. 2022, 12:27:02 »
obecne:
# udelat image disku, muzes pres dd, ale pres ddrescue je vyhoda ze preskoci pripadne vadne mista, coz uvidis v *.map
# misto X dej spravne pismeno, zjistis "pres lsblk", "parted -l", atd..
ddrescue --verbose --no-scrape /dev/sdX /cesta/image-sdX.dd /cesta/image-sdX.map

# udelat kopii toho image, muzes vynechat, ale je to vhodnejsi nez pri spatnem pokusu delat znovu image z vstupniho disku
mv /cesta/image-sdX.dd /cesta/image-sdX.dd.bak
cp -a /cesta/image-sdX.dd.bak /cesta/image-sdX.dd

# pustit na image testdisk
# vybrat partition table ktera byla pravdepodobne GPT ("Mac" je asi pro pred OSX/macOS)
# dat Analyze...
testdisk /cesta/image-sdX.dd

« Odpověď #2 kdy: 20. 02. 2022, 13:21:20 »
obecne:
# udelat image disku, muzes pres dd, ale pres ddrescue je vyhoda ze preskoci pripadne vadne mista, coz uvidis v *.map
# misto X dej spravne pismeno, zjistis "pres lsblk", "parted -l", atd..
ddrescue --verbose --no-scrape /dev/sdX /cesta/image-sdX.dd /cesta/image-sdX.map

# udelat kopii toho image, muzes vynechat, ale je to vhodnejsi nez pri spatnem pokusu delat znovu image z vstupniho disku
mv /cesta/image-sdX.dd /cesta/image-sdX.dd.bak
cp -a /cesta/image-sdX.dd.bak /cesta/image-sdX.dd

# pustit na image testdisk
# vybrat partition table ktera byla pravdepodobne GPT ("Mac" je asi pro pred OSX/macOS)
# dat Analyze...
testdisk /cesta/image-sdX.dd

díky moc za radu.

měl sem ale za to že ten TestDisk se z toho pokouší ty data "vysát", a bylo by to asi i docela dlouhý..
(krom toho by asi vysál i spoustu jinejch dat ?)
- zatimco kdyby se jenom "předělal" začátek a konec toho oddílu (když vim přesně kde byl)
nebo todle umí ten TestDisk?

neumí něco prostě jenom "vytáhnout z hrobu" celou tu starší partišnu?

každopádně díky moc za radu.
kdyby měl někdo ještě nějakej tip, napište ho prosím...

« Odpověď #3 kdy: 20. 02. 2022, 15:20:24 »
no jestli na disku byl HFS+ a potom je to znova naformátováno na HFS+, tak bych si myslel, že soubory s názvy z toho nedostanete, jedině tím testdiskem data podle typu, protože data ještě asi nebyla přepsána

začátek a konec oddílu moc nechápu, teď je jinak než byl? jako že HFS+ předtím a teď nebyl přes celý disk?

« Odpověď #4 kdy: 20. 02. 2022, 17:58:46 »
no jestli na disku byl HFS+ a potom je to znova naformátováno na HFS+, tak bych si myslel, že soubory s názvy z toho nedostanete, jedině tím testdiskem data podle typu, protože data ještě asi nebyla přepsána

začátek a konec oddílu moc nechápu, teď je jinak než byl? jako že HFS+ předtím a teď nebyl přes celý disk?

ano, HFS+ nebyla přes celý disk. přepsal sem jí novou particí tim, že sem v disk utility chtěl alokovat zbytek disku, a u tý HFS+ sem kliknul na jakýsi zámeček (v domění že tim zamknu jakýkoliv upravy oddílu - včetně obsahu -)
ale kulový. obsah zmizel  :o

každopádně aspoň vim že naprosto přesně tam kde je teď ta nová partice byla i ta stará...

každopádně názvy mě moc nezajímaj, jde mi o fotky..

myslíte že by šlo obnovit tu partici nějak?
( bez zdlohavýho mučení disku i mě? )

p.s. máte potuchy jestli se musí udělat to DD nebo to druhý jakože opravdu celej disk, nebo stačí ten jeden oddíl?

dík

« Odpověď #5 kdy: 20. 02. 2022, 18:04:19 »
nevíte někdo prosím jestli neexistuje jednoduchej způsob jak vytáhnout celou tu starou partišnu, když se tam nic pak už nazapisovalo?

kdyžtak dík...

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 02. 2022, 19:10:12 »
> máte potuchy jestli se musí udělat to DD
nemusi pokud chces mit jen 1 pokus a kdyztak to cele podelat ;-)

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. 02. 2022, 19:12:08 »
měl sem ale za to že ten TestDisk se z toho pokouší ty data "vysát", a bylo by to asi i docela dlouhý..
ne, TestDisk se snazi najit oddily, na vytazeni dat je PhotoRec (ktery je tedy soucast baliku TestDisk)

« Odpověď #8 kdy: 20. 02. 2022, 20:02:37 »
fotky jpg by měl ten photorec docela dobře najít. pokud použijete jen photorec, tak se asi nemusí dd dělat, protože photorec jenom čte. najdené soubory samozřejmě ukládáte na jiný disk

jinak dd by se mohlo dělat jenom toho oddílu, co vás zajímá. ne nutně celého disku, ale pokud pro jistotu uděláte zálohu celého disku, tak se samozřejmě nic nestane

« Odpověď #9 kdy: 20. 02. 2022, 22:02:50 »
> máte potuchy jestli se musí udělat to DD
nemusi pokud chces mit jen 1 pokus a kdyztak to cele podelat ;-)
:-[
citovat půlku věty?  :-X

p.s. máte potuchy jestli se musí udělat to DD nebo to druhý jakože opravdu celej disk, nebo stačí ten jeden oddíl?

jasně že to chci celý podělat, proto o ten disk 14 let zakopávám  :P

« Odpověď #10 kdy: 20. 02. 2022, 22:16:36 »
fotky jpg by měl ten photorec docela dobře najít. pokud použijete jen photorec, tak se asi nemusí dd dělat, protože photorec jenom čte. najdené soubory samozřejmě ukládáte na jiný disk

jinak dd by se mohlo dělat jenom toho oddílu, co vás zajímá. ne nutně celého disku, ale pokud pro jistotu uděláte zálohu celého disku, tak se samozřejmě nic nestane

jé tak to je supr, díky moc za info !
- teď sem na to totiž pustil KNOPPIX toram, a zjistil sem že ten oddíl má 800gb a já mám jenom 750gb disk..

takže zkusim vysát fotky jenom...
a pak teda udělat nějakej pool.. jestli to jde (s tim DD - aby se to nějak nepo..)

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20. 02. 2022, 22:17:37 »
a proc bys chtel delat dd jen oddilu kdyz je pres "cely" disk, takze rozdil oproti udelat dd celeho disku bude velikostne irelevantni? ;-) navic pokud chces zkusit obnovit oddil a ne jen zkusit vytahnout data z oddilu, tak image celeho disku bude asi vhodnejsi, kdyz na image oddilu jaksi nejde zkusit obnovit partition table ;-)

« Odpověď #12 kdy: 21. 02. 2022, 00:17:43 »
a proc bys chtel delat dd jen oddilu kdyz je pres "cely" disk, takze rozdil oproti udelat dd celeho disku bude velikostne irelevantni? ;-) navic pokud chces zkusit obnovit oddil a ne jen zkusit vytahnout data z oddilu, tak image celeho disku bude asi vhodnejsi, kdyz na image oddilu jaksi nejde zkusit obnovit partition table ;-)

"The role of the partition table is to save the necessary information of the partition size as well as the location of the partition on the disk."

psal sem že vim kde ten oddíl začínal a končil.

« Odpověď #13 kdy: 21. 02. 2022, 07:10:54 »

jé tak to je supr, díky moc za info !
- teď sem na to totiž pustil KNOPPIX toram, a zjistil sem že ten oddíl má 800gb a já mám jenom 750gb disk..

šlo by ten obraz disku za chodu komprimovat, třebas:

Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/sdb1 bs=1M status=progress | zstd > obraz.img.zst