Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10 Home

Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10 Home
« kdy: 02. 02. 2022, 16:43:20 »
Nahodil som si do hosts suboru alias na localhost pre vyvojovy server. Samozrejme ako admin. Spustil som klasicky "ipconfig /flushdns" aby sa prejavili zmeny hned. Ked spustim "ping foo.bar" tak mi ukazuje pekne 127.0.0.1. Lenze ked si domenu otvorim v akomkolvek prehliadaci(firefox, opera, edge = gecko aj chromium jadro) tak mi nejde ani v jednom. Vo ff, co mam hlavny, som pre istotu vypol dns over http, ale nepomohlo to. Restart pc taktiez nie.

Ak si otvorim 127.0.0.1 tak sa mi na stranka nacita spravne. Takze chyba je niekde v prehliadaci kedze ip preklada spravne, coho dokazom je ten ping a aplikaci mi bezi, coho dokazom je ze sa nacita pri 127.0.0.1.

Este som sa s tym nestretol tak nejak neviem ze kde moze byt chyba.
« Poslední změna: 02. 02. 2022, 22:26:43 od Petr Krčmář »

noob

Re:Prehliadace ignoruju hosts file na Win 10 Home
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2022, 17:00:22 »
Cache v prohlížeči?

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2022, 17:06:06 »
Nemáte v prohlížeči/systému nastavený nějaký proxy server? Třeba nějaký antivir?

Předpokládám, že jste upravoval soubor C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts.

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2022, 17:06:24 »
Uff, tak som na to prisiel. Dementny Google je za tym, samozrejme.

https://medium.com/@bramus/on-secure-contexts-in-firefox-https-for-local-development-and-a-potential-nice-gesture-by-cea4ab4903a

https://superuser.com/a/1648332

Zmenil som koncovku a uz to ide. Fakt, za toto povesit za vajcia do prievanu.

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2022, 18:37:48 »
Obávám se, že za to, že si vymýšlíte vlastní doménu v existující TLD, Google fakt nemůže. Ani za to, že jste do dotazu neuvedl skutečnou doménu, kterou používáte. Protože s doménou .bar nemá Google nic společného.

Don.J

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2022, 21:46:38 »
DNS over cosi máš vypnuté? Standardně mají prohlížeče zapnuté "DNS over HTTPS" a to způsobuje, že ignorují nastavení DNS i hosts v systému. Hosts má přednost před DNS.

Re:Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10 Home
« Odpověď #6 kdy: 03. 02. 2022, 00:05:51 »
Ked spustim "ping foo.bar" tak mi ukazuje pekne 127.0.0.1. Lenze ked si domenu otvorim v akomkolvek prehliadaci(firefox, opera, edge = gecko aj chromium jadro) tak mi nejde ani v jednom.

Jestli nebude chyba v tom, že foo.bar je doména existující a registrovaná: https://www.whois.com/whois/foo.bar
AFAIK (ne, RFCčko jsem nečetl, na tohle mi stačila dokumentace MS DNS) pro domény v lokální síti, na který se nemá dotazovat do DNSky za výchozí branou (microsoftí resolver se pokud vím DNS na tyhle přípony nedotazuje vůbec), mají mít příponu .local nebo .test.

FKoudelka

« Odpověď #7 kdy: 03. 02. 2022, 09:18:52 »
Taky to mohla  být ochrana v prohlížeči nebo antiviru. (Modifikovaný) soubor hosts může být nežádoucí, měnit ho můžou i viry ve svůj prospěch.
« Poslední změna: 03. 02. 2022, 09:21:48 od FKoudelka »

« Odpověď #8 kdy: 03. 02. 2022, 12:20:27 »
Nějak mi uniká smysl spekulací o tom, co by to mohlo být, když už je to dávno vyřešené.

usergone si pro svůj lokální vývoj zvolil nějakou doménu s koncovkou .dev, aniž by věděl, že existuje TLD .dev, nebo aniž by si uvědomil, že není dobrý nápad používat doménu, kterou nevlastním. No a na doméně .dev je pomocí HSTS preload pro všechny povinné HTTPS, což je informace, která je mezi webovými vývojáři všeobecně známá. usergone o tom ovšem nevěděl a mylně si vyložil to, že prohlížeč nezobrazil požadovanou webovou stránku, tak, že prohlížeč ignoruje soubor /etc/hosts. Přitom stačilo otevřít si DevTools a tam by viděl, že se prohlížeč pokouší připojit protokolem HTTPS, ovšem spojení se nenaváže, protože server na portu 443 nenaslouchá.

No, a za to všechno samozřejmě může Google – za to, že měl usergone nápad vymyslet si doménu pod existující TLD .dev, že nevěděl o tom, že je ta doména v HSTS preload listu a že to, že prohlížeč nezobrazí požadovanou webovou stránku, řeší aniž by otevřel DevTools. Protože Google je vlastníkem .dev, Google spravuje HSTS preload list a Google je autorem Chrome – takže kdo jiný by za to mohl, že?

FKoudelka

« Odpověď #9 kdy: 03. 02. 2022, 13:29:50 »
Nějak mi uniká smysl spekulací o tom, co by to mohlo být, když už je to dávno vyřešené.
Kdyby někdo hledal "Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10" a mělo to jinou příčinu ...
« Poslední změna: 03. 02. 2022, 13:31:54 od FKoudelka »

« Odpověď #10 kdy: 03. 02. 2022, 21:27:39 »
Kdyby někdo hledal "Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10" a mělo to jinou příčinu ...
Pokud by někdo hledal „Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10“, nepomůžou mu mystifikace o DNS-over-HTTP. Chrome i Firefox samozřejmě respektují záznamy v /etc/hosts i když se používá DNS-over-HTTP. Pochybuju, že by to nějaký jiný prohlížeč dělal jinak.

FKoudelka

« Odpověď #11 kdy: 03. 02. 2022, 23:13:32 »
Pokud by někdo hledal „Prohlížeče ignorují soubor hosts na Win 10“, nepomůžou mu mystifikace o DNS-over-HTTP. Chrome i Firefox samozřejmě respektují záznamy v /etc/hosts i když se používá DNS-over-HTTP. Pochybuju, že by to nějaký jiný prohlížeč dělal jinak.
No nevím z hlavy, jak prohlížeče, záleží asi i na pluginech, ale Behavior Monitoring apod v AV při modifikaci hosts na Windows dovede pěkně ječet :-)
« Poslední změna: 03. 02. 2022, 23:16:05 od FKoudelka »

« Odpověď #12 kdy: 03. 02. 2022, 23:33:44 »
No nevím z hlavy, jak prohlížeče, záleží asi i na pluginech
Ne, nezáleží. Prohlížeče si prostě přečtou obsah, změny nehlídají.

Behavior Monitoring apod v AV při modifikaci hosts na Windows dovede pěkně ječet :-)
Ječení se ovšem vylučuje s tím, že by si uživatel nevšiml, že je něco špatně. Navíc kdyby změna v /etc/hosts nebyla uložená a tazatel si toho nevšiml, stejně by mu nefungoval ani ping na ten doménový název.