Zkušenosti s TP-Link EAP Omada

Zkušenosti s TP-Link EAP Omada
« kdy: 23. 08. 2021, 15:06:40 »
Dobrý den všichni, pomalu se dívám na alternativu k Unifi (řešení pokrytí wifi) a narazil jsem na toto. Používáte to někdo, případně můžete z vlastní zkušenosti srovnat s Unifi/Mikrotik cAP?

Děkuji
« Poslední změna: 23. 08. 2021, 15:38:06 od Petr Krčmář »

Re:TP-Link EAP Omada
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2021, 15:12:54 »
Používám EAP245 a naprostá spokojenost.

« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2021, 15:28:36 »
jde mi taky o ten management více jednotek, SW jsem zatím neviděl, znám jen ten šílenej Unifi controller...

« Odpověď #3 kdy: 23. 08. 2021, 15:35:56 »
Co je na UniFi šílenýho? Navíc je to po desetiletí prověřený systém, který se běžně používá na celém světě.

Re:Zkušenosti s TP-Link EAP Omada
« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2021, 15:47:10 »
Pouzivam Omadu na spravu hotspot siet s cca 60+ zariadeniami EAP110 indoor aj outdoor / EAP115 / EAP125.
A nezaznamel som za 4 roky fungovania ziadny problem. V poctate je to to iste co Unifi, akurat lacnejsia alternativa.

Adaptacia novych zariadeni je na jeden klik v Omade. V pokryti a funkcionalite nie je medzi nimi ziadny rozdiel.

U EAP si akurat musis vybrat spravny model ,ci chces napajanie cez AT alebo AF. Tj. cez poe injektor alebo poe switch.
Pripadne ci chces 2,4Ghz siet alebo kombinovanu 2,4Ghz/5Ghz.
« Poslední změna: 23. 08. 2021, 15:52:47 od Milan Cagap »

« Odpověď #5 kdy: 23. 08. 2021, 15:48:05 »
Mám ten Omada SW v Dockeru na routeru (případně se dá zakoupit jejich HW). Vše bez problémů. Na doma ok.

jde mi taky o ten management více jednotek, SW jsem zatím neviděl, znám jen ten šílenej Unifi controller...

« Odpověď #6 kdy: 23. 08. 2021, 15:49:11 »
Asi tak, spravujeme dvě rozsáhlé sítě UniFi rozprostřené přes hodně lokalit a můžu jen doporučit.

« Odpověď #7 kdy: 23. 08. 2021, 15:57:39 »
Mám ten Omada SW v Dockeru na routeru (případně se dá zakoupit jejich HW). Vše bez problémů. Na doma ok.

Suhlasim pouzival som obe riesenia. Ci uz hw controler alebo software, ktory naistalujes kam len chces.
Ci uz na Virtualny server (Proxmox, Virtualbox, VMWare, etc...), alebo na lokalny pc s windowsom ci linuxom.
Funguje to rovnako. Dokonca to funguje bez problemov aj cez VPN tunel, ak chces spravovat
viacero lokalit cez jeden controler.

« Odpověď #8 kdy: 25. 08. 2021, 22:12:42 »
Díky moc za názory a pomoc.

« Odpověď #9 kdy: 26. 08. 2021, 09:05:52 »
Osobne by som siel tiez cestou natiahnut 2 chranicky a do jednej dat CYKY a do druhej ten FTP kabel. Avsak to FTP treba uzemnit iba najednom koci a druhy neuzemnovat vobec. Uzemni ten koniec, kde je poe, co napaja kameru. Aby si nemal ine potenciale zeme. Povacine sa to robi tak, ze na jednu stranu sa da tieneny RJ45 konektor a na druhu stranu netieneny.

Uz som osobne zazil ako sa do cca 40m FTP kabla, ktory bol vo vnutry vodojemu a na oboch stranach tieneny konektor a dokladne uzemneny. Naidukovalo take napetie, ze ked sa dolna tienena koncovka priblizika k uzemnenemu switchu, tak preskocila iskra. Medzi uzemenenym switcha a kocovkou bolo videt pekny elektricky obluk, ktory bol stali az pokial sa koncova neodialila od tienenia. A to podotykam, ze potencial zeme bol na oboch koncoch rovnaky.... Po vymeneny jednej kocovky za obycajnu sa problem odstranil.

« Odpověď #10 kdy: 26. 08. 2021, 09:42:39 »
Co je na UniFi šílenýho? Navíc je to po desetiletí prověřený systém, který se běžně používá na celém světě.

Asi to co napriklad na SAPe :)
To, ze sa dlho a bezne pouziva neznamena, ze to nemoze byt zaroven sialene. Maju to podla mna nestandardne urobene, ja som si na to doteraz nezvikol. K dokonalosti to ma daleko. Za mna neintuitivne UI, ak v tom chvilu nerobim, tak tam vyslovene tapam. Chybaju mi niektore funkcie (nenasiel som napriklad ako urobit instat backup),  novy HW alebo major verzie SW je dobre nasadzovat az po par fix verziach. Vadi, mi ze EOL zariadenia neviem spravovat spolu s podprovanym. Funkcny HW musim bud nahradit novym alebo si to nejak osetrit.

Prave kvoli tomu som hladal alternativu a skoncil som prave pri TP-Link EAP. Ma to aj standalone mod(klasicke webove rozhranie), ked clovek ma jedno-dva AP a controller je v takom pripade zbytocny. Zatial to len testujem a nemozem si stazovat.

vlhab

« Odpověď #11 kdy: 26. 08. 2021, 13:24:15 »
Controller rozhodne neni zbytecny ani pri 2 AP. Kdyz je controller offline, tak nefunguji veci jako Fast Roaming, Mesh, nebo Portal login.

Zrovna pred par dny jsem kvuli pozadavku na nonstop bezici controller 2 kusy EAP vracel.

Vice treba zde https://www.tp-link.com/us/support/faq/2051/.

« Odpověď #12 kdy: 26. 08. 2021, 14:47:22 »
...
Dana sprava mala ist do ineho vlakna neviem preco ju dalo sem a zmazat ju neviem :(