LVM CACHE - optimalizacia zapisovania na platnove disky

cl1d3

Zdravim,
chcel som si zo stareho PC vyrobit NAS. Dal som don 4x 4 TB disky v RAID-10, je v nom 8 GB RAM, Core 2 Quad procesor a 2x SSD v RAID-1 (32 GB particia) ktore mali sluzit ako LVM cache pre citanie a aj zapisovanie.

Kedze som LVM zapol v rezime "writeback", ocakaval som ze po zapisani dat do rychlejsich SSD sa pri synchronnych poziadavkach na zapis odosle klientovi info o zapisani a data sa na platnove disky zapisu s oneskorenim no nemam pocit zeby slo nieco rychlejsie a zapisovanie cez 1Gbit ethernet s MTU 9000 ide len velmi kratko rychlostou nad 100 MB/s a potom to padne na rychlost cca. 75 MB/s..

Ked som to iste skusal s TrueNAS a vypnutymi synchronnymi zapismi, dokazal som dlhodobo dosiahnut rychlost zapisu nad 200 MB/s - samozrejme s rizikom ze ked by tam sli realne data a nieco by sa udialo, prisiel by som o ne.

Myslite si ze robim zle alebo som zle pochopil fungovanie LVM cache?

Re:LVM CACHE - optimalizacia zapisovania na platnove disky
« Odpověď #1 kdy: 16. 07. 2021, 22:45:01 »
Koukněte na bcache. Viz Optimalizace výkonu diskového subsystému při použití SSD disků, Bakalářská práce, Bělousov Petr (2017):

Citace
By pure numbers B-cache triumphs over LVM cache by a large margin. B-cache is able to serialize random writes (especially in the writeback mode) and achieve performance an order higher than both uncached and LVM cached array. B-cache doesn’t perform the best with Ext4 filesystem, in some cases (such as creation of a large amount of small files) falling below the speed of uncached array. XFS and writeback mode of B-cache dominate the tests. B-cache offers 7-13x the performance of uncached drive, provided that the hot storage size is small enough. -- Thesis conclusion