Wav/mp3 na mobilu hrají/nehrají

Brumla

• 109
    • Zobrazit profil
Wav/mp3 na mobilu hrají/nehrají
« kdy: 28. 01. 2020, 11:24:21 »
Ahoj všem,
prosím zkušené o nápovědu. Kamarádka mně požádala o nahrání hudby z cd do mobilu. Měla to ve wavech, přes iTunes jsem to nahrál na iphone a problém je v tom, že některé soubory při hraní nahlas přes vestavěné reproduktory hrají a jsou slyšet a některé hrají, ale nejsou slyšet. Hrají a nejsou slyšet znamená, že ukazatel pokroku při hraní se posouvá, ale reproduktory nevyluzují zvuk. Při poslechu přes sluchátka jsou všechny slyšet v pořádku.

Pak jsem to zkusil na Huawei s Androidem 4.3 a je to stejné - na sluchátka vše v pořádku, nahlas hrají jen některé. Na různých počítačích ve VLC s MX Linux, Windows 10 i macOS 10.12 to hrálo každé jinak hlasitě. Stáhnul jsem to teda z cd sám, převedl do mp3, srovnal hlasitost na stejnou a v počítačích už to hraje dobře, ale na mobilech (iOS i Android) to stále hraje špatně přes repro. Dál nevím co s tím. Díky za radu.

Vzorky k otestování zde: https://www.uschovna.cz/zasilka/UK365EWE8WKX4T4X-J9E

Re:Wav/mp3 na mobilu hrají/nehrají
« Odpověď #1 kdy: 28. 01. 2020, 11:46:38 »
kazda pesnicka ma inak nastavenu hlasitost. Potrebujes to vsetko "konvertovat" na jeden lvl. To znamena software ktory okrem konverzie ponuka aj dodatocne nastavenia. A nezabudaj ze pravdepodobne to budes potrebovat nastavit pre kazde CD zvlast. BTW co je to za specialnu hudbu ze to nevies staihnut s YT pripadne ina streamovacia platforma?

Brumla

• 109
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28. 01. 2020, 12:20:33 »
Jak jsem psal v úvodním příspěvku, hlasitost jsem srovnal. Udělal jsem si v bashi malý skript na převod wavů, které jsem stáhl z cd, do mp3. Je to víc než 200 souborů. Skript zároveň nějak srovnal hlasitost, od té doby to na počítačích hraje v pořádku. Problém jsou jen mobily nahlasito. Co je mi divné je že na sluchátka to hraje dobře, ale nahlas ne. Tomu nerozumím. Mají wavy/mp3 a další formáty uvnitř sebe separátní nastavení hlasitosti pro různá výstupní zařízení? Je to nějaká hobby skupinka, cd se veřejně neprodává.

Brumla

• 109
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28. 01. 2020, 20:50:40 »
Nikdo?

« Odpověď #4 kdy: 28. 01. 2020, 21:27:17 »
Tak někam vystavte kousky z obou typů souborů - hrající i nehrající a uvidíme.
Jako úplně nepravděpodobná teorie mne napadá, že ty nehrající přes repro mají v levý a pravý kanál uložený protifázi.
Ve sluchátkách slyšíte oba kanály, asi si toho ani nevšimnete.
A pokud výrobci šetří a výstup na repro telefonu mají jen mono s jedním zesilovačem ( tohle fakt nevím, ale stereo je tam fakt zbytečné ) a sloučením kanálů, tak se oba většinou velmi podobné kanály vyruší.
Dost divoká teorie, ale nic jiného mne nenapadá.
Nebo na to aspoň koukněte nějakým audioeditorem.
A i ta nutnost normalizovat skladby na jednom albu je hodně divná. Většinou jedno CD převedené do wav by mělo hrát v hlasitostech jako na CD, kde by to snad mělo být zmastrované vyváženě.

« Odpověď #5 kdy: 28. 01. 2020, 21:30:14 »
Jinak na převod z CD jsou bezva RipperX a Sound Juicer.

« Odpověď #6 kdy: 28. 01. 2020, 21:31:58 »
Pardon, vidím, že vzorky jste uvedl, jdu na to mrknout.

« Odpověď #7 kdy: 28. 01. 2020, 21:42:37 »
Tak pravdou je ona vysoce nepravděpodobná teorie.
Ten nehrající má amplitudy obou kanálů proti sobě.
Zároveň jste odhalil, že telefony nemají sterou repro, protože nepředpokládám, že by se u stereofonních reproduktorů, byť blízko u sebe jakože v telefonu jsou, se akustický tlak vyrušil tak, že by vůbec nehráli.
( Spousta lidí má doma sterou bedny zapojené v protifázi a ani si toho nevšimnou - vy při přehrávání
těch vadných na PC taky ne...)
Tady je to krásně vidět:

« Odpověď #8 kdy: 28. 01. 2020, 21:44:53 »
Tady je pro porovnání ten hrající:

« Odpověď #9 kdy: 28. 01. 2020, 22:11:45 »
Ta nehrající nahrávka má navíc, až na to že jsou v protifázi, oba kanály totožné, takže není nahraná jako stereo a bude tam ještě nějaká jiná chyba buď v procesu nahrávání nebo převodu.
Tady jsem vám jeden kanál invertoval a už to hraje v mobilu i přes repráky.

Brumla

• 109
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 01. 2020, 22:29:54 »
Super cool. Děkuju moc za informace. Potvrzuji - soubor hraje i na iphonu nahlasito. Co byste teď doporučil? Stáhnout to z cd znovu jedním z doporučených programů, nebo upravit jeden po druhém ty už stažené? Asi bude lepší to udělat znovu z cd? Otázka jestli to není špatně udělané už na tom cd.

« Odpověď #11 kdy: 28. 01. 2020, 22:37:34 »
Mám obavu, že to bude špatně už na tom CD.
Když opravíte ty už stažené, dostanete jen mono nahrávku.
L a P kanál má absolutně shodný průběh, jen opačnou fázi. Proto výsledkem sloučení je absolutní ticho.

Brumla

• 109
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28. 01. 2020, 22:56:09 »
Zítra to zkusím stáhnout pomocí doporučených programů a uvidím. Když tak prostě smažu jeden kanál, tím z toho udělám mono, to pak nakopíruji do druhého kanálu a udělám tak "stereo" a v rámci mých dobrovolnickcýh možností je asi hotovo.

Ještě jednou díky moc za pomoc!